Satakunnan ELY-keskusSatakunnan ELY-keskus

Satakuntaan tulossa ennätysvuosi maatalousinvestointien suhteen. Satakunnan ELY-keskuksen maatilainvestointien rahoituskatsaus

Jaa

Satakunnan ELY-keskus myönsi EU:n maaseuturahastosta maatalouden rakennetukien kolmannella tukijaksolla tukea yhteensä 34 investointiin sekä yhteen tilanpidon aloittamiseen. Avustuksena myönnettiin 2 661 532 euroa ja korkotukilainana 1 888 507 euroa. Tuettujen investointien kokonaiskustannukset olivat yhteensä 10,6 miljoonaa euroa.

Lukumääräisesti eniten tukipäätöksiä tehtiin pellon salaojitukseen, yhteensä 14 kappaletta.

Euromääräisesti suurimmat investoinnit kohdistuivat kasvihuonetuotantoon, huomattavimpana tomaatteja tuottavan Agrifutura Oy:n laajennusinvestointi. Energiantuotannon investoinnit ovat myös edelleen suosittuja ja niistä enemmistö kohdistuu aurinkoenergian hyödyntämiseen.

-        Korona on hieman viivästyttänyt investointien toteuttamista, mutta viljelijöiden uskoa tulevaan se ei ole lannistanut, maatilarahoitusasiantuntija Katriina Rosvall toteaa.

Investointitukien määrässä huomattavaa kasvua

Investointitukia on jo tämän vuoden kolmella tukijaksolla myönnetty reilusti enemmän kuin viime vuonna.

Tähän mennessä Satakunnan ELY-keskus on myöntänyt tukea yhteensä 136 investointiin, avustuksena 8,6 milj. euroa ja korkotukilainana 9,3 milj. euroa. Investointien kokonaiskustannukset ovat noin 30 milj. euroa. Neljännen tukijakson hakemusten käsittely on vielä käynnissä.

Viime vuonna investointitukia myönnettiin kaikkiaan 127 investointiin, avustuksena 6,7 milj. euroa ja korkotukilainana 8,0 milj. euroa. Investointien kokonaiskustannukset olivat yhteensä 19 milj. euroa.

Nuorten aloitustuissa hieman laskua

Nuoren viljelijän aloitustukia on myönnetty kahden viimeisen vuoden aikana tavanomaista vähemmän.

Tavoite on Satakunnassa ollut noin 30 tuettua tilanpidon aloittamista vuodessa. Tänä vuonna aloitustukia on myönnetty seitsemään tilanpidon aloittamiseen ja vireillä on vielä 11 hakemusta. Viime vuonna aloitustukia myönnettiin tilanpidon aloittamiseen kaikkiaan 13.

 Satakunnan ELY-keskus myöntää Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014­-2020 mukaista EU:n maaseuturahaston tukea yrityksille, kehittämishankkeille sekä maatilainvestointeihin ja tilanpidon aloittamiseen. Meneillään olevan ohjelmakauden haut käynnistyivät keväällä 2015. 

Lisätiedot:
Katriina Rosvall
Maatilarahoitusasiantuntija
katriina.rosvall@ely‐keskus.fi
0295 022 076, vaihde 0295 022 000

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Tilannekatsaus - Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten kuntiin sijoittaminen Satakunnassa11.11.2020 08:05:00 EETTiedote

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt huomattavasti vuoden 2015 tasosta, jolloin maahan saapui 32 476 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna hakijoita oli 4 551, ja tänä vuonna lokakuun alkuun mennessä hakijoita on ollut 2 569. Satakunnassa on tällä hetkellä toiminnassa enää yksi SPR:n Satakunnan piirin ylläpitämä vastaanottokeskus, joka sijaitsee Porissa. SPR:n Satakunnan piirin ylläpitämä Rauman vastaanottokeskus lakkautettiin virallisesti 30.6.2020. Viimeiset yksityisten palveluntuottajien ylläpitämät Kokemäen ja Kankaanpään vastaanottokeskukset lakkautettiin vuonna 2019. Tällä hetkellä Porin vastaanottokeskuksessa on majoittuneena noin 130 henkilöä, joiden lisäksi yksityismajoituksessa olevia on noin 60 henkilöä. Osa näistä henkilöistä tulee saamaan oleskeluluvan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme