If Vakuutus

Saunassa sattuu palovammoja ja paloja – turvallisesti löylyyn uutenavuotena

Jaa
Saunominen on suomalaisille rakas harrastus, ja oikein käytettynä sauna on turvallinen rentoutumispaikka. Vakuutusyhtiö Ifin tilastoista paljastuu kuitenkin, että sauna on toiseksi yleisin palovammojen aiheuttaja ja että saunaan jätetyt yllättävätkin esineet voivat johtaa saunapaloihin.
Pidä sauna aina tyhjänä. Kuva: Unsplash
Pidä sauna aina tyhjänä. Kuva: Unsplash

Vakuutusyhtiö Ifin tilastojen mukaan tavaroiden säilyttämisestä saunassa aiheutuvia vahinkoja tapahtuu säännöllisesti. Yllättävätkin esineet ovat johtaneet palojen syttymiseen.

Etenkin pienissä asunnoissa saunaa hyödynnetään usein esimerkiksi vaatehuoneena tai pyykinkuivatukseen. Tähän sisältyy kuitenkin iso paloriski, sillä useimmiten palon aiheuttaa kiukaalle pudonneet pyykit. Kiukaalle voi päätyä tavaraa myös esimerkiksi lasten tai lemmikkien viemänä.

Ifin tilastojen mukaan esimerkiksi nämä ovat aiheuttaneet tulipalon oltuaan liian lähellä kiuasta:

  1. Vaatteet ja kengät
  2. Pyyhkeet ja laudeliinat
  3. Lasten lelut
  4. Juomamukit
  5. Saunakiulu
  6. Siivousvälineet

Kurkista saunaan ennen kuin ajastat lämmityksen

Jos sauna on mahdollista ajastaa tai kytkeä päälle ulkopuolelta, on saunatila ehdottomasti syytä tarkistaa ennen kytkentää.

Saunassa palo voi alkaa esimerkiksi keittiötä salakavalammin, sillä kahden tai useamman oven takana kytevä palo saa kehittyä rauhassa ennen asukkaan havahtumista. Vaikka sauna kytkeytyisi vahingossa päälle, se on tyhjänä huomattavasti turvallisempi.

- Tarkistathan myös kodin palo- ja häkävaroittimien toiminnan säännöllisesti. Varoittimia on myös tärkeää olla kodissa tarpeeksi, jotta ne havaitsevat alkavat palot nopeasti, kommentoi Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström.

Jos palo kuitenkin syttyy, jopa suppein kotivakuutus korvaa vahinkoja. Suojeluohjeiden mukaan omaisuuden säilyttäminen tai kuivattaminen saunassa on kuitenkin kiellettyä, ja ohjeiden laiminlyönti voi johtaa siihen, ettei korvausta makseta tai sitä alennetaan.

Sauna on toiseksi yleisin palovammojen aiheuttaja

Saunan kuumissa olosuhteissa voi myös satuttaa itsensä. Sauna on toiseksi yleisin palovammojen aiheuttaja, selviää Ifin vahinkotilastoista.

Ifin vahinkotilastojen mukaan saunassa on sattunut noin neljännes kaikista viimeisten kolmen vuoden (2019–2021) aikana korvatuista palovammavahingoista. Saunaa enemmän palovammoja sattuu vain ruoan ja juoman käsittelyssä.

Palovammat saunassa johtuvat yleisimmin joko kiukaasta tai kuumasta vedestä. Myös kiukaalta nouseva kuuma vesihöyry voi aiheuttaa palovammoja lauteilla istuville.

Valvo lapsia saunassa

Lapsille sattuu suuri osa saunan palovammavahingoista. He eivät osaa varoa samalla tavalla saunan kuumia osia tai kiehuvaa vettä.

Aikuisilla puolestaan alkoholi heikentää tasapainoa ja harkintakykyä. Saunaa ei olekaan syytä lämmittää eikä löylyihin mennä humaltuneena.

Yleensä saunassa sattuvat palovammat ovat lieviä, mutta joissain tapauksissa on tullut myös toisen ja kolmannen asteen palovammoja.

Lue, kuinka pitää huolta palovaroittimista

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pidä sauna aina tyhjänä. Kuva: Unsplash
Pidä sauna aina tyhjänä. Kuva: Unsplash
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Ifin tutkimus: Vanhempien huoli lasten lääkäripalvelujen saatavuudesta kasvanut – hyvinvointialueista ei odoteta helpotusta23.2.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Vakuutusyhtiö Ifin vanhemmille suunnatussa kyselytutkimuksessa selviää, että vanhemmat ovat enemmän huolissaan lääkäripalveluiden saatavuudesta nyt kuin viisi vuotta sitten. Vanhemmat kertovat myös joutuvansa olemaan nykyään töistä selvästi enemmän lasten sairastelun takia – suurimman osan sairaiden lasten hoidosta hoitavat edelleen äidit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme