MIELI Suomen Mielenterveys ry

Sekasin-chatissa ennätysmäärä keskusteluja – poikkeusolojen vaikutus nuorten elämään kuuluu vahvasti yhteydenotoissa

Jaa

Nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa on käyty tämän vuoden aikana jo yli 21 000 keskustelua, mikä on enemmän kuin vuonna 2019 yhteensä. Nuoret hakevat apua erityisesti omaan pahaan oloon, ihmissuhdeongelmiin, arjessa selviytymisen haasteisiin sekä itsetuhoisiin ajatuksiin.

KUVA: Unsplash
KUVA: Unsplash

”Kevät oli hyvin poikkeuksellista aikaa kaikkialla. Lukuisat nuorten lähipalvelut jouduttiin rajoitusten takia keskeyttämään, mistä johtuen tarve verkkopalveluille kasvoi entisestään. Tammi-elokuun aikana Sekasin-chattiin tuli yhteydenottoja nuorilta yli 90 000 kappaletta eli yli 22 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Yhä useampi nuori hakee apua itsetuhoisiin ajatuksiin. Yhteydenotot ovat myös olleet aiempaa vakavampia. On erittäin hyvä, että apua haetaan”, MIELI ry:n verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen kertoo.

Poikkeusolot näkyivät Sekasin-chatissa lisääntyneenä avun tarpeena, mutta myös lisääntyneinä päivystäjämäärinä useiden toimijoiden siirtyessä verkkoon. Kevään 2020 aikana mukana päivystämässä oli järjestöjä, kaupunkien nuorisopalveluja sekä seurakuntia, yhteensä yli 60 organisaatiota.

”Kevään aikana koulutimme noin 300 ammattilaista ja noin 250 vapaaehtoista toimimaan nuorten tukena Sekasin-chatin päivystäjinä. Yhdessä olemme pystyneet kohtaamaan ja auttamaan useampia nuoria kuin koskaan aikaisemmin Sekasin-chatin historiassa. Suuri kiitos kuuluu yhteiseen toimintaan sitoutuneelle monialaiselle Sekasin-kumppaniverkostolle”, Punaisen Ristin Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää iloitsee.

Keskustelu kävi kevään aikana vilkkaana myös Discord-alustalla toimivassa verkkoyhteisö Sekasin Gamingissa. Erityisen paljon keskustelua käytiin #mielenterveys-kanavalla, minkä lisäksi serverin tarjoama yhteisöllisyys, yhteenkuuluvuus ja sosiaaliset kontaktit ovat olleet erityisen tärkeitä monelle nuorelle tänä keväänä.

Sekasin Gaming tiimin ylläpitämä Discord-serveri on alansa edelläkävijä. Serverin 24/7 -aukiolo auttaa saavuttamaan nuoria, joita vain virka-aikoihin avoinna olevat palvelut tavoittavat heikosti. Muita yhtä laajasti toimivia verkkotyön muotoja ei ole.

Sekasin-chat tarjoaa nuorille anonyymia matalan kynnyksen keskusteluapua erilaisissa elämäntilanteissa. Chat on auki vuoden jokaisena päivänä - myös iltaisin, jolloin useimmat muut tukipalvelut ovat kiinni. Nuorten kanssa Sekasin-chatissa keskustelevat koulutetut vapaaehtoiset ja ammattilaiset. Sekasin-chat toteutetaan järjestöjen yhteistyönä, ja sen koordinoinnista vastaavat MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Punainen Risti. Sekasin-chatin auttamistyö toteutetaan STEA-avustuksen turvin.

Sekasin Gaming on Discordissa toimiva Suomen suurin ammatillisesti moderoitu verkkoyhteisö. Serveri tarjoaa mahdollisuuden keskustella puhe- ja tekstikanavilla lähes 13 000 muun suomalaisen nuoren kanssa anonyymisti. Keskustelun turvallisuus varmistetaan 24/7 tapahtuvalla moderoinnilla. Vertaisten lisäksi serverillä toimii säännöllisesti eri alojen ammattilaisia nuorten tukena. Sekasin Gamingia rahoittaa Me-säätiö.

Sekasin-chat - sekasin.fi

Aukioloajat: ma-pe klo 9–24, viikonloppuisin klo 15–24.

Sekasin Gaming - discord.gg/sekasin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Sutelainen
Verkkokriisityön päällikkö, MIELI Suomen Mielenterveys ry
satu.sutelainen@mieli.fi
p. 040 840 6681

Leena Suurpää
Nuorten turvatalotoiminnan johtaja, Suomen Punainen Risti
leena.suurpaa@redcross.fi
p. 050 5438251

Kuvat

KUVA: Unsplash
KUVA: Unsplash
Lataa

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI ry:n uudeksi puheenjohtajaksi europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen30.8.2020 16:08:57 EESTTiedote

MIELI Suomen mielenterveys ry:n liittohallituksen puheenjohtajaksi on valittu europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Pietikäinen haluaa puheenjohtajana vähentää mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa ja hiljaista syrjintää sekä nostaa mielen hyvinvoinnin teemat keskeiseksi osaksi myös EU:n terveyspolitiikkaa. Pietikäinen seuraa tehtävässä professori Pentti Arajärveä, joka on toiminut MIELI ry:n puheenjohtajana lähes vuosikymmenen.

Uusi säätiö tukemaan mielenterveystyötä Lapinlahden alueella12.6.2020 08:19:22 EESTTiedote

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry, MIELI Suomen Mielenterveys ry ja kotimainen ohjelmistoalan kasvuyritys Dream Broker Oy ovat muiden kiinnostuneiden tahojen kanssa perustamassa säätiötä, jonka tehtävänä on tukea mielenterveyttä edistävää toimintaa kulttuurihistoriallisesti tärkeällä Lapinlahden alueella Helsingissä. Säätiö haluaa vaalia Lapinlahden alueen rakennus- ja kulttuurihistoriaa sekä puiston luontoarvoja. Tarkoituksena on turvata Lapinlahden alueen tulevaisuus kulttuurin ja mielenterveystyön palveluksessa. Samalla mahdollistetaan sairaala-alueen säilyminen jälkipolville entisöimällä rakennukset ja kehittämällä alueen toimintaa eläväksi ja aktiiviseksi mielenterveystyön keskukseksi. ”Kansalaisjärjestöt, yksittäiset henkilöt, eri alojen ammattilaiset ja kulttuurin harjoittajat ovat tehneet arvokasta työtä Lapinlahden alueen vaalimiseksi ja mielenterveyden edistämiseksi. Meille on kunnia ilmoittautua suojelijaksi tälle arvokkaalle työlle. Yhtiömme on sitoutunut panostamaan sää

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme