SDP

SDP:n Matias Mäkynen: Yrittäjyyden tukeminen ei edellytä työntekijöiden oikeuksien polkemista

Jaa
SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkysen mukaan kokoomuksen eilen julkaistut yrittäjyystavoitteet sisältävät vakavia heikennyksiä työntekijöiden oikeuksiin.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

 - Kokoomukselle yrittäjämyönteisyys näyttää tarkoittavan lähinnä työntekijöiden oikeuksien heikentämistä. Tämä on naamioitu kauniisiin puheisiin siitä, kuinka kokoomus haluaa tehdä työn vastaanottamisesta kannattavampaa ja edistää työrauhaa yhteiskunnassa. Todellisuus on kuitenkin tyly: kokoomus leikkaisi työttömyysturvasta, rajoittaisi lakko-oikeutta ja heikentäisi työntekijöiden oikeutta reiluun ja tasapuoliseen sopimiseen. On surullista, että puolueesta ei löydy rohkeutta sanoa tätä suoraan, vaan todelliset tavoitteet on jälleen kerran kätketty rivien väliin.

Mäkysen mielestä on erityisen huolestuttavaa, että kokoomus näyttää tavoittelevan nykyisen työehtosopimusjärjestelmän romuttamista. Puolueen mukaan palkoista ja työajoista pitäisi voida sopia työehtosopimuksista poiketen.

 - Työehtosopimuksia paremmista ehdoista sopiminen on mahdollista jo nyt, joten kokoomuksen todellinen tavoite on palkkojen ja muiden työehtojen heikentäminen. Kun samalla tavoitellaan työttömyysturvan heikentämistä ja lakko-oikeuden rajoittamista, on selvää, että tarkoituksena ei ole parantaa työntekijöiden asemaa vaan heikentää sitä. On käsittämätöntä, että elämisen kustannukset ovat nousseet rajusti, mutta kokoomuksen mielestä töitä pitäisi voida teettää nykyistä halvemmalla.

Kaikki puolueet ovat yhtä mieltä siitä, että yrityksille on turvattava riittävästi osaavaa työvoimaa ja että työllistämisen on oltava yrityksille kannattavaa, huomauttaa Mäkynen. Puolueiden keinoissa sen sijaan on eroja.

 - Suomen työllisyysaste on noussut Marinin hallituksen aikana historiallisen korkealle. Tämä osoittaa, että työllisyysastetta voidaan nostaa ilman leikkauksia ja kurjistamista. Myös yrityksiä on täysin mahdollista tukea tavalla, joka ei tarkoita työntekijöiden oikeuksien polkemista. Marinin hallituksessa olemme esimerkiksi käynnistäneet yksinyrittäjien rekrytointitukikokeilun, jonka tavoitteena on alentaa kynnystä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Kyse on arvovalinnoista.

Mäkysen mukaan yksi keskeinen keino auttaa yrityksiä kasvamaan on varmistaa, että suomalaisten osaaminen on ajan tasalla.

 - Tutkimustenkin mukaan vääränlainen tai puuttuva osaaminen on yksi suurimmista esteistä työsuhteiden syntymiselle. Panostamalla jatkuvaan oppimiseen ja työuran aikaiseen osaamisen kehittämiseen voimme huolehtia siitä, että osaavaa työvoimaa on saatavilla yritysten tarpeisiin. Tämä on SDP:lle keskeinen tavoite tulevalla vaalikaudella.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n Matias Mäkynen: Työuupumukseen sairastuneilla tulisi olla oikeus sairauspäivärahaan22.3.2023 10:40:26 EET | Tiedote

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkysen mielestä työssään uupuneilla tulisi olla oikeus sairauspäivärahaan uupumuksen perusteella. Tällä hetkellä monella työuupumukseen sairastuneella ei ole varaa pitää tarvitsemaansa sairauslomaa, sillä työuupumusta ei ole määritelty tautiluokitusjärjestelmässä sairaudeksi, joka oikeuttaisi sairauspäivärahaan.

Puoluesihteerit vetoavat vaalirauhan puolesta21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit vetoavat vaalirauhan puolesta vuoden 2023 eduskuntavaaleissa. Demokraattisten oikeuksien on oltava loukkaamattomia ja vaalityön kaikin tavoin turvallista ehdokkaille, tukiryhmille ja puolueiden järjestöaktiiveille. Vaalirauha tarkoittaa jokaisen vapaata oikeutta kannattaa haluamaansa mielipidettä, äänestää haluamaansa ehdokasta, jokaisen oikeutta asettua ehdolle ja jokaisen oikeutta äänestää turvallisesti. Vaalirauha tarkoittaa sananvapautta, johon sisältyy velvollisuus toisten mielipiteiden ja hyvin tapojen kunnioittamiseen. Emme hyväksy minkäänlaista ehdokkaisiin kohdistuvaa väkivaltaa, uhkailua tai painostamista, epäasiallista viestintää tai valheellisten tietojen levittämistä. Ilkivalta yhtä puoluetta vastaan on hyökkäys kaikkia puolueita vastaan. Sitoudumme toimillamme kaikin tavoin edistämään aktiivista äänestämistä eduskuntavaaleissa 2023. Antton Rönnholm, SDP Arto Luukkanen, perussuomalaiset Kristiina Kokko, kokoomus Riikka Pirkkalainen, kesk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme