SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lindtman: Budjettiriihestä jykevä paketti suomalaisten pärjäämiseen

Jaa

SDP:n Lindtman: Budjettiriihestä jykevä paketti suomalaisten pärjäämiseen

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Hallitus teki budjettiriihessä jykevät päätökset, joilla vastataan energian hintojen nopeaan nousuun ja pidetään suomalaisten kodit lämpiminä talven yli. Sähkön nopean kallistumisen lisäksi hintojen nousu on laaja-alaista ja iskee jokaisen arkeen. Päätöksillä varmistetaan, että ihmisten hätään vastataan ja jokainen suomalainen pärjää poikkeuksellisena aikana. 

Riihessä löydettiin tarvittavat keinot tukea erityisesti lapsiperheitä. Olen erittäin tyytyväinen, että SDP:n tavoite päivähoitomaksujen alentamisesta toteutuu. Vaikutus on arjessa tuntuva. Esimerkiksi nelihenkisen pikkulapsiperheen päivähoitomaksut alenevat 150 euroa kuukaudessa pysyvästi. Päätös on tärkeä myös talouden pitkän aikavälin kestävyyden kannalta, koska se purkaa kannustinloukkuja ja vahvistaa työllisyyttä. Jokainen lapsiperhe tulee saamaan lisäksi ylimääräisen lapsilisän joulukuussa.  

Uhkaavaan sähkökriisiin tehtiin tuntuvia päätöksiä. Sähkön korkea hinta osuu laajasti suomalaisiin ja pidän erityisen tärkeänä, että tässä riihessä löydettiin keinot, joilla helpotetaan tilannetta myös keskituloisille. Sähkön arvonlisäveroa lasketaan kymmeneen prosenttiin. Kotitalouksille tulee sähkövähennys talvikuukausille, jolloin sähkön hinnan ennuste on korkeimmillaan. Kaikkein pienituloisimmille suunnataan myös erillinen sähkötuki. 

Riihessä tehtiin erittäin tarpeellinen päätös jatkaa korotettua 30 sentin työmatkavähennystä, jotta pitkiä työmatkoja ajavat ihmiset eivät kärsi kohtuuttomista kustannuksista. Kustannukset pitkistä matkoista on pidettävä aisoissa, jotta työtä kannattaa ottaa vastaan pidemmänkin matkan päästä.

Hallitus ei unohtanut riihessä myöskään eläkkeensaajia, joihin hintojen noususta johtuva ahdinko ulottuu. Sähkön hinnan tukitoimet koskevat myös eläkkeensaajia. Lisäksi eläkkeensaajien asumistukeen tehdään parannus, joilla vastataan lämmityskustannuksiin. Monen eläkeläisen arkeen vaikuttaa korkeat lääkekustannukset ja siksi on tärkeää, että lääkkeiden maksukatto jäädytetään.

Lisäksi eläkkeensaajien asemaan vaikuttaa vuodenvaihteessa automaattisesti korotettava indeksi ja sote-verouudistus. Keskivertoeläkkeellä korotus on noin sata euroa kuussa.

Yhteyshenkilöt

Antti LindtmanEduskuntaryhmän puheenjohtaja

Puh:040 577 6255

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme