SDP EDUSKUNTA

SDP:n Erkki Tuomioja: Suomen ja Ruotsin tiivis yhteistyö turvallisuusasioissa jatkuu

Jaa

Ruotsin ulkoasiainvaliokunta vieraili Suomessa 11.–12. tammikuuta. Valiokunta piti eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kanssa torstaina 12. tammikuuta yhteiskokouksen. Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan keskustelunaiheita olivat muun muassa Suomen ja Ruotsin tuleva Nato-jäsenyys ja jäsenyysprosessin eduskuntakäsittely molemmissa maissa, Ruotsin EU-puheenjohtajuus sekä Ukrainan tukeminen. Ruotsin ulkoasiainvaliokunnan valtuuskuntaan kuului valtuuskunnan puheenjohtaja Aron Emilsson ja yksitoista muuta kansanedustajaa.

- Ruotsi on edelleen Suomen läheisin yhteistyökumppani ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Nato-jäsenyys ei vähennä Suomen ja Ruotsin kahdenvälisen yhteistyön tarvetta ja mahdollisuuksia, mutta antaa sille uuden ulottuvuuden. Venäjän hyökkäyssodan alusta asti Suomi ja Ruotsi ovat molemmat tukeneet voimakkaasti Ukrainaa ja Venäjän vastaisia toimia yhdessä EU:n kanssa. Tätä tiivistä yhteistyötä tehdään ei vain hallitusten välillä vaan myös parlamentaarisesti ja sen pohjalle on hyvä rakentaa Pohjolan turvallisuutta myös jatkossa, SDP:n kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja kommentoi.

Tuomioja korostaa Suomen ja Ruotsin yhteistyötä myös Nato-jäsenyyden kynnyksellä.

- Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö on jatkunut jo toistakymmentä vuotta ja sitä tiivistetään jatkuvasti. On tärkeää, että Suomi ja Ruotsi liittyvät yhdessä Naton jäseniksi. Maidemme jäsenyys sotilasliitossa parantaa Itämeren, Euroopan ja koko Naton alueen turvallisuutta. Vuoropuhelua maidemme välillä käydään monilla eri foorumeilla ja Ruotsin UaV:n vierailu on tärkeä tapa vaihtaa ajankohtaista tietoa ja käydä keskustelua ajankohtaisista ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä, Tuomioja sanoo.

Ruotsin EU-puheenjohtajuus tuo pohjoismaiset arvot EU-politiikan keskiöön.

- Ruotsin EU-puheenjohtajuuskauden teemoja ovat turvallisuus ja yhtenäisyys, kilpailukyky, vihreä siirtymä ja energiasiirtymä, demokraattiset arvot sekä oikeusvaltioperiaate. Kaikki nämä teemat ovat myös Suomelle tärkeitä ja tulemme tekemään tiivistä yhteistyötä niiden piirissä ja niiden edistämiseksi. Kävimme näistä teemoista Ruotsin valtuuskunnan kanssa hyvät keskustelut ja maidemme yhteinen arvopohjainen ulkopolitiikka nousee nyt esille myös tätä kautta, Tuomioja päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erkki TuomiojaKansanedustaja

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Lakivaliokunnan sd-edustajat: Mahdollisuus pakkoavioliiton kumoamiseen parantaa rikoksen uhrien asemaa1.2.2023 11:16:37 EET | Tiedote

Lakivaliokunta hyväksyi tänään mietinnön, jossa käsitellään avioliittolain ja siihen liittyvien lakien muuttamista. Muutoksilla pakkoavioliitto olisi mahdollista purkaa myös kumoamalla ja alaikäisenä solmitun avioliiton tunnustamista tiukennettaisiin. Mietintöön jätettiin yksi vastalause. Lakivaliokunnan sd-jäsenet Matias Mäkynen, Eeva-Johanna Eloranta ja Paula Werning ovat iloisia siitä, että mietintö on nyt valmistunut ja se etenee seuraavaksi koko eduskunnan käsiteltäväksi.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hyvinvointialueiden lisärahoitus tulee tarpeeseen31.1.2023 12:40:03 EET | Tiedote

Tänään (31.1.) hallitus ilmoitti päässeensä lisätalousarvioneuvotteluissa sopuun hyvinvointialueiden lisärahoituksesta. Kevään aikana alueille tarkoitus antaa yhteensä 500 miljoonaa euroa lisärahoitusta, josta 350 miljoonaa on valtionavustusta ja 150 miljoonaa aikaistettua kertaerää. SDP:n kansanedustaja ja Pohjois-Karjalan aluevaltuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen iloitsee hallituksen päätöstä ja pitää lisärahoitusta alueilla välttämättömänä.

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta vierailee Pöytyän kunnassa tiistaina 31.1.202330.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

OHJELMA Tiistai 31.1.2023 Klo 9.00 Yläneen varhaiskasvatusyksikkö (Nissiläntie 3, Yläne), tutustuminen tiloihin ja toimintaan Ma. varhaiskasvatusyksikön johtaja Miia Lehtonen esittelee tiloja ja yksikön toimintaa. Klo 10.15 Siirtyminen Yläneeltä Kyröön Klo 11.00 Lounas, Elisenvaaran oppimiskeskus, ruokala (Kyröntie 16, Kyrö) Klo 11.30 Tutustuminen Elisenvaaran yhtenäiskoulun ja Elisenvaaran lukion tiloihin ja toimintaan sekä keskustelu / Kirjaston lukusali Elisenvaaran yhtenäiskoulun vs. rehtori Terhi Westerlund ja Elisenvaaran lukion rehtori Ari Höyssä esittelevät Elisenvaaran oppimiskeskukseen sijoittuvien oppilaitosten tiloja ja toimintaa. Klo 13.00 Harrastamisen Suomen mallin mukaista harrastustoimintaa kunnassa koordinoiva liikunnanohjaaja Markus Salo esittelee hankkeen puitteissa järjestettyä, koulupäivien yhteyteen sijoittuvaa harrastustoimintaa. Osallistumisesta lounaalle sekä mahdollisista erityisruokavalioista pyydetään ilmoittamaan toimistosihteeri Riitta Lehtopohjalle perja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme