Jyväskylän yliopisto

Schildtin palkinto emeritusprofessori ja tutkimusjohtaja Jukka-Pekka Mecklinille

Jaa

Gastroenterologisen kirurgian dosentti ja kirurgian emeritusprofessori Jukka-Pekka Mecklin on vastaanottanut Schildtin palkinnon Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston kevään apurahakierroksella. Palkinto myönnettiin uraauurtavasta tutkimuksesta ja hyvinvoinnin edistämisestä. Mecklin työskentelee Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tutkimusjohtajana. Schildtin palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Jukka-Pekka Mecklin.
Jukka-Pekka Mecklin.

Professori Jukka-Pekka Mecklin on tehnyt urallaan edelläkäyvää syöpätutkimusta. Hän on ollut mukana perustamassa Suomeen perinnöllisen ei-polypoottisen paksusuolisyövän, Lynchin syndrooman (LS) tutkimusrekisterin, joka toimii edelleen. LS-potilaiden seuranta on tuottanut arvokasta tietoa ja tuhansia syöpä-, normaalikudos- ja verinäytteitä tutkimuskäyttöön, ja niiden avulla on selvitetty MMR-syöpien syntymekanismeja ja ehkäisyn mahdollisuuksia.

Suomalainen Lynchin syndrooman tutkimusryhmä on 1990-luvulta saakka ollut mukana kansainvälisessä monikeskustutkimuksessa, jossa on osoitettu aspiriinin ehkäisevän syöpää LS-potilailla.

Mittavan tutkimusuransa rinnalla Mecklin on toiminut myös käytännön lääkärinä ja lääketieteen ja lääkärien erikoistumiskoulutuksen kehittäjänä.

Nykyään Mecklin työskentelee Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tutkimusjohtajana. Tehtävässään hän pyrkii edistämään terveyden, hyvinvoinnin, ikääntymisen, liikunnan, sosiaalityön, psykologian ja aivotutkimuksen tutkijoiden ja sote-alan toimijoiden välistä yhteistyötä, jotta tuleva sote-uudistus saisi mahdollisimman paljon kehittämisresursseja myös tutkimus- ja oppilaitosten taholta.

– Yhteistyö Jyväskylän yliopiston toimijoiden kanssa on alkanut jo 10–15 vuotta sitten toimiessani kirurgiylilääkärinä ja kirurgian professorina. Jäätyäni näistä eläkkeelle 2017 siirryin Jyväskylän yliopistoon osa-aikaiseksi tutkimusprofessoriksi ja myöhemmin tutkimusjohtajaksi, Mecklin tarkentaa.

Lisäksi hän on ollut mukana IT-tiedekunnan hankkeissa hyödyntämässä terveystiedon toisiokäyttöä ja tukemassa solubiologien mahdollisuuksia pätevöityä sairaalasolubiologeiksi. Mecklin toimii myös Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä KEHOn puheenjohtajana.

Saamansa palkinnon Mecklin haluaa omistaa kaikille henkilöille ja yhteisöille, joiden kanssa hän on työskennellyt viimeisten 35 vuoden ajan keskisuomalaisten ja suomalaisten hyvinvoinnin hyväksi.

– Olen tehnyt koko työurani omassa kotimaakunnassani Keski-Suomessa. Nyt voin todeta, että Keski-Suomi on se paikka, jossa suomalaisen väestön terveyttä ja hyvinvointia voidaan edistää tutkijoiden ja alueen toimijoiden tuella paremmin kuin missään muualla Suomessa, Mecklin tiivistää tunnelmiaan.

Schildtin palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Yhteensä Keski-Suomen rahasto jakoi keväällä 2022 tieteen ja taiteen harjoittamisen tueksi 685 500 euroa.

Lisätietoa:

Jukka-Pekka Mecklin
jukka-pekka.mecklin@ksshp.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jukka-Pekka Mecklin.
Jukka-Pekka Mecklin.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa rakennetaan huippulaitteistoja, joilla on kysyntää maailmalla – "Parasta mitä rahalla saa"5.7.2022 12:51:00 EEST | Tiedote

Mikroelektroniikan ja akkujen pinnoituksen tueksi kehitettiin Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa myyntiin laitteisto, jota ei kaupallisilta markkinoilta saa. Pinnoitteet ovat mahdollistaneet kaikkien arkipäiväisten elektronisten laitteiden kehityksen. Jokaisen tietokoneen ja mobiililaitteen kehitystyössä on tarvittu hiukkaskiihdyttimiä ja niihin liittyviä laitteistoja. Myyntitoiminta laajentaa yliopiston tutkimuksen rahoituspohjaa, joka perinteisesti rakentuu muun muassa Suomen Akatemian myöntämien rahoitusten varaan.

Ilmastonmuutos ja kestävät elinkeinot Etelä-Aasiassa – kuinka saada yhtälö toimimaan?4.7.2022 01:00:00 EEST | Tiedote

Yliopistonlehtori Sirpa Tenhunen johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta ”Ilmastonmuutoksesta aiheutuva pakolaisuus ja kamppailu kestävistä elinkeinoista Etelä-Aasiassa”. Siinä tarkastellaan, miten ihmiset hahmottavat ja ymmärtävät ilmastonmuutoksen sekä miten he kamppailevat oikeuksistaan kestäviin elinkeinoihin jouduttuaan lähtemään kotiseuduiltaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme