SDP

SDP:n Sirpa Paatero: Sopimusyhteiskuntaa on vahvistettava

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

SDP:n puoluevaltuusto kokoontui kauden viimeiseen sääntömääräiseen kokoukseensa sunnuntaina 19.3. Helsingissä. Puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero korosti avauspuheessaan sopimusyhteiskunnan merkitystä Suomelle. Paatero piti valitettavana kehityksenä, että suomalainen sopimisen kulttuuri on murentunut sisältä päin.

- Suomen kaltaisen pienen maan vahvuus mitataan sillä, millainen on kansakunnan kyky toimia yhdessä ja pyrkiä aina löytämään erimielisyyksienkin keskellä yhteinen näkemys. Työmarkkinajärjestelmämme pirstaloituminen ei ole johtanut yhdenkään osapuolen näkökulmasta toivottuihin tuloksiin vaan päinvastoin – hankaloittanut yhdessä sopimista ja asioiden eteenpäin viemistä, kenties jopa kilpailukykyämme, Paatero totesi puheessaan.

Paatero sanoi, että tulevalla vaalikaudella SDP on osaltaan tukemassa ja voimistamassa sopimusyhteiskuntaa.

- Jatkossa tarvitsemme sopimusyhteiskunnan vahvistamista ja sen nostamista uudelleen arvoonsa, emme enää sen heikentämistä, Paatero linjasi.

Työelämän pelisääntöihin tarvitaan muutosta

Paatero korosti puheenvuorossaan myös sitä, että hyvinvointivaltion tulevaisuus turvataan vain sillä, että yhteiskunnassa on riittävästi työssäkäyviä ja hyvinvoivia ihmisiä. Tulevalla kaudella on varmistettava, että jokainen pääsee omien mahdollisuuksiensa mukaan osaksi työelämää.

- Tarvitsemme kokonaan uutta ajattelua, jotta työkyvyttömyyden kasvu saadaan pysäytettyä ja ihmisten työhyvinvointia parannettua. Mitä paremmin ihmiset työssään voivat, sen pidempään he pystyvät myös osallistumaan työelämään. Tämä on miljardiluokan kysymys – miten saamme sairauspoissaolot karsittua ja ihmiset pysymään työkykyisinä entistä pidempään.

Paatero muistutti puheessaan presidentti Tarja Halosen vaikuttamistyöstä, jonka tuloksena kansainvälinen Työjärjestö ILO omaksui aikanaan säällisen työn käsitteen. Säällisellä työllä tarkoitetaan työtä, joka on turvallista, takaa riittävän toimeentulon, ei syrji ketään ja kunnioittaa myös oikeutta järjestäytymiseen.

- Myös 2020-luvun Suomessa voimme yhä peräänkuuluttaa säällistä työtä. Meillä Suomessa pitäisi olla itsestään selvä asia, että kokoaikaisesta työstä saa palkkaa, jolla tulee toimeen ja voi elättää itsensä ja perheensä; mutta sitä se ei ole. Työmäärän alle ei pitäisi kenenkään uupua. Suomalainen työelämä ei saa syrjiä ketään, Paatero vaati.

- Työelämän pelisääntöjen uudistamista me haluamme kyllä: meille sosialidemokraateille se tarkoittaa erilaisten elämäntilanteiden mukaan joustavaa työelämää, parempaa johtamista, vaikuttamismahdollisuuksia omaan työhön ja sen kehittämiseen sekä työnantajan lisääntyvää vastuuta työntekijöiden osaamisen ylläpidosta vastaamaan muuttuviin työnkuviin alati digitalisoituvassa ja kehittyvässä maailmassa, Paatero painotti.

Yhteyshenkilöt

Sirpa PaateroSDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja

Yhteydenotot: erityisavustaja Sofia Nevalainen, p. 050 433 7237

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin: Kokoomuksen kylmät työelämälinjaukset lisäävät työntekijöiden epävarmuutta29.3.2023 08:01:38 EEST | Tiedote

- Kokoomuksen työelämälinjaukset leikkaisivat pienipalkkaisten toimeentuloa, lisäisivät työelämän epävarmuutta ja rapauttaisivat työehtojärjestelmää. Tässä epävarmassa ajassa on nyt erityinen tilaus sille, että työelämää kehitettäisiin yhdessä sopien ja luottamusta vahvistaen, sanoo SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin. Kokoomuksen ajamat miljardiluokan leikkaukset asumistukeen ja työttömyysturvaan leikkaisivat pienipalkkaisten palkansaajien ja työttömien toimeentulosta. Kokoomuksen leikkaukset tarkoittavat keskimääräiselle asumistuen saajalle yli 100 euron ja työttömälle jopa 500 euron menetystä kuukaudessa. - Työttömiin kohdistuvat leikkaukset ovat epäoikeudenmukaisia ja samalla ne lisäävät kaikkien palkansaajien epävarmuutta. SDP haluaa, että työntekijä voi luottaa perheensä toimeentulon olevan turvattu kaikissa tilanteissa. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun epävarmuus on Venäjän aloittaman hyökkäyssodan myötä lisääntynyt, Marin toteaa. - Nykyisten korkeiden hintojen aikana SDP parantai

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme