Suomen Omakotiliitto ry

Seinäjoki ja Kempele ovat vuoden pientalomyönteisimmät kunnat 2022

Jaa

Seinäjoki ja Kempele on valittu vuoden pientalomyönteisimmiksi kunniksi. Tunnustukset luovutettiin 17.5.

Kuva: Kempeleen kunta
Kuva: Kempeleen kunta

Sekä Seinäjoella että Kempeleessä uusia pientaloja rakentuu vuosittain reilusti, ja ne sijoittuvat viihtyisästi luonnon ja palveluiden lähelle, kiitetään Omakotiliiton palkintoperusteissa. Myös asumiskustannukset ovat kunnissa maltillisia.

Omakotiliitto valitsi vuoden pientalomyönteisimmät kunnat nyt kuudetta kertaa yhdessä sidosryhmiensä Hirsitaloteollisuuden ja Pientaloteollisuuden kanssa. Selvityksessä kartoitettiin, mikä kunta Suomessa on asukkaiden, rakentajien ja talontoimittajien mielestä erityisen pientaloystävällinen paikka elää ja rakentaa uutta. Tunnustuksia myönnetään kaksi, sekä yli että alle 50 000 asukkaan kunnalle.

Pitkäjänteistä työtä hyvän asumisen eteen


Seinäjoen ja Kempeleen kunnanjohtajien mukaan ihmiset haluavat asua omakotitaloissa ja se on huomioitu alueilla. Hyvään arkeen on haluttu panostaa.

Seinäjokelaiset kyselyyn vastaajat kiittivät luonnon läheisyyttä ja hyviä luonto- ja kuntoilureittejä. Kattavan liikuntapaikkaverkoston nostaa esiin myös kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä. ”Vapaa-ajalla on iso merkitys, ja Seinäjoella kaikki on lähellä, on kyse sitten ulkokuntosalista tai hiihtämisestä. Helppous, turvallisuus ja luonnonläheisyys ovat Seinäjoen valtteja.”

Tärkeää on myös se, että uusi omakotitaloalue rakennetaan infran osalta heti valmiiksi kevyen liikenteen väyliä myöten. ”Alue on saavutettavissa niin tietä kuin tiedon valtatietäkin pitkin”, kaupunginjohtaja sanoo.

Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi kertoo kunnan panostaneen pitkäjänteisesti vahvoihin peruspalveluihin ja viihtyisään asuinympäristöön. Tämä näkyy kunnan suosiossa, sillä tontin hakijoita on kymmenkertainen määrä luovutettaviin tontteihin nähden, kertoo Lohi.

Uudet talot rakentuvat Kempeleessä hyvin palveluiden äärelle, todetaan Omakotiliiton palkintoperusteissa. Lohen mukaan kunnassa on vahvistettu kuntalaisten osallistamista maankäyttöä ja kaavoitusta koskeviin prosesseihin, jotta toiveet uusille asuinalueille tulisivat mahdollisimman hyvin huomioiduiksi. Myös sujuviin rakennuslupaprosesseihin on panostettu.

”Kempeleen hyvä maine innovatiivisena ja eteenpäin menevänä kuntana ei ole sattumaa”, toteaa Hirsitaloteollisuus ry:n toimitusjohtaja Seppo Romppainen. ”Onko menestyksen taustalla kunnan vahva ja pitkäjänteinen panostus palveluiden tarjoamiseen omakotiasukkaille ja rakentajille?” hän pohtii.'

Pientaloteollisuuden johtaja Kimmo Rautiainen kehuu Seinäjoen ja Kempeleen onnistuneen tarjoamaan loistavasti pientaloja asukasmäärään nähden. ”Koronaepidemia sai suomalaiset toteuttamaan omakotiasumisen haaveitaan, mikä näkyy rakennuslupamäärien kasvuna. Kunnat ovat avainasemassa siinä, että tonttitarjonta vastaa kasvanutta kysyntää”, hän muistuttaa.


Asumiskustannukset pidetty maltillisina


Seinäjoki ja Kempele pärjäsivät hyvin myös Omakotiliiton maaliskuussa julkaisemassa asumismenotutkimuksessa, jossa vertailtiin sadan kunnan asumismenoja, kuten sähkö-, vesi-, jäte- ja kiinteistöveromaksuja.

Kempele oli asumiskustannuksiltaan vertailun edullisin kunta ja Seinäjoki toiseksi edullisin. Kempeleellä asumismenot vuodessa olivat 3 603 € ja Seinäjoella 3 726 €, kun vertailun kalleimmassa kunnassa menot olivat 6 964 €.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander pitää ensiarvoisen tärkeänä, että asumiskustannusten jatkuvasti noustessa kuntapäättäjät pyrkivät määrätietoisesti alentamaan asumiskustannuksia. ”Kempeleellä ja Seinäjoella asiaan on tartuttu onnistuneesti, ja on ilo olla antamassa tunnustusta tästä heille”, hän sanoo.

Omakotiliitto luovutti tunnustukset 17.5., ja ne otettiin tyytyväisinä vastaan molemmissa kunnissa. ”Hienoa, että työmme vahvojen peruspalveluiden ja viihtyisän asuinympäristön eteen huomataan. Tällainen tunnustus lämmittää suuresti mieltä koko organisaatiossa ja antaa lisäpotkua kehitystyölle”, iloitsee Tuomas Lohi. ”Hieno tunnustus, joka osoittaa, että olemme onnistuneet luomaan hyvää arkea ja asumista kaupungissa”, lisää Jaakko Kiiskilä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Kempeleen kunta
Kuva: Kempeleen kunta
Lataa
Kuva: Seinäjoen kaupunki
Kuva: Seinäjoen kaupunki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Omakotiliitto ry
Suomen Omakotiliitto ry
Asemapäällikönkatu 12 B
00520 Helsinki

09 680 3710https://www.omakotiliitto.fi

Suomen Omakotiliitto on maamme pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asunnon omistajien valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Omakotiliittoon kuuluu 250 vapaaehtoisvoimin toimivaa omakotiyhdistystä ja vapaa-ajan asukkaiden yhdistystä, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on 72 000 jäsentä. Omakotiliitto on maamme 1,1 miljoonan pienkiinteistön omistajan ja 2,7 miljoonan asukkaan asialla. Lisäksi liitto ajaa maamme lähes 500 000 vapaa-ajan asunnon omistajan etua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme