SDP

SDP:n Skinnari: Nuoriin on satsattava eikä leikkauksiin ole varaa

Jaa
SDP esittää nuorisokutosta eli kuutta keinoa, joiden avulla lisätään lasten ja nuorten hyvinvointia tulevalla vaalikaudella.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n varapuheenjohtaja, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari esitteli puolueen tavoitteet torstaina 2.3. Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto piti tilaisuudessa kommenttipuheenvuoron.

SDP esittää ensi vaalikaudelle kuusi tavoitetta, joilla parannetaan lasten ja nuorten hyvinvointia sekä puututaan ongelmiin. Näitä ovat kouluihin panostaminen, harrastustakuu, nuorisotakuun uudistaminen, toimivat mielenterveyspalvelut, varhainen puuttuminen ongelmiin ja mahdollisuus uuteen alkuun.

- Sote-palveluista ei ole varaa leikata miljardia, kuten kokoomus on esittänyt. Sen sijaan esimerkiksi nuorten palveluihin on panostettava vaikeiden vuosien jälkeen, linjaa Skinnari.

Harrastustakuu on laajennettava kaikkiin kuntiin ja kouluihin sekä myös toiselle asteelle. Harrastustakuun avulla varmistetaan, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus vähintään yhteen maksuttomaan harrastukseen.

- Liikuntaolosuhteet on saatava kuntoon koko Suomessa, jotta nuorille harrastaminen on tehty mahdollisimman helpoksi. On koko yhteiskunnan asia, että nuoret voivat hyvin, toteaa Skinnari.

SDP:n tavoitteena on lisäksi vahvistaa nuorisotakuuta, joka on yhteiskunnan nuorelle tekemä lupaus siitä, että jokaiselle nuorelle turvataan paikka yhteiskunnassa.

- Viime päivinä olemme saaneet lukea nuorista, jotka ovat jääneet palveluiden ulkopuolelle. Tämä kertoo siitä, että tällä hetkellä tuo lupaus ei toteudu riittävän hyvin, toteaa Skinnari.

Skinnarin mukaan lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin on puututtava vahvemmin. SDP:n päämääränä on, että seitsemän päivän hoitotakuu kattaa kaikki mielenterveyden ongelmat ja hoitoon pääsee viikossa kaikkialla Suomessa. Palveluita on myös oltava tarjolla siellä, missä lapset ja nuoret muutoinkin ovat.

- Suomalainen koulutusjärjestelmä tavoittaa kaikki lapset ja nuoret. Siksi koulut ovat paras paikka edistää lasten ja nuorten hyvinvointia. Tulevalla vaalikaudella on huolehdittava riittävistä resursseista ja varmistettava, että yksilöllistä tukea oppimiseen on saatavilla kaikilla koulutusasteilla, Skinnari sanoo.

Korona-aika toi esiin monia nuoria jo pitkään vaivanneita ongelmia, jotka kärjistyivät poikkeusoloissa. Yksinäisyys, eriarvoisuus, mielenterveysongelmat ja oppimistulosten eriytyminen vaikuttavat nuorten koko elämään.

- Lasten ja nuorten ongelmista puhutaan säännöllisesti ja erityisesti vaalien alla. Ongelmista on tärkeää puhua, mutta nuorten asiat ovat myös paljon muuta. On surullista ja väärin, mikäli keskustelu nuorten hyvinvoinnista jää vain rikostilastojen tasolle, huomauttaa Skinnari.

- Vaikeudet johtavat joskus väkivaltaan tai muihin yhteiskunnallisiin ongelmiin, mutta paljon useammin syrjäytymiseen ja toivottomuuteen. Nämä eivät näy yhtä voimakkaasti ulospäin, mutta ovat nuoren kannalta aivan yhtä merkittäviä ongelmia, joista pitää muistaa puhua, muistuttaa Perholehto.

Ongelmiin puuttuminen varhain on tärkeää. Esimerkiksi tehokas puuttuminen jengiytymiseen edellyttää monenlaisia keinoja, joista avainasemassa on ennaltaehkäisy.

- On tärkeää, että rikoksiin syyllistyneet nuoret kantavat vastuun teoistaan. Jotain on silti pielessä, kun meillä on Suomessa puolueita, jotka tuntuvat haluavan lähinnä mahdollisimman kovia rangaistuksia nuorille. Näissä keskusteluissa vaikuttaa unohtuvan, että kyseessä ovat nuoret, joilla pitäisi olla vielä koko elämä elämässä. Jokaisella nuorella tulee olla oikeus uuteen mahdollisuuteen, Skinnari painottaa.

Lue koko kuuden kohdan ohjelma täällä: https://www.sdp.fi/nuorisokutonen/

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

Kutsu medialle: SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden valtakunnallinen Arvokiertue alkaa Helsingistä 9.6.2.6.2023 07:45:00 EEST | Kutsu

SDP:n puoluekokous valitsee puolueen seuraavan puheenjohtajan Jyväskylässä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tätä ennen SDP:n jäsenet pääsevät äänestämään neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä omaa suosikkiaan. Osana neuvoa-antavaa jäsenäänestystä ja puheenjohtajan valintaa SDP järjestää usean paikkakunnan puheenjohtajakiertueen, jossa paikalla ovat puheenjohtajaehdokkaat Krista Kiuru ja Antti Lindtman. Alla koko kiertueaikataulu. Tilaisuuksia ei striimata, ellei toisin mainita. Pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan Helsingin tilaisuuteen 8.6. klo 12.00 mennessä tämän lomakkeen kautta. Mahdolliset erilliset haastattelutoiveet pyydetään toimittamaan SDP:n viestintäpäällikkö Miia Järvelle: miia.jarvi@sdp.fi Helsinki 9.6. klo 14-15.30 Hotelli Mestaritalli (os. Fredrikinkatu 51–53). Tilaisuus striimataan, striimiä voi seurata SDP:n Youtube-kanavalla täällä. Mikkeli 10.6. klo 10-11 Kauppakeskus Stellan tähtitori (os. Maaherrankatu 13) Lappeenranta 10.6. klo 13-14 (paikka tarkentuu) Hämee

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: “Mielenterveyskriisin ratkaiseminen lääke myös julkiseen talouteen”17.5.2023 15:49:47 EEST | Tiedote

THL:n tuoreen Terve Suomi -väestötutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten työikäisten eli 20-64-vuotiaiden mielenterveydestä. Työikäisistä enää joka toinen kokee elämänlaatunsa hyväksi ja joka viides kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Tutkimuksen mukaan myös itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet erityisesti alle 50-vuotiailla. Aiemmin joka kymmenes, nyt joka kahdeksas alle 50-vuotias kertoi itsemurha-ajatuksistaan. Jo nyt Suomessa alle 45-vuotiaiden selkeästi yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy on mielenterveyden sairaudet. Samaan aikaan OECD:n tilastojen mukaan Suomen mielenterveyspalveluihin käyttämä osuus julkisen terveydenhuollon kustannuksista on vertailumaiden pienimpiä. - Tutkimustulokset ja tilastot ovat erittäin huolestuttavia. Jos aliresursoitujen mielenterveyspalveuiden tilannetta ei saada kuntoon vaan ongelmat jatkavat paisumistaan, tulee työkyvyttömien määrä vain kasvamaan. Siksi viestini säätytalolle on, että mielenterveyspalvelui

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme