Schneider Electric

Selkeät savunpoiston ohjauskeskukset turvaavat Siltasairaalan toimintoja – innovatiivinen kerroskartta toi uutta käyttöliittymään

Jaa
Sairaaloissa savunpoiston tarkalla suunnittelulla on väliä, vaikka tavoitteena on, ettei järjestelmälle ikinä tule käyttöä. Caverion Suomi Oy halusi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Siltasairaalan savunpoistoautomatiikan toteuttajaksi Nodeon Finland Oy:n, joka on älykkään infrastruktuurin teknologia-asiantuntija. Toteutuksen automaatio hoidettiin Schneider Electricin Modicon M580 -sarjan avulla.

Infrastruktuurihankkeiden teknologia-asiantuntijaa Nodeonia pyydettiin hoitamaan Siltasairaalaan savunpoiston ohjausjärjestelmän sähkö- ja automaatiosuunnittelu sekä järjestelmän ohjelmointi ja käyttöönotto. Siltasairaalan päätoteuttaja on SRV Oy ja sähköistyksen toteutti Caverion Suomi Oy.

Nodeonin osalta projekti alkoi kesällä 2020 eri osapuolten välisellä toteutus- ja toiminnallisuussuunnittelulla. Näiden perusteella toteutettiin ohjelmointi ja testaukset sekä käyttöönotto yhteistyössä Caverionin kanssa. Järjestelmä luovutettiin kesällä 2022.

Ainutlaatuinen käyttöliittymä selkeyttää ohjauskeskusta

Siltasairaalan suunnittelun yhtenä erityiskohteena olivat savunpoiston ohjauskeskukset (SPOK), joiden hyödyt tulevat näkyviin mahdollisten pelastustoimien aikana. Siltasairaalassa on kaksi erillisinä järjestelminä toteutettua SPOK-keskusta. Hätätilanteessa SPOK-keskus on paikka, josta pelastuslaitos käynnistää sairaalan savunpoiston.

Nodeonin tavoitteena oli toteuttaa ulkoasultaan selkeä ja toiminnoiltaan yksinkertainen ohjauskeskus, joka helpottaa pelastuslaitoksen työtä. Lopputuloksena Siltasairaalaan saatiin SPOK-keskukset, jotka poikkeavat perinteisestä tyylistä. Painonappimatriisin asemasta ohjaukset on esitetty karttakuvassa, jossa näkyvät rakennuksen eri kerrokset ja kerrosten toimilaitteet.

Ohjauskeskus on saanut erityistä kiitosta selkeästä ulkoasustaan ja helposti hallittavista toiminnoistaan, jotka helpottavat pelastushenkilökunnan työtä.

– Hätätilanteessa SPOK-keskuksen on oltava pelastuslaitokselle niin selkeä, että järjestelmän ensimmäistä kertaa näkeväkin pystyy hahmottamaan, mitä pitää tehdä, kertoo projektipäällikkö Petri Kauppinen Nodeonilta.

Järeää osaamista kriittisistä hankkeista

Nodeon on toteuttanut aiemminkin savunpoistoautomaatioita suuriin ja monimutkaisiin kohteisiin, kuten 2,4 kilometriä pitkään Tampereen rantatunneliin. Sairaalaympäristössä toteutetusta projektista saatua osaamista pystytään hyödyntämään myös rakennussektorilla.

– Siltasairaala on osa jatkuvassa käytössä olevaa sairaalaympäristöä, jonka toiminta ei saanut häiriintyä. Nyt asennettu järjestelmä on erittäin suuri koko Suomen mittakaavassa, ja ratkaisun piti olla sellainen, että kiinteistön saa tarvittaessa jaettua savunpoistolohkoihin, kertoo Kauppinen.

Nodeon on toteuttanut paljon infrateknologian projekteja, joihin kuuluu useiden järjestelmien integroimista yhdeksi kokonaisuudeksi. Caverion on omissa kohteissaan luottanut aiemminkin Nodeonin osaamiseen.

– Yhteisissä tunnelihankkeissa olemme tehneet sekä savunpoistoa että niihin liittyviä teknisiä tiloja ja rakennuksia. Näin kattavaa järjestelmää emme ole ennen toteuttaneet kiinteistöpuolella, mutta aiemmin tehdyissä hankkeissa olemme moneen kertaan nähneet Nodeonin pystyvän toteuttamaan monimutkaisiakin savunpoisto-ohjelmointeja, kehuu asennuspäällikkö Jari Perälä Caverionilta.

Lakisääteistä turvaa sairaalaan

Savunpoiston toteuttamisen kiinteistöissä, kuten sairaalassa, määrittävät rakennuslupa ja pelastusviranomaisen vaatimukset. Savunpoiston ja sen laitteiden tulee täyttää lakien, standardien ja ohjeistuksien tasot ja vaatimukset.

– Savunpoisto on oma järjestelmänsä, jonka toiminnollisuus on erillään kiinteistöautomaatiojärjestelmästä, mutta järjestelmiä voidaan integroida tiedonvaihdon osalta, Nodeonin Kauppinen kertoo.

Nodeon toteutti Siltasairaalan savunpoiston ohjauksen Schneider Electricin M580-sarjan ohjauslogiikalla, jota käytetään turvaamaan kriittisten laitosten toimintaa. Kauppinen kokee, että ohjauslogiikka on joustava tapa savunpoiston toteuttamiseen. Lisäksi komponentteja tarvitaan pienempi määrä ja monimutkaisetkin ohjaukset on helpompi toteuttaa.

Myös Caverionilla ollaan tyytyväisiä tehtyyn valintaan.

– Suunnitelmiin tulee muutoksia usein aivan loppuvaiheessakin, ja ohjauskeskuksien uusiminen viime metreillä kävisi kalliiksi. Näin suuressa kohteessa joustavasti toteutetun ohjauslogiikan hyödyt tulevat erityisen hyvin näkyviksi, Perälä korostaa.

M580-sarjan logiikan lisäksi Siltasairaalassa on 20 Schneider Electricin STB I/O -sarjan hajautusyksikköä. Schneider Electricin ratkaisut ovat todistaneet luotettavuutensa Caverionin ja Nodeonin aiemmissa hankkeissa, joissa rakennettiin kriittistä infraa, joten M580-sarja oli luonteva valinta myös Siltasairaalaan.

– Meillä on pitkä kokemus sarjan käytöstä, ja voimme luottaa siihen, että Schneider Electricin tuotteet ovat toimintavarmoja ja kahdennettavia. Savunpoistoautomaatio on järjestelmä, jolle ei toivoisi tulevan käyttöä mutta jonka on toimittava kaikissa poikkeustilanteissa. Mukana projektissa on ollut valtavasti toimijoita, joten suuren kokonaisuuden rakentamisessa jokaisen osatekijän toimivuus on tärkeää, korostaa Kauppinen.

Lisätiedot:

Jouni Aarnu, Nodeon Finland Oy
050 410 9884
jouni.aarnu@nodeon.com

Marko Latvasalo, Schneider Electric

050 4140 124

Marko.latvasalo@se.com

Nodeon on älykkään infrateknologian monialaosaaja. Asiantuntijuutemme rakentuu viiden teknologiapilarin varaan: Sähkö-, automaatio-, tietoliikenne- ja valaistussuunnittelu sekä ohjelmistosuunnittelu ja tietoliikenneratkaisut. Erityisosaamistamme ovat haasteet, joissa integroidaan ohjaus- ja turvajärjestelmiä sekä hallitaan kokonaisuuksia sekä yhdistetään nämä yläpuolen ICT-järjestelmiin. Kaikki osaamisalueet voidaan yhdistää yhdeksi saumattomaksi kokonaisratkaisuksi.

Palvelumme ulottuvat ratkaisujen alkuvaiheen suunnittelusta ja konsultoinnista, ratkaisutoimituksiin ja niiden elinkaaren hallintaan. Laaja-alainen suunnittelu, toimitus, tekninen tuki ja ylläpito samalla toimittajalla.

Autamme luomaan ihmisille parempia elinympäristöjä kehittämällä tulevaisuuden infrasta entistä älykkäämpää.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Schneider Electric
Schneider ElectricTietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla.  Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

https://www.se.com/fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric

Etähallinta tuo turvaa aurinkovoimalan tuotantoon14.3.2023 08:13:00 EET | Tiedote

Tampereen Teiskossa sijaitseva aurinkovoimala hyödyntää Schneider Electricin etävalvontaa, jonka avulla voimalan tilasta saadaan reaaliaikaista tietoa. Aurinkovoimala muodostaa Tampereen Ilokkaanpuiston kerrostaloalueen kanssa hajautetun energiayhteisön tuottamalla sinne vuodessa yli 700 megawattituntia energiaa. Tiedote, 14.3.2023 – Tampereen Teiskon Koivistonkylään rakennettu aurinkovoimala tuottaa energiaa noin 716 megawattituntia vuodessa. Schneider Electric on yhdessä sähkönjakelujärjestelmän tarjoaja POK Oy:n kanssa toimittanut voimalaan muuntamon ja ohjausjärjestelmän, jonka avulla voimalaa voidaan valvoa ja etäohjata helposti. Etävalvonnan ansiosta puistoon on jatkuvasti saatavilla reaaliaikainen näkymä ja mahdollisiin vikatilanteisiin voidaan reagoida heti, eikä energiantuotantoon pääse syntymään pitkiä katkoksia. Aurinkovoimala on osa Arkta Rakennus Oy:n Tampereen Koivistonkylään rakentamaa Ilokkaanpuiston kerrostaloaluetta. Kyseessä on hajautettu energiayhteisö, jossa Teisko

Schneider Electricin jakelukeskus paransi tuotantokapasiteettiaan ja energiatehokkuuttaan uraauurtavalla ohjelmistolla10.3.2023 08:17:00 EET | Tiedote

Vuonna 2022 Schneider Electricin jakelukeskus Ruotsin Örebrossa kasvatti tuotantokapasiteettiaan 50 prosenttia. Muutos toteutettiin Rotabin kuljetinjärjestelmän, Watek Teknik & Automationin ohjelmoinnin ja Schneider Electricin palkitun EcoStruxure™ Automation Expert -järjestelmän avulla. Projekti on erinomainen esimerkki nykyaikaisen teknologian hyödyntämisestä, joka lisää tehokkuutta, vähentää energiankulutusta ja voi luoda suuria säästöjä teollisuudessa. Tiedote, 10.3.2023 – Energianhallintaan ja automaatioratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric modernisoi Örebrossa sijaitsevan jakelukeskuksensa automaatioteknologiaa. Investoinnin taustalla oli tarve lisätä kasvavien toimitusvirtojen vaatimaa kapasiteettia sekä saada toimitusten laatuun ja hallittavuuteen enemmän varmuutta. Örebron jakelukeskuksesta lähtee Schneider Electricin tuotteita kaikkiin Pohjoismaihin. Jakelukeskuksen uusi järjestelmä loi lisää vuorovaikutusta laitteiden ja ohjelmistojen välille. Keskukselle toimitettiin

Schneider Electric ja Atea syventävät yhteistyötään – kestävämpiä IT-ratkaisuja Pohjoismaihin15.2.2023 08:15:00 EET | Tiedote

Schneider Electric on nimennyt Atean ensimmäiseksi pohjoismaiseksi Elite IT Solution Provider -kumppanikseen. Yhteistyö tukee Atean ympäristöstrategiaa ja auttaa Atean kumppaniyrityksiä kehittämään IT-infrastruktuurihankintojensa vastuullisuutta. Markkinajohtajien yhteistyöllä pyritään parantamaan kestävien IT-ratkaisuiden saatavuutta Pohjois-Euroopassa. Ecovadis on nimennyt molemmat yritykset kestävän kehityksen kärkiyrityksiksi, koska ne ovat vakaasti sitoutuneet kestävän kehityksen tavoitteisiin ja nollapäästöihin. Tiedote 15.2.2023 – Energianhallintaan ja automaatioratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric on laajentanut yhteistyötään Atean kanssa. Atea on yrityksiä ja julkisen sektorin organisaatioita palveleva IT-palvelutalo sekä IT-infrastruktuuritoimittaja, ja se on alallaan Pohjoismaiden ja Baltian johtava toimija. Yhteistyön tavoitteena on parantaa vihreiden ja kestävien IT-palveluiden saatavuutta Pohjoismaissa ja Baltiassa. Atea on nimetty Schneider Electricin ensimmäisek

Schneider Electric jo 12:tta kertaa mukana maailman vastuullisimpien yritysten listalla6.2.2023 12:20:29 EET | Tiedote

Schneider Electric on Global 100 -listan mukaan maailman seitsemänneksi vastuullisin yritys ja oman alansa yrityksistä vastuullisin. Vuosittain julkaistavan listan kokoaa riippumaton Corporate Knights -konsulttiyritys. Myös Schneider Electricin vastuullisuusraportointi on saanut kansainvälistä tunnustusta. Espoo, 6.2.2023 – Schneider Electric, digitalisaation edelläkävijä energianhallinta- ja automaatioratkaisuissa, on jälleen mukana arvostetulla Global 100 -listalla, johon kootaan vuosittain maailman vastuullisimmat yritykset. Schneider Electric on oman alansa yrityksistä ainoa, joka on valittu listalle joka vuosi jo vuodesta 2012 alkaen. Valinnat tekee vuosittain riippumaton Corporate Knights -konsulttiyritys, joka on yritysten vastuullisuuteen keskittyvä tutkimusyhtiö. Global 100 -listalla arvioidaan yrityksiä, joiden liikevaihto on yli miljardi dollaria. Vuonna 2021 Schneider Electric saavutti koko listan ensimmäisen sijan. Schneider Electricin hyvään menestykseen tänäkin vuonna on

Älykodissa ei tarvitse tinkiä sisustustyylistä3.2.2023 09:53:16 EET | Tiedote

Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmän voi liittää useaan eri pistorasia- ja kytkinmalliin, joten älykoti on mahdollista luoda tyylikkäästi ja sisustuksen tyylistä tinkimättä. Älykotijärjestelmä on tehokas apu energiansäästössä, sillä sen avulla voi säätää kodin toimintoja aina lämmityksestä valaistukseen ja seurata laitteiden energiankulutusta. Tiedote 3.2.2023 - Energiansäästö voi olla myös sisustussilmää miellyttävää: uudet älykkäät sähkökalusteet voi helposti saada luontevaksi osaksi sisustusta valitsemalla talon henkeen ja aikakauteen sopivia kytkimiä ja pistorasioita. Energiansäästön lisäksi älykotijärjestelmä tekee kodista turvallisemman ja etäohjattavan. Älykotijärjestelmä on mahdollista asentaa lähes mihin tahansa kohteeseen, myös vanhoihin asuinrakennuksiin. Espoon Soukassa sijaitsevaan Juho ja Oanh Siitosen kotiin asennettiin sähköremontin yhteydessä Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmä. – Asuntomme sisäpinnat olivat lähes alkuperäiskunnossa, mukaan lukien a

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme