SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Suomeen tarvitaan tutkimuslainsäädäntöneuvosto

Jaa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannan (sd.) mukaan Suomeen tarvittaisiin tutkimuslainsäädäntöneuvosto. Eloranta on jättänyt aiheeseen liittyen kirjallisen kysymyksen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Ministeriöillä ja tutkimusorganisaatioilla ei ole yhteistä säännönmukaisesti toimivaa foorumia, jossa keskustella lainsäädäntöön liittyvistä uudistustarpeista tai havaituista ongelmista. Keskustelu toteutuu usein liian myöhäisessä vaiheessa. Seurauksena voi olla tutkimuksen kannalta toimimatonta lainsäädäntöä, resurssien tehotonta käyttöä ja jopa tutkimus- ja innovaatiotoiminnan edellytyksien heikentymistä ja sitä kautta TKI-toiminnalle asetettujen tavoitteiden heikompaa toteutumista, Eloranta sanoo.

Pääministeri Marinin hallituksen ohjelmassa, TKI-tiekartassa, sekä terveysalan tutkimus- ja innovaatiostrategiassa asetetaan korkeat odotukset suomalaiselle tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalle. Suomalaista tutkimuslainsäädäntöä onkin uudistettu aktiivisesti erityisesti terveyteen liittyvän tutkimuksen alalla, esimerkkeinä biopankkilaki ja genomilaki.

- Suomen tavoitteena on pitkään ollut luoda tutkimustoimintaa tukevaa lainsäädäntöä, mutta toteutuneet muutokset eivät kaikki ole aina toivotulla tavalla parantaneet kansallisen TKI-toiminnan edellytyksiä. Ongelman juurisyitä ovat osaamis- ja resurssivaje tutkimuslainsäädännön lainvalmistelussa ja erityisesti vaikutusten arvioinnissa sekä tiedon ja kommunikaation puute modernin tutkimustoiminnan luonteesta ja lainsäädännöllisistä tarpeista. Ajatustenvaihtoa tutkimusorganisaatioiden ja lainvalmistelun välillä ei ole riittävästi, Eloranta sanoo.

- Säännöllisesti kokoontuva tutkimuslainsäädäntöneuvosto voisi toimia keskeisenä foorumina Suomen valtionhallinnon ja tutkimuskentän välillä tutkimuslainsäädännöllisten ja -hallinnollisten asioiden käsittelyssä ja näin olisi mahdollista saada aikaan aiempaa paremmin tutkimustoimintaa tukevaa lainsäädäntöä, Eloranta toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Päihdeasiakkaat eivät tule autetuksi pelkästään terveydenhuollon toimin30.6.2022 14:53:32 EEST | Tiedote

- Kaikista tehokkainta päihdetyötä on ehkäisevä päihdetyö. Hyvä ehkäisevä päihdetyö tukee yksilöitä erilaisissa elämänvaiheissa. Päihdehoito ja -kuntoutus tulee järjestää yksilöllisesti ja esimerkiksi lääkkeettömät hoitomuodot ja tarpeeksi pitkät hoito- ja kuntoutusajat ovat monelle tärkeitä. Kaikilla on oltava yhtäläiset oikeudet saada asianmukaista ja juuri heille sopivaa hoitoa. Tärkeää on myös huomioida selkeämmin läheisten oikeus apuun ja tukeen, Mäkisalo-Ropponen toteaa. Hallituksen esityksen luonnoksen lausuntoaika päättyi 23.6.2022 ja esitys sai lukuisia lausuntoja, joissa vaadittiin asian korjaamista. Tätä vaativat erityisesti erilaiset sosiaalialan ja päihdetyön järjestöt, jotka olivat huolissaan sosiaalipalveluiden tulevaisuudesta osana kokonaisvaltaista päihdetyötä. - Uudistuksen tavoitteet ovat hyviä, mutta tällaisenaan lakiesitys voi viedä asioita jopa huonompaan suuntaan, sillä pelkästään terveydenhuollon toimin päihdeasiakkaat eivät tule autetuksi. Päihdetyön painopiste

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme