Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Seinäjoen lomautukset vailla järkeä - Vaarassa lastensuojelu ja toimeentulotuki

Jaa

Seinäjoen kaupunki on ilmoittanut lomauttavansa sosiaalipalvelujen ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia paheksuu lomautuksia ja muistuttaa kunnan velvoitteesta tuottaa lakisääteiset palvelut ajallaan.

Lain mukaan muun muassa lastensuojeluilmoitukset ja lastensuojelutarpeen selvitykset sekä toimeentulotukipäätökset pitää käsitellä lain edellyttämässä määräajassa.

– Esimerkiksi lastensuojelussa päätös vaarantaa lastensuojelun tarpeessa olevien lasten hyvinvoinnin ja kuormittaa jo entisestään kuormittunutta lastensuojelun henkilöstöä. Toimeentulotuessa apua tarvitsevien asioiden käsittely viivästyy. Ja ikäihmisten palveluissa tarvitaan koko henkilöstön työpanos, muistuttaa Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki.

Vaihtoehdoksi tarjottu sopimus kuormittaa henkilöstöä

Seinäjoen lomautuspäätöksen vaihtoehdoksi on tarjottu paikallista sopimusta, jossa työntekijä välttyy lomaukselta, mikäli hän ei ota vastaan kunta-alan työehtosopimuksen mukaista yleisen linjan palkankorotusta ennen tammikuuta 2021, vaikka hänellä on siihen oikeus jo 1.8.2020 alkaen. Kaupan päälle tulisi kaksi vapaapäivää, mutta sijaista ei saa palkata.

Talentia pitää tätä vaihtoehtoa järjettömänä.

– Tämän sopimuksen vaikutus esimerkiksi lastensuojeluun tai toimeentulotukeen on sama kuin lomautuksella. Työtä jää tekemättä, asiakkaat kärsivät ja kuormittunut henkilöstö kuormittuu yhä enemmän. Osa liitoista on tämän hyväksynyt, Talentia ei, Tero Ristimäki toteaa.

Kunta-alalla päästiin koronan keskellä toukokuun lopulla sopimukseen palkankorotuksista. Sopimus toi oikeudenmukaisesti kunta-alalle ns. yleisen linja mukaisen 1,22 prosentin yleiskorotuksen 1.8.2020 alkaen.

– Vähintään sen ovat sosiaalialan ammattilaiset ansainneet nyt, ei vasta tammikuussa, Ristimäki sanoo.

Seinäjoen paikallinen sopimus sekä lomautus loukkaavat sosiaalialan korkeakoulutettujen käsitystä oikeudenmukaisuudesta ja ammattietiikasta.

Aiemmat vastaavat lomautukset todettu laittomiksi

Seinäjoen kaupunki teki vastaavia sosiaalitoimen lomautuksia vuonna 2013. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ja sen alueyhdistys Talentia Pohjanmaan valittivat tuolloin kaupungin päätöksestä.

Hallinto-oikeus totesi kesällä 2015, että Seinäjoen kaupunginhallitus teki lainvastaisen päätöksen, kun se lomautti toimeentulotukiyksikön ja lastensuojeluyksikön sosiaaliohjaajat ja sosiaalityöntekijät.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Ennakkotiedote medialle: Uusi puheenjohtaja sosiaalialan korkeakoulutettujen Talentialle17.11.2020 07:00:00 EETTiedote

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentialle valitaan ensi lauantaina 21.11. uusi puheenjohtaja, kun järjestön liittovaltuusto kokoontuu. Tällä hetkellä puheenjohtajaehdokkaaksi on asettunut Jenni Karsio. Hän on 36-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri ja laillistettu sosiaalityöntekijä sekä ensi- ja turvakotipalveluiden johtaja Tampereelta. Lisäksi Karsiolla on pitkä ja monipuolinen kokemus Talentian luottamushenkilönä toimimisesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme