SDP

SDP:n Matias Mäkynen: Mielenterveyskriisiin on vastattava kaikilla hoidon muodoilla

Jaa
SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen vaatii seuraavaa hallitusta ottamaan mielenterveyden asialistansa kärkeen.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Suomessa on mielenterveyspalveluiden kriisi, jonka ratkaisemiseen tarvitaan nopeita toimia ja riittäviä resursseja. Mielenterveyden sairaudet ovat selkeästi yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy alle 45-vuotiaiden keskuudessa. On selvää, että tähän on löydettävä ratkaisuja.

Vaikka tällä hallituskaudella on saatu aikaan paljon parannuksia esimerkiksi perustason mielenterveyspalveluiden saatavuuteen, on erityisesti lasten ja nuorten palveluiden osalta vielä paljon korjattavaa, Mäkynen toteaa.

- Hoitojärjestelmässä on lasten ja nuorten kohdalla valuvika. Perusterveydenhuollossa ei ole rakenteita lasten ja nuorten psyykkisten häiriöiden hoitoon, vaikka juuri perusterveydenhuolto on se paikka, mistä apua yleensä ensimmäisenä haetaan.

Erityisen kiireellistä on parantaa matalan kynnyksen keskusteluavun saatavuutta ja lisätä erilaisten psykososiaalisten menetelmien tarjontaa, sanoo Mäkynen. Tällä hetkellä liian moni joutuu odottamaan hoitoa liian pitkään, mikä johtaa pitkien psykoterapiajaksojen tarpeen kasvuun.

- Tätä painetta on kyettävä purkamaan. Tarvitsemme kaikki olemassa olevat hoidon järjestämisen tavat käyttöön, jotta kertyneitä jonoja saadaan purettua ja hoitoon pääsyä nopeutettua.

Mäkysen mukaan pelkkä hoitojonojen purkaminen ei kuitenkaan riitä, vaan lisäksi on löydettävä nykyistä parempia ratkaisuja esimerkiksi mielenterveyspalveluihin pääsemiseen ja tarvittavien ammattilaisten määrän turvaamiseen.

- SDP:n ministeri Krista Kiurun johtaman mielenterveyden pyöreän pöydän ehdotukset antavat tälle työlle hyvän pohjan. Näitä ehdotuksia on vietävä määrätietoisesti eteenpäin seuraavaa hallitusohjelmaa tehtäessä. Erityisen tärkeää on rakentaa hyvinvointialueilla psykososiaalisten hoitojen porrastettu hoitomalli sekä porrastettu koulutus hoitoa toteuttaville ammattilaisille.

Sote-uudistuksen yhteydessä myös kysymys kuntoutuspsykoterapian tulevaisuudesta on noussut keskusteluun. SDP pitää Kelan järjestämää kuntoutuspsykoterapiaa toimivana järjestelmänä.

- Olemme sitoutuneet kaikkien puolueiden yhteiseen työhön, jota on tehty monikanavarahoituksen purkamista käsitelleessä työryhmässä ja sen loppuraportissa. Sen mukaan Kelan järjestää vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta ja korvaa kuntoutuspsykoterapiaa, kunnes monikanavaisen rahoitusjärjestelmän uudistamisesta, kuntoutuksen muutoksenhakujärjestelmästä ja kuntoutuspalvelujen asiakasmaksuista on päätetty. Asiaa arvioidaan aikaisintaan vuonna 2025.

Mäkynen painottaa, että olennaisinta on, että asiakkaat saavat jatkossa tarpeensa mukaiset palvelut oikea-aikaisesti.

- Tämän vuoksi matalan kynnyksen hoitoon pääsyä ja hoidon jatkuvuutta on tehostettava. Psykososiaalisten menetelmien kirjoa ja saatavuutta on kehitettävä ja kaikki palveluntuottajat ja hoitomuodot on pidettävä työssä mukana. Toimiva matalan kynnyksen hoito on inhimillisesti ja taloudellisesti kestävin vaihtoehto.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

Kutsu medialle: SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden valtakunnallinen Arvokiertue alkaa Helsingistä 9.6.2.6.2023 07:45:00 EEST | Kutsu

SDP:n puoluekokous valitsee puolueen seuraavan puheenjohtajan Jyväskylässä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tätä ennen SDP:n jäsenet pääsevät äänestämään neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä omaa suosikkiaan. Osana neuvoa-antavaa jäsenäänestystä ja puheenjohtajan valintaa SDP järjestää usean paikkakunnan puheenjohtajakiertueen, jossa paikalla ovat puheenjohtajaehdokkaat Krista Kiuru ja Antti Lindtman. Alla koko kiertueaikataulu. Tilaisuuksia ei striimata, ellei toisin mainita. Pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan Helsingin tilaisuuteen 8.6. klo 12.00 mennessä tämän lomakkeen kautta. Mahdolliset erilliset haastattelutoiveet pyydetään toimittamaan SDP:n viestintäpäällikkö Miia Järvelle: miia.jarvi@sdp.fi Helsinki 9.6. klo 14-15.30 Hotelli Mestaritalli (os. Fredrikinkatu 51–53). Tilaisuus striimataan, striimiä voi seurata SDP:n Youtube-kanavalla täällä. Mikkeli 10.6. klo 10-11 Kauppakeskus Stellan tähtitori (os. Maaherrankatu 13) Lappeenranta 10.6. klo 13-14 (paikka tarkentuu) Hämee

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: “Mielenterveyskriisin ratkaiseminen lääke myös julkiseen talouteen”17.5.2023 15:49:47 EEST | Tiedote

THL:n tuoreen Terve Suomi -väestötutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten työikäisten eli 20-64-vuotiaiden mielenterveydestä. Työikäisistä enää joka toinen kokee elämänlaatunsa hyväksi ja joka viides kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Tutkimuksen mukaan myös itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet erityisesti alle 50-vuotiailla. Aiemmin joka kymmenes, nyt joka kahdeksas alle 50-vuotias kertoi itsemurha-ajatuksistaan. Jo nyt Suomessa alle 45-vuotiaiden selkeästi yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy on mielenterveyden sairaudet. Samaan aikaan OECD:n tilastojen mukaan Suomen mielenterveyspalveluihin käyttämä osuus julkisen terveydenhuollon kustannuksista on vertailumaiden pienimpiä. - Tutkimustulokset ja tilastot ovat erittäin huolestuttavia. Jos aliresursoitujen mielenterveyspalveuiden tilannetta ei saada kuntoon vaan ongelmat jatkavat paisumistaan, tulee työkyvyttömien määrä vain kasvamaan. Siksi viestini säätytalolle on, että mielenterveyspalvelui

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme