SDP

SDP:n talouspoliittinen linja perustuu oikeudenmukaisuuteen ja pitkäjänteisyyteen

Jaa

SDP:n tavoitteena tulevalla vaalikaudella on luoda talouskasvua, vahvistaa julkista taloutta ja kääntää velkasuhde laskuun.

 - SDP:n talouspoliittinen linja lähtee oikeudenmukaisuudesta ja pitkäjänteisyydestä. Tarvitsemme vahvan ja kehittyvän talouden, jotta voimme turvata osaamisen, työn ja hyvinvoinnin myös tulevaisuudessa. Suomen on oltava kilpailukykyinen, houkutteleva ja kestävä ympäristö toimia ja yrittää. Talouspolitiikassakin on kyse arvovalinnoista, kuvaa SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin.

SDP tavoittelee tulevalla vaalikaudella vähintään kahden prosentin kestävää vuotuista talouskasvua. Se saavutetaan tuottavuutta ja yhteiskunnallista luottamusta vahvistavilla päätöksillä sekä panostamalla kasvun edellytyksiin. SDP haluaa pitää tiukasti kiinni yhdessä sovituista neljän prosentin TKI-panostuksista sekä nostaa Suomen koulutusastetta niin, että 2030-luvun loppuun mennessä vähintään 60 prosenttia alle 35-vuotiaista on korkeakoulutettuja.

 - Kasvua ei luoda kurjistamalla – tästä meillä on näyttöä niin omasta historiastamme kuin muualta Euroopasta. Myös taloustieteilijät ovat yksimielisiä siitä, että ylimitoitetut leikkaukset johtavat työttömyyden nousuun, kasvun tyrehtymiseen ja velkaantumisen lisääntymiseen, SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen muistuttaa.

SDP lähtee siitä, että julkista taloutta on vahvistettava tulevalla vaalikaudella 3,5–6 miljardilla eurolla. Tähän pyritään ennen kaikkea työllisyyden vahvistamisen kautta. SDP:n tavoitteena on kohti 80 prosenttia nouseva työllisyysaste, jonka saavuttaminen vahvistaisi julkista taloutta noin kolmella miljardilla eurolla.

 - Lisäksi olemme varautuneet noin 1–2 miljardin euron sopeutumistoimiin. Sopeutus on kuitenkin toteutettava oikeudenmukaisesti ja niin, että suojelemme samalla hyvinvointivaltion ydintä ja ihmisten palveluita. Haluamme kehittää sosiaali- ja terveyspalveluita, vahvistaa peruskoulua ja turvata arvokkaan vanhuuden – näistä ei saa leikata, Mäkynen painottaa.

Palveluista leikkaamisen sijasta SDP hakee säästöjä esimerkiksi tehottomista yritystuista, fossiilitalouteen kohdistuvista tuista sekä julkisista hankinnoista.

 - Valtiontaloudesta on etsittävä säästöjä, jotka eivät vaaranna talouskasvua ja palveluiden toteuttamista. Tämä on SDP:lle arvovalinta. Kannustamme myös muita puolueita siirtymään lyhytnäköiseltä leikkauslinjalta kasvun ja työllisyyden linjalle, puoluevaltuuston puheenjohtaja,kuntaministeri Sirpa Paatero sanoo.

- Ensi vaalikauden talousvaihtoehdot ovat kirkastuneet. Vaihtoehtoina ovat oikeiston tarjoamat kovat leikkaukset hyvinvointipalveluihin ja sosiaaliturvaan, joilla rahoitetaan suurituloisten veronkevennyksiä, tai SDP:n tarjoama vastuullinen sopeutus, jossa julkinen talous laitetaan kahdessa vaalikaudessa kuntoon oikeudenmukaisesti, päättää SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Liitteenä: Turvataan julkisen talouden kestävyys – SDP:n talouspoliittiset linjaukset.

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

Kutsu medialle: SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden valtakunnallinen Arvokiertue alkaa Helsingistä 9.6.2.6.2023 07:45:00 EEST | Kutsu

SDP:n puoluekokous valitsee puolueen seuraavan puheenjohtajan Jyväskylässä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tätä ennen SDP:n jäsenet pääsevät äänestämään neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä omaa suosikkiaan. Osana neuvoa-antavaa jäsenäänestystä ja puheenjohtajan valintaa SDP järjestää usean paikkakunnan puheenjohtajakiertueen, jossa paikalla ovat puheenjohtajaehdokkaat Krista Kiuru ja Antti Lindtman. Alla koko kiertueaikataulu. Tilaisuuksia ei striimata, ellei toisin mainita. Pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan Helsingin tilaisuuteen 8.6. klo 12.00 mennessä tämän lomakkeen kautta. Mahdolliset erilliset haastattelutoiveet pyydetään toimittamaan SDP:n viestintäpäällikkö Miia Järvelle: miia.jarvi@sdp.fi Helsinki 9.6. klo 14-15.30 Hotelli Mestaritalli (os. Fredrikinkatu 51–53). Tilaisuus striimataan, striimiä voi seurata SDP:n Youtube-kanavalla täällä. Mikkeli 10.6. klo 10-11 Kauppakeskus Stellan tähtitori (os. Maaherrankatu 13) Lappeenranta 10.6. klo 13-14 (paikka tarkentuu) Hämee

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: “Mielenterveyskriisin ratkaiseminen lääke myös julkiseen talouteen”17.5.2023 15:49:47 EEST | Tiedote

THL:n tuoreen Terve Suomi -väestötutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten työikäisten eli 20-64-vuotiaiden mielenterveydestä. Työikäisistä enää joka toinen kokee elämänlaatunsa hyväksi ja joka viides kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Tutkimuksen mukaan myös itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet erityisesti alle 50-vuotiailla. Aiemmin joka kymmenes, nyt joka kahdeksas alle 50-vuotias kertoi itsemurha-ajatuksistaan. Jo nyt Suomessa alle 45-vuotiaiden selkeästi yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy on mielenterveyden sairaudet. Samaan aikaan OECD:n tilastojen mukaan Suomen mielenterveyspalveluihin käyttämä osuus julkisen terveydenhuollon kustannuksista on vertailumaiden pienimpiä. - Tutkimustulokset ja tilastot ovat erittäin huolestuttavia. Jos aliresursoitujen mielenterveyspalveuiden tilannetta ei saada kuntoon vaan ongelmat jatkavat paisumistaan, tulee työkyvyttömien määrä vain kasvamaan. Siksi viestini säätytalolle on, että mielenterveyspalvelui

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme