SDP

SDP:n Matias Mäkynen: Työuupumukseen sairastuneilla tulisi olla oikeus sairauspäivärahaan

Jaa
SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkysen mielestä työssään uupuneilla tulisi olla oikeus sairauspäivärahaan uupumuksen perusteella. Tällä hetkellä monella työuupumukseen sairastuneella ei ole varaa pitää tarvitsemaansa sairauslomaa, sillä työuupumusta ei ole määritelty tautiluokitusjärjestelmässä sairaudeksi, joka oikeuttaisi sairauspäivärahaan.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

 - Tein aiheesta kirjallisen kysymyksen jo pari vuotta sitten. On kestämätöntä, että vaikka työuupumus on yhä yleisempi ongelma yhteiskunnassa, ei työssään uupuneilla ole vieläkään oikeutta sairauspäivärahaan, joka mahdollistaisi tarpeellisen levon ja toipumisen aloittamisen, sanoo Mäkynen.

Mäkysen mukaan tällä hetkellä ratkaisu työssään uupuneiden toimeentulon turvaamiseksi on, että sairauspoissaolon perusteeksi kirjataan jokin muu sairauspäivärahaan oikeuttava psyykkinen diagnoosi, kuten masennus.

 - Tämä on usein välttämätön hätäratkaisu siinä tilanteessa, kun tarpeellista sairauslomaa ei ole muuten mahdollista saada. Siihen liittyy kuitenkin työntekijän kannalta useita ongelmia. Masennusdiagnoosi voi estää saamasta myöhemmin esimerkiksi henkivakuutusta tai sairauskuluvakuutusta tai vaikeuttaa adoptioprosessia. Lisäksi moni pelkää masennusdiagnoosin johtavan leimatuksi tulemiseen, eikä siksi uskalla jäädä sairauslomalle vaan sinnittelee töissä liian pitkään, mikä pahentaa tilannetta. Niin kauan, kun työuupumus käsitellään masennuksena, se voidaan nähdä työntekijän omana ongelmana, josta ei tarvitse työpaikalla puhua.

Työuupumusdiagnoosin korvaaminen muilla diagnooseilla on ongelmallista myös yhteiskunnan tasolla, jatkaa Mäkynen. Kun työuupumus kätkeytyy muiden diagnoosien taakse, ei sitä voida tarkasti tilastoida eikä tilanteen kehittymistä voida seurata kunnolla.

 - Emme esimerkiksi tiedä, kuinka paljon vähemmän masennusdiagnooseja kirjattaisiin, mikäli työuupumus hyväksyttäisiin perussairaudeksi. Pahimmillaan tämä johtaa vääristyneeseen kuvaan ihmisten hyvinvoinnin haasteista ja myös vääränlaisten ratkaisujen etsimiseen.Ruotsissa ongelma on ratkaistu määrittelemällä uupumukselle oma sairauspäivärahaan oikeuttava diagnoosikoodi. Vastaava muutos tarvitaan mahdollisimman pian myös Suomessa.

Sairauspäivärahaoikeuden lisäksi on varmistettava myös työuupumukseen sairastuneiden riittävä hoito ja kuntoutus sekä puututtava paremmin työuupumuksen syihin, Mäkynen muistuttaa. Hänen mielestään on selvää, että nykyinen järjestelmä ei onnistu riittävän hyvin työuupumuksen ennaltaehkäisyssä.

 - Mikään määrä terapeutteja tai kuntoutusta ei riitä, jos emme samalla pysty muokkaamaan työelämää sellaiseksi, että se ei uuvuta ihmisiä loppuun. On surullista, että kokoomus ja perussuomalaiset iskevät neliraajajarrutuksen päälle heti, kun konkreettiset keinot työntekijöiden jaksamisen parantamiseksi tulevat puheeksi. Työuupumus on todellinen ongelma, jota yksikään puolue ei pääse pakoon. Pelkkä ei-sana ei nyt riitä. Tarvitsemme rakentavia ehdotuksia, Mäkynen painottaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

Kutsu medialle: SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden valtakunnallinen Arvokiertue alkaa Helsingistä 9.6.2.6.2023 07:45:00 EEST | Kutsu

SDP:n puoluekokous valitsee puolueen seuraavan puheenjohtajan Jyväskylässä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tätä ennen SDP:n jäsenet pääsevät äänestämään neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä omaa suosikkiaan. Osana neuvoa-antavaa jäsenäänestystä ja puheenjohtajan valintaa SDP järjestää usean paikkakunnan puheenjohtajakiertueen, jossa paikalla ovat puheenjohtajaehdokkaat Krista Kiuru ja Antti Lindtman. Alla koko kiertueaikataulu. Tilaisuuksia ei striimata, ellei toisin mainita. Pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan Helsingin tilaisuuteen 8.6. klo 12.00 mennessä tämän lomakkeen kautta. Mahdolliset erilliset haastattelutoiveet pyydetään toimittamaan SDP:n viestintäpäällikkö Miia Järvelle: miia.jarvi@sdp.fi Helsinki 9.6. klo 14-15.30 Hotelli Mestaritalli (os. Fredrikinkatu 51–53). Tilaisuus striimataan, striimiä voi seurata SDP:n Youtube-kanavalla täällä. Mikkeli 10.6. klo 10-11 Kauppakeskus Stellan tähtitori (os. Maaherrankatu 13) Lappeenranta 10.6. klo 13-14 (paikka tarkentuu) Hämee

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: “Mielenterveyskriisin ratkaiseminen lääke myös julkiseen talouteen”17.5.2023 15:49:47 EEST | Tiedote

THL:n tuoreen Terve Suomi -väestötutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten työikäisten eli 20-64-vuotiaiden mielenterveydestä. Työikäisistä enää joka toinen kokee elämänlaatunsa hyväksi ja joka viides kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Tutkimuksen mukaan myös itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet erityisesti alle 50-vuotiailla. Aiemmin joka kymmenes, nyt joka kahdeksas alle 50-vuotias kertoi itsemurha-ajatuksistaan. Jo nyt Suomessa alle 45-vuotiaiden selkeästi yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy on mielenterveyden sairaudet. Samaan aikaan OECD:n tilastojen mukaan Suomen mielenterveyspalveluihin käyttämä osuus julkisen terveydenhuollon kustannuksista on vertailumaiden pienimpiä. - Tutkimustulokset ja tilastot ovat erittäin huolestuttavia. Jos aliresursoitujen mielenterveyspalveuiden tilannetta ei saada kuntoon vaan ongelmat jatkavat paisumistaan, tulee työkyvyttömien määrä vain kasvamaan. Siksi viestini säätytalolle on, että mielenterveyspalvelui

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme