Oulun yliopisto

Seksuaalinen väkivalta nivoutuu kokemuksiin välittämisestä

Jaa

Haavoittavat kokemukset lastensuojelulaitokseen sijoitettujen tyttöjen aiemmassa elämässä heijastuvat heidän herkkyyteensä tunnistaa seksuaalista väkivaltaa, ilmenee kasvatustieteen maisteri Helena Louhelan väitöskirjasta.

KM Helena Louhela
KM Helena Louhela

Lastensuojelulaitoksessa asuneista tytöistä suurin osa ei käyttänyt sanaa ´väkivalta´ kohtaamastaan seksuaalisesta väkivallasta, ja se, minkä he ylipäätään tunnistivat tai nimesivät seksuaaliseksi väkivallaksi, nivoutui kokemuksiin välittämisestä. Louhela nimeää ilmiön ”vahingolliseksi välittämisen illuusioksi”.

Väitös vahvistaa aiempia tutkimustuloksia, joiden mukaan lastensuojelulaitoksissa asuvat tytöt kokevat vertaisiaan enemmän seksuaalista väkivaltaa. Väkivallan ja muiden haavoittavien kokemusten takia tyttöjen on usein haastavaa muodostaa turvallisia yhteyksiä muihin ihmisiin. Tyttöjen seksuaalisen riskikäyttäytymisen alueelle väittelijä ehdottaa uutta termiä: ”seksismiin perustuva sisäistetty seksuaalinen väkivalta.”

”Seksuaalisen väkivallan kokemuksia tulisi tarkastella sekä muuttuvana ja moniäänisenä että tilanne- ja kontekstisidonnaisena ilmiönä”, Louhela toteaa.

Tutkimuksensa perusteella hän esittää, että lapsille olisi järjestettävä väkivaltaa ennaltaehkäiseviä sukupuolivastuullisia koulutuksia varhaisessa vaiheessa. Lisäksi lasten ja nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille tulisi järjestää koulutusta seksuaalisen väkivallan piilossa olevien muotojen tunnistamiseksi ja seksuaalisesta väkivallasta käytettäviä käsitteitä tulisi kehittää.

Artikkeliväitöskirjan pääaineiston muodostavat yhdentoista 14–17-vuotiaan suomalaistytön haastattelut, ja lisäksi tutkimuksessa käytetään Bulgariasta, Italiasta ja Kataloniasta kerättyä haastatteluaineistoa, jossa neljäkymmentäkuusi tyttöä kertoo kokemuksiaan väkivallasta.

Kasvatustieteiden maisteri Helena Louhela väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 22. marraskuuta. Sukupuolentutkimuksen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Sexual violence – Voiced and silenced by girls with multiple vulnerabilities (Seksuaalinen väkivalta – Moniulotteisesti elämässään haavoittuneiden tyttöjen kertomana ja vaikenemana). Vastaväittäjänä toimii professori Päivi Honkatukia Tampereen yliopistosta ja kustoksena dosentti Vappu Sunnari. Väitöstilaisuus pidetään Linnanmaalla salissa L6 klo 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

KM Helena Louhela
p. 044 2139181
helena.louhela@oulu.fi

Kuvat

KM Helena Louhela
KM Helena Louhela
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sukusiitos lyhentää varpusten elinikää ja poikasten määrää riippumatta lintuyhteisön koosta tai elinympäristöstä26.6.2020 07:30:00 EESTTiedote

Sukusiitos lyhentää erittäin voimakkaasti villien varpusten elinikää ja niiden aikuisikään selviävien poikasten määrää. Sukusiitoksen vaikutukset olivat samanlaisissa kaikissa lintuyhteisöissä riippumatta niiden erilaisista elinympäristöistä tai populaatioiden koosta, todettiin uudessa suomalais-norjalaisessa tutkimuksessa. Tulos on luonnonsuojelun kannalta merkittävä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme