SDP EDUSKUNTA

SDP:n Seppo Eskelinen:Valkoposkihanhiongelma vaatii nopeita toimia

Jaa

Kansanedustaja Seppo Eskelinen pitää tärkeinä eilen julkistettuja valkoposkihanhityöryhmän esittämiä keinoja, mutta vaatii lisäksi laajempaa alueellista poikkeuslupaa vahinkoja aiheuttavien hanhien poistamiselle nykyistä joustavammin ja pitää tärkeänä, että päätöksenteko poikkeusluvista siirretään maakuntien ELY-keskuksille.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

-          Tarvitaan laajemmille alueille ja alueellisten ELY-keskusten myöntämiä poikkeuslupia hanhien poistamista varten. Tällöin voitaisiin nykyistä joustavammin huomioida lintuparvien ennakoimattomat liikkeet, jos lupa koskisi esimerkiksi koko kunnan aluetta. Tämä edellyttää luonnonsuojelulakiin muutosta, joka tulee laittaa ympäristöministeriössä valmisteluun välittömästi. Näin meillä olisi työkalut valmiina ensi kevättä varten, jos hanhet taas parveilevat pelloilla ja aiheuttavat viljelijöille tuhoja viime kevään malliin, Eskelinen esittää.

-          Luonnonsuojelulakia ollaan toki uudistamassa tällä hallituskaudella, mutta hanhiongelmaa koskeva poikkeus tulisi valmistella kokonaisuudistuksesta erillisenä ja nopeutetusti. Viljelijät eivät voi jäädä odottamaan millaisia tuhoja hanhet aiheuttavat pelloilla ensi keväänä, Eskelinen toteaa.

-          Hanhityöryhmä on oikeassa siinä, että tarvitaan kattavasti erilaisia toimenpiteitä. Osa etenee ripeämmin, osa ottaa vuosia kuten lintudirektiivin muutos, jotta valkoposkihanhi saataisiin metsästettäväksi riistalajiksi. Sitä ennen on käytettävä kotimaiset ja direktiivin jo nyt mahdollistamat keinot vähentää runsastunutta hanhikantaa.

Nk. valkoposkihanhinyrkki esittää lisäksi, että maatalousyrittäjiä kannustetaan yhteisten poikkeuslupien hakemiseen valkoposkihanhien karkotukseen viljelmiltä, sisältäen myös lintujen ampumisen, ruokailupeltoja linnuille maatalouden ympäristökorvausjärjestelmän kautta sekä sujuvat poikkeuslupamenettelyt ja toimiva korvausjärjestelmä vahinkojen varalle sisältäen mm. sähköisen korvaushakemuksen. 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Piirainen: Tärkeimmille maakuntakentille lennot jatkuvat – kiitos ministeri Harakalle!17.9.2020 16:33:23 EESTTiedote

- Tämä on hyvä ja odotettu päätös, jolla selvitään yli sumean korona-ajan, toteaa SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen kun Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti tänään alueiden lentoliikennettä selvittäneen työryhmän lopputuloksesta, jossa valtio ostaisi lentoliikennettä Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoasemille vuoden 2021 loppuun saakka.

SDP:n Heidi Viljanen tyytyväisenä asiakasmaksulain etenemisestä eduskuntaan17.9.2020 14:16:33 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen iloitsee asiakasmaksulain uudistuksen etenemisestä eduskuntaan. Sanna Marinin hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti asiakasmaksulain uudistuksella lisätään terveyden tasa-arvoa laajentamalla maksuttomuutta ja kohtuullistamalla maksuja. -Uudistus on tärkeä, jotta jokainen ihminen saa tarvitsemansa hoidon tarpeeksi matalalla kynnyksellä. Olen erityisen iloinen, että uudistus koskee laajaa joukkoa palveluita ja maksuttomuutta painotetaan ehkäiseviin palveluihin. Helposti saatavilla olevilla, oikea-aikaisilla ehkäisevillä palveluilla voidaan parantaa ihmisen arkea ja samalla vähentää tulevaisuuden kasvavia sote-menoja, Viljanen kommentoi. Lakiluonnoksen mukaan maksuttomiksi tulisivat perusterveydenhuollon hoitajavastaanotot ja alaikäisten poliklinikkakäynnit. Lisäksi maksuttomuus laajenee muun muassa mielenterveyspalveluissa. Myös maksukattoon on tulossa laajennuksia. Maksukattoa kerryttäviin palveluihin tulee lakimuutoksen myötä lisäyksiä ja tulevaisuude

Kansanedustaja Werning: Asiakasmaksulain tärkeä uudistus vihdoin käyntiin17.9.2020 14:13:48 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) pitää hallituksen asiakasmaksulain uudistusta hyvin tärkeänä toimenpanona. Asiakasmaksulain keskeisimpien uudistusten tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen mm. maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja. Uudistus pitää sisällään esimerkiksi terveyspalvelut, maksukaton laajennukset, maksujen huojentamisen ja pitkäaikaisten asumispalveluiden maksujen määräytymisperusteet. - Terveyspalveluissa on tarkoitus jatkossa järjestää perusterveydenhuollossa hoitajakäynnit maksuttomiksi. Tämä lisää alueellista tasa-arvoa merkittävästi. Tärkeä uudistus on myös alaikäisten poliklinikkakäyntien muuttaminen ilmaisiksi. Muita maksuttomia terveyspalveluja ovat jatkossa myös tärkeä perusterveydenhuollon mielenterveystyö sekä kouluterveyshuolto kaiken ikäisille. Edellä mainitut uudistukset ovat erittäin tervetulleita, Werning painottaa. Maksukaton laajennukset helpottavat jatkossa monen kansalaisen elämää. - Laajennus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme