SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mika Kari: Kehysriihen päätökset tuovat kaivattua helpotusta kuntien taloudelliseen ahdinkoon

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Mika Kari katsoo, että hallituksen budjettiriihessä tekemät päätökset uusista kunnille kohdistettavista taloudellisista tukitoimista tuovat toivottua helpotusta kuntien vaikeaan taloustilanteeseen. Hallitus esittää peruspalveluiden valtionosuuksiin kertaluonteista 300 miljoonan euron korotusta ja yhteisöveron jako-osuuden korotuksen jatkamista ensi vuodelle. Lisäksi hallitus lupaa korvata koronan hoitoon välittömästi liittyvät kulut täysimääräisesti valtion toimesta.

– Kunnissa on eletty viime kuukausina suuren epävarmuuden aikaa, kun koronapandemian vaikutukset kuntatalouteen ovat alkaneet hahmottua. Pidemmän aikaa on ollut selvää, että jo tehtyjen tukitoimien rinnalle tarvitaan uusia mittavia toimia. Budjettiriihessä tekemillään ratkaisuilla hallitus osoittaa olevansa kuntatalouden näkökulmasta tilanteen tasalla, Kari toteaa.

Kari uskoo, että budjettiriihessä sorvattu kuntien uusi tukipaketti pienentää kunnissa välitöntä tarvetta rajuimmille koronasta aiheutuville sopeutustoimille. Viime viikkoina julkisuudessa on esitetty paljon arvioita muun muassa siitä, millaisiin veronkorotuksiin ja leikkauksiin koronatilanne uhkaa kuntia viedä. Samalla Kari muistuttaa, että koronakriisin lopulliset kustannukset kunnille ovat nähtävissä vasta myöhemmin.

Kuntien tulevaisuusuudistukset toteutetaan

Hallitus toteuttaa ensi vuoden talousarvioesityksellään myös merkittäviä kuntien tulevaisuusuudistuksia. Kari nostaa uudistuksista esiin erityisesti oppivelvollisuuden laajentamisen, maksuttoman toisen asteen sekä hoivahenkilöstön sitovan vähimmäismitoituksen. Näiden uudistusten puolesta Karikin on aiemmin puhunut.

– On tärkeää, että kuntien tulevaisuusuudistuksista pidetään kiinni, eikä niitä lähdetä myöhentämään koronatilanteen varjolla. Monissa näistä tulevaisuusinvestoinneista, kuten oppivelvollisuuden laajentamisessa, on kyse myös työllisyyden edistämisestä pitkällä aikavälillä. Kuntien taloushuolia huojentava tieto on varmasti myös se, että kunnat saavat laajeneviin tehtäviinsä täyden valtionrahoituksen, Kari jatkaa.

Kari korostaa, että budjettiriihen ratkaisut pitävät sisällään monia tärkeitä työllisyystoimia. Hän muistuttaa, että esimerkiksi väyliä ja raiteita koskevat infraratkaisut tukevat niin ikään työllisyyttä. Kari pitää viisaana, että monelle ihmiselle tärkeän eläkeputken poistosta ei kehysriihessä tehty hätiköityjä ratkaisuja, vaan asiaan palataan myöhemmin yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Kansalaisjärjestökentän rahoitus turvataan

Kari pitää myönteisenä myös sitä, että budjettiriihessä löydettiin ratkaisu kolmannen sektorin järjestöjen ajankohtaiseen rahoitusongelmaan. Budjettiriihessä hallitus päätti kompensoida Veikkauksen rahapelitoiminnan tuottojen menetystä järjestöille, mikä hälventää järjestöjen huolta tulevaisuudesta.

– Kolmannen sektorin järjestöissä tehdään arvokasta työtä kaikenikäisten suomalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja jaksamisen edistämiseksi. Näiden toimijoiden rahoituksen turvaamatta jättäminen, erityisesti koronakriisin keskellä, olisi johtanut vakaviin vahinkoihin. On hyvä, ettei hallitus antanut sen tapahtua.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Koronakriisin hoito vaatii määrätietoisia toimia: nyt on turvattava ihmisten hyvinvointi ja kasvun edellytykset18.9.2020 15:32:34 EESTTiedote

Oppositiopuolueet jättivät tänään yhteisen välikysymyksensä hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Välikysymyksessä arvostellaan hallitusta voimakkain sanankääntein tulevien vuosien velanotosta. Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen muistuttaa, että hallitus ottaa velkaa lieventääkseen koronakriisin aiheuttamia taloudellisia vahinkoja muun muassa kunnille ja yrityksille. Näin on toimittu poikkeuksetta myös muualla Euroopassa, mikä kertoo velanoton välttämättömyydestä kriisissä. - Oppositio jättää tarkoitushakuisesti sanomatta, että lähes kaikki maailman valtiot ovat joutuneet ottamaan lisävelkaa raivatakseen tietä ulos kriisistä. Ei Suomikaan voi antaa massamittaisesti yritystensä ajautua konkurssiin ja kuntia välttämättömien palveluiden leikkausten kierteeseen. Esimerkiksi Saksa, joka on tunnettu budjettikuristaan, on elvyttänyt talouttaan tähän mennessä jo 218 miljardin velaksi otetun euron edestä. Lisäksi he suunnittelevat lisäävänsä vi

Piirainen: Tärkeimmille maakuntakentille lennot jatkuvat – kiitos ministeri Harakalle!17.9.2020 16:33:23 EESTTiedote

- Tämä on hyvä ja odotettu päätös, jolla selvitään yli sumean korona-ajan, toteaa SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen kun Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti tänään alueiden lentoliikennettä selvittäneen työryhmän lopputuloksesta, jossa valtio ostaisi lentoliikennettä Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoasemille vuoden 2021 loppuun saakka.

SDP:n Heidi Viljanen tyytyväisenä asiakasmaksulain etenemisestä eduskuntaan17.9.2020 14:16:33 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen iloitsee asiakasmaksulain uudistuksen etenemisestä eduskuntaan. Sanna Marinin hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti asiakasmaksulain uudistuksella lisätään terveyden tasa-arvoa laajentamalla maksuttomuutta ja kohtuullistamalla maksuja. -Uudistus on tärkeä, jotta jokainen ihminen saa tarvitsemansa hoidon tarpeeksi matalalla kynnyksellä. Olen erityisen iloinen, että uudistus koskee laajaa joukkoa palveluita ja maksuttomuutta painotetaan ehkäiseviin palveluihin. Helposti saatavilla olevilla, oikea-aikaisilla ehkäisevillä palveluilla voidaan parantaa ihmisen arkea ja samalla vähentää tulevaisuuden kasvavia sote-menoja, Viljanen kommentoi. Lakiluonnoksen mukaan maksuttomiksi tulisivat perusterveydenhuollon hoitajavastaanotot ja alaikäisten poliklinikkakäynnit. Lisäksi maksuttomuus laajenee muun muassa mielenterveyspalveluissa. Myös maksukattoon on tulossa laajennuksia. Maksukattoa kerryttäviin palveluihin tulee lakimuutoksen myötä lisäyksiä ja tulevaisuude

Kansanedustaja Werning: Asiakasmaksulain tärkeä uudistus vihdoin käyntiin17.9.2020 14:13:48 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) pitää hallituksen asiakasmaksulain uudistusta hyvin tärkeänä toimenpanona. Asiakasmaksulain keskeisimpien uudistusten tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen mm. maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja. Uudistus pitää sisällään esimerkiksi terveyspalvelut, maksukaton laajennukset, maksujen huojentamisen ja pitkäaikaisten asumispalveluiden maksujen määräytymisperusteet. - Terveyspalveluissa on tarkoitus jatkossa järjestää perusterveydenhuollossa hoitajakäynnit maksuttomiksi. Tämä lisää alueellista tasa-arvoa merkittävästi. Tärkeä uudistus on myös alaikäisten poliklinikkakäyntien muuttaminen ilmaisiksi. Muita maksuttomia terveyspalveluja ovat jatkossa myös tärkeä perusterveydenhuollon mielenterveystyö sekä kouluterveyshuolto kaiken ikäisille. Edellä mainitut uudistukset ovat erittäin tervetulleita, Werning painottaa. Maksukaton laajennukset helpottavat jatkossa monen kansalaisen elämää. - Laajennus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme