SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Maksukatto antaa suojaa

Jaa
Yhteiskunnan on huolehdittava pienituloisten suomalaisten pärjäämisestä. Varmistettava, ettei kenenkään tarvitse miettiä, jääkö rahaa ruokaan, jos ostaa tarvitsemansa lääkkeet, tai onko lääkäriin varaa mennä, kun siihen on tarve.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Sairastamisen kustannukset ovat sellaisia, joihin on vaikea varautua ennakkoon. Liian usein ihmiset joutuvat tilanteisiin, joissa on valittava laskujen maksamisen, lääkäriin menemisen tai lääkkeiden ostamisen väliltä. Tämä ei ole oikein, toteaa kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd.).

SDP esittää, että tulevalla hallituskaudella sote-palveluiden maksukatot yhdistetään ja niiden yhteenlaskettu taso lasketaan vähintään 900 euroon, mieluiten jopa 800 euroon vuodessa. Lisäksi esitämme maksujen jaksottamista, jolloin maksut ajoittuvat tasaisemmin ympäri vuoden. Nykyisin jokainen meistä joutuu ensin maksamaan maksuja koko maksukaton verran vuoden alussa. Tämä tarkoittaa monelle sitä, että alkuvuosi on taloudellisesti todella vaikeaa. Jaksottaminen tarkoittaisi sitä, että maksut ajoittuisivat tasaisemmin vuoden ajalle, eikä koko omavastuuta tarvitsisi maksaa vuoden alussa. Jo tämä yksinään helpottaisi monen toimeentuloa.

– Elinkustannusten noustessa meidän on kiinnitettävä sote-maksuihin entistä enemmän huomiota ja varmistettava, että jokainen saa tarvitsemaansa oikea aikaista hoitoa ja hoivaa ilman pelkoa talousongelmista, linjaa Tuula Väätäinen.

Maksukattojen yhdistäminen keventäisi ennen kaikkea eniten sote-palveluita käyttävien eli usein iäkkäiden ja pienituloisten kotitalouksien maksurasitetta. Eli juuri eniten apua tarvitsevat saisivat helpotusta.

Suomalainen yhteiskunta on vakaampi, turvallisempi ja tasa-arvoisempi, kun huolehdimme tukea tarvitsevista ja pidämme kaikki mukana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Lyly: Tarvitsemme kasvua, emme riitelyä - silti työllisyyttä ja kestävää kasvua lisääviä positiivisia toimia ei ole vielä hallitusneuvotteluista kuultu5.6.2023 10:11:00 EEST | Blogi

Olen huolestuneena seurannut, miten viime aikoina hallitusohjelmaneuvotteluihin liittyen ovat esillä olleet työntekijöiden asemaan kohdistuvat heikennykset. Hämmästyttävää on se, että ne koskevat vain työntekijäpuolta. Vastaavia esityksiä ja muutoksia ei ole juuri näkynyt työnantajien tilanteeseen liittyen.

Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote

Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme