SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Mielenterveystyön kattavuutta on vahvistettava

Jaa

- Mielenterveyden häiriöt ovat tänä päivän suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeisiin. Paitsi että ne voivat suistaa ihmisen ulkopuolelle työelämästä, ovat ne myös inhimillinen tragedia, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd).

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Mielenterveyden häiriöt ovat tänä päivän suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeisiin. Paitsi että ne voivat suistaa ihmisen ulkopuolelle työelämästä, ovat ne myös inhimillinen tragedia, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd).

Esimerkiksi mielenterveyden häiriöistä johtuvat pitkät sairauspoissaolot ovat lisääntyneet 43 % vuosien 2016–2019 välillä. Yli 6 600 työntekijää siirtyi työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyden häiriöiden vuoksi vuonna 2019, joka oli jo noin kolmannes työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneistä. Valitettavasti kehitys näyttää jatkuvan edelleen yhtä synkkänä.

- Onneksi hallitus on myös tarttunut tilanteeseen ja esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämässä Työelämän mielenterveysohjelmassa vahvistetaan työpaikkojen mahdollisuuksia, yhdessä työterveyshuollon kanssa, tunnistaa ja hallita mielenterveyttä uhkaavia riskejä, Mäkisalo-Ropponen jatkaa.    

Hallitus myös vahvistaa mielenterveysstrategiansa mukaisesti hoitoon pääsyä ja mielenterveyskuntoutuksen saatavuutta sekä mielenterveysosaamista. Tulevilla hyvinvointialueilla tuleekin kiinnittää heti alusta alkaen vahvasti huomiota mielenterveystyön tärkeyteen ja palveluiden saatavuuteen.

Samoin meidän tulee edelleen vahvistaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä, jotta mielenterveyshäiriöt tunnistetaan paremmin ja varhainen tuki voidaan aloittaa mahdollisimman nopeasti.  

- Meidän tulee myös entistä enemmän kiinnittää huomiota työelämän kuormittavuuteen ja työntekijöiden tukemiseen sekä ennaltaehkäisevään toimintaan. Meillä ei ole varaa menettää enää yhtään ihmistä työelämän ulkopuolelle mielenterveyden häiriöiden vuoksi, Mäkisalo-Ropponen painottaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDPn Elorannan terveiset budjettiriiheen: ”Oikeudenmukaisuutta tarvitaan, kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”11.8.2022 18:00:54 EEST | Tiedote

”Yhä useammalla on suuri huoli tulevan sähkölaskun suuruudesta, polttoaineen hinnasta ja kallistuvasta ruoasta. On välttämätöntä, että syksyn budjettiriihessä päätetään oikeudenmukaisista toimista, joilla ihmisistä pidetään huolta. Kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”, Eloranta sanoo.

Kutsu: SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokous Kuopiossa 17.-18.8.20225.8.2022 13:22:20 EEST | Tiedote

Hyvä median edustaja, Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous järjestetään 17.–18.8.2022 Kuopiossa. Ilmoittaudu kokoukseen tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/33C2A903D4FFF04F Kokouksen ohjelma: Keskiviikko 17.8. 8:00-10:00 Eduskuntaryhmän jäsenet vierailevat eri kohteissa Kuopiossa ja sen lähialueilla. Ilmoittaudu mukaan lomakkeen kautta. 12:00 Eduskuntaryhmän jäseniä tavattavissa yleisötilaisuudessa Kuopion torilla 12:45 Median ilmoittautuminen, lounas tarjolla. Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 13:30 Kokous alkaa. Kokouksen alku on avoin medialle ja se lähetetään SDPn Youtube-kanavalla osoitteessa https://www.youtube.com/demariTV Kokouksen avaus: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Kuopion kaupungin tervehdys: kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen Poliittinen tilannekatsaus: SDPn puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin 14:30 Kokouksen avoin osuus päättyy. Kokoustauko. Lindtmanin ja Marinin mediainfo Kamarimusiikkisalissa. Median on mahdolli

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hoitajapulan ratkaisemiseen löytyy myös kansallisia toimia3.8.2022 13:51:36 EEST | Tiedote

Koko kevään ja kesän julkisessa keskustelussa ollut hoitajapula on taas noussut uudestaan keskiöön erityisesti HUS:in sijaispulan takia. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on tilanteesta erittäin huolissaan, mutta näkee myös monia toimia, joita tulisi tehdä valtakunnallisella tasolla tilanteen helpottamiseksi. Mäkisalo-Ropponen näkee keskeisenä myös hyvinvointialueilla tehtävän työn muun muassa johtamisen ja urakehitysmahdollisuuksien kehittämiseksi, mutta näkee valtakunnallisen ohjauksen ja tuen tarpeellisena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme