Satakunnan ELY-keskus

Satakunnan lähiajan talous- ja työllisyysnäkymät ovat vaisut

Jaa
Voimakkaimman kasvun aika Satakunnan taloudessa näyttää olevan ohi, eikä elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen odoteta seuraavan puolen vuoden aikana paranevan. Myös työttömyyden lasku on pysähtynyt. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden näkymiä on arvioitu kevään Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.

Satakunnan talous kasvoi voimakkaasti vuoden 2022 aikana. Lähikuukausien suhdannenäkymät ovat kuitenkin vaisut ja etenkin pk-yritysten kannattavuus ja investointihalukkuus ovat selvässä laskussa. Jatkuva epävarmuus painaa suhdanneodotuksia alas. Kohonnut inflaatio, korkojen nousu ja Venäjän hyökkäyssodasta johtuvat taloudelliset seuraukset esim. raaka-aineiden ja komponenttien hintoihin ja saatavuuteen sekä energiakustannusten ja polttoaineiden hinnannousu vaikuttavat maakunnan toimialoihin eri tavoin. Pidemmällä tähtäimellä näkymät ovat kuitenkin optimistisemmat, sillä maakunnan teollisuuspuistoissa investoidaan merkittävästi. Satakunnassa on suunnitteilla tai jo toteutumassa usean miljardin euron investoinnit pääosin vihreään siirtymään liittyen. Näissä syntyvillä uusilla työpaikoilla on myös merkittävä vaikutus alueen työllisyyteen.

Työttömyyden lasku on viime syksyn jälkeen pysähtynyt. Eri ryhmissä työttömyyden kehitys on kuitenkin viime aikoina ollut eri suuntaista. Pitkäaikaistyöttömien ja yli 50-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä on vielä huomattavasti laskenut vuoden takaiseen verrattuna. Kasvua on ollut ulkomaalaisten työttömien määrässä. Kahtena viime vuotena TE-toimiston kautta hakuun on Satakunnassa tullut ennätyksellisen paljon uusia avoimia työpaikkoja. Kuitenkin seuraavan vuoden aikana, kun talouden epävarmuuden jatkuminen näyttää todennäköiseltä, on odotettavissa, että työvoiman kysyntä heikkenee yritysten monilla aloilla sopeuttaessa toimintaansa. Lomautuksia tai irtisanomisia koskevat muutosneuvottelut ovatkin alkuvuoden aikana jonkin verran lisääntyneet.

Laajasti koettu osaajapula saattaa toisaalta vaikuttaa siten, että osaavista työntekijöistä pidetään kiinni haastavinakin aikoina. Työnantajien kokemat rekrytointiongelmat ovat yleistyneet ja työvoiman saatavuuden arvioidaan seuraavan vuoden aikana edelleen heikkenevän. Työttömyyden kasvua hillitsee myös työvoiman tarjonnan pienentyminen työikäisen väestön vähentyessä. Pitkään jatkunut negatiivinen väestönkehitys ja kasvava työvoimapula edellyttävät panostuksia kaiken käytettävissä olevan työvoimapotentiaalin hyödyntämiseen ja työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton edistämiseen.

Katsauksen arviot on tehty maaliskuun lopulla. Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2023 -raportti löytyy verkosta osoitteessa https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat

Alueelliset arviot talouden ja työllisyyden kehityksestä kootaan ELY-keskusten johdolla kaksi kertaa vuodessa yhteistyössä TE-toimiston ja muiden alueen kehittäjä- ja rahoittajaorganisaatioiden kanssa. Satakunnassa alueellisten kehitysnäkymien kokoamiseen osallistuvat ELY-keskuksen ja Satakunnan TE-toimiston lisäksi Satakuntaliitto, Satakunnan kunnat, Prizztech Oy, Finnvera Oyj:n Lounais-Suomen alue, Satakunnan Yrittäjät ry, Satakunnan Teknologiateollisuus ry, Satakunnan ja Rauman kauppakamarit sekä alueen oppilaitoksista WinNova, Sataedu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Porin yliopistokeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satakunnan ELY-keskus:
Ylijohtaja Marja Karvonen, puh. 0295 022 111
Strategiapäällikkö Anne Jortikka, puh. 0295 022 046
Työmarkkina-asiantuntija Hannu Ahvenjärvi, puh. 0295 022 114

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme