Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskus OYS:aan

Jaa

Oulun yliopistollisessa sairaalassa aloitti maanantaina toimintansa seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukikeskus. Keskus on tarkoitettu 16-vuotiaille tai sitä vanhemmille uhreille sukupuolesta riippumatta, silloin kun seksuaaliväkivallan kokemuksesta on alle kuukausi.

OYS:n naistentautien poliklinikan tukikeskus on matalan kynnyksen yksikkö, jonne Oulun seudulla asuva voi hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana.

Toiminnan tavoitteena on, että seksuaaliväkivallan tai hyväksikäytön uhri saa tarvitsemansa avun yhdestä paikasta tai hänet voidaan ohjata asianmukaisiin erityispalveluihin. Uhrin saama tuki akuuttivaiheessa nopeuttaa toipumisen alkamista.

OYS:n seri-tukikeskuksessa asiakas saa oikeanlaista hoitoa, oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. ”On erittäin tärkeää, että uhri kohdataan ja häntä kuunnellaan, jotta hän pääsee nopeasti tarkoituksenmukaiseen hoitoon ja psykososiaalisen avun piiriin”, toteaa tukikeskuksen vastaava erikoislääkäri Sari Pelkonen.

Pelkonen arvioi, että tuen tarve on Oulussa merkittävä ja seri-hoitajalle tullee vuosittain vähintään 150 hoitokontaktia.

24/7 toimintaa

Tukikeskus toimii ympärivuorokautisesti osana naistentautien poliklinikan toimintaa ja sen on asiakkaalle maksutonta. Tehtävään koulutetut ja toimintaa koordinoivat hoitajat vastaavat päivystysnumeroon (050 5643 769) arkena ja viikonloppuisin.  

”Hoitoon hakeutumiseen riittää uhrin oma halu saada apua. Toivomme, että asiakas soittaa meille ennen saapumistaan, etenkin iltaisin ja viikonloppuisin”, tukikeskuksen vastaava hoitaja Elina Kaiponen kertoo.

Hoitaja auttaa uhria saamaan tukea, jota hän tilanteessaan tarvitsee: se voi olla lääketieteellistä apua - jälkiehkäisystä tarttuvien tautien rokotussuojaan - tai trauman hoitoa tai oikeuslääketieteellisiä tutkimuksia. Käytössä on myös psyykkinen tuki sairaalassa, perusterveydenhuollossa tai esimerkiksi järjestötoimijoiden kautta.

Hoidon saaminen ei edellytä rikosilmoituksen tekoa. Siitä päättää asiakas itse. ”Me toki kannustamme ja tuemme häntä rikosilmoituksen teossa, mutta tärkeintä on, että uhri saa hoitoa ja tukea, joka luo parhaat edellytykset toipumiselle”, Elina Kaiponen korostaa.

Alle 18-vuotiaista potilaista terveydenhuollon henkilöstö on velvoitettu lain mukaan tekemään lastensuojeluilmoituksen.

Virka-aikaan asiakas voi hakeutua suoraan naistentautien poliklinikalle. Muina aikoina toiminta alkaa Oulun seudun yhteispäivystyksen turvallisen tukikeskustilan kautta. Päivystyksestä otetaan yhteyttä päivystävään seri-hoitajaan.

Keskuksen moniammatillisessa tiimissä ovat mukana lääkärit, sosiaalityöntekijät, sairaalapastori ja psykososiaaliset palvelut sekä kunnat ja järjestöt.

Moniammattilista yhteistyötä

Keskuksen kumppaneita ovat poliisi ja hätäkeskus, Tyttöjen ja Poikien talo, rikosuhripäivystys, kriisikeskus, Tukinainen ja Tietoiseksi-hanke.

Tukikeskuksessa kriisin hoitoon kuuluu jatkohoidon järjestäminen ja tiivis yhteydenpito potilaaseen.

”Ensimmäisenä arkena hoitaja soittaa uhrille ja hoitajat ovat yhteydessä asiakkaisiin myös 4 viikon, 3 kuukauden, 6 kuukauden ja vuoden päästä tapahtuneesta, jos potilas niin haluaa. Autamme potilasta tarvittaessa siirtymään joustavasti palveluihin, joissa hän on ollut aiemmin mukana”, Kaiponen ja Pelkonen toteavat.

Seksuaaliväkivallan kohdanneiden tukikeskuksen perustaminen jokaiseen yliopistolliseen sairaalaan perustuu Euroopan neuvoston sopimukseen naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisystä ja torjumisesta (ns. Istanbulin sopimus). Sopimus velvoittaa järjestämään lääketieteellisen, oikeuslääketieteellisen ja psykiatrisen tuen yhdestä paikasta.

Yhteyshenkilöt

Sari Pelkonen, erikoislääkäri, OYS, naistentautien poliklinikka, 050 579 4209, sari.pelkonen@ppshp.fi
Elina Kaiponen, sairaanhoitaja, OYS, naistentautien poliklinikka, 050 564 3769, elina.kaiponen@ppshp.fi

Oheiset kuvat kertajulkaisuoikeudella median käyttöön. Kuvaan merkintä: OYS Kuvat

Sairaanhoitaja Elina Kaiponen (vas.) ja erikoislääkäri Sari Pelkonen vastaavat OYS:n naistentautien poliklinikan seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukikeskuksen toiminnasta.

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Oulun yliopistollinen sairaala vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Tämä takaa, että hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme