Amnesty International

Selvitys: Koronarokotteiden ennakoimaton ja riittämätön jakelu vaikeuttaa rokottamista Itä-Afrikassa

Jaa

Kansainväliset lääkeyhtiöt estävät matalan tulotason ja keskimatalan tulotason maita rokottamasta väestöään koronavirusta vastaan Itä-Afrikassa. Vanhenemassa olevia rokotteita toimitetaan usein mahdottoman lyhyellä varoitusajalla, kertoo Amnesty Internationalin uusi selvitys.

Lääkeyhtiöt toimittavat valtaosan rokotteista vauraisiin maihin. Itäiseen Afrikkaan toimitetaan riittämättömästi rokotteita ja usein ne toimitetaan lyhyellä ja ennakoimattomalla varoitusajalla. Alueelle myös toimitetaan vanhenemassa olevia rokote-eriä, joka tekee rokotteiden käyttämisestä hyvin vaikeaa. Esimerkiksi Etelä-Sudanissa jouduttiin tuhoamaan 59 000 rokoteannosta, jotka saapuivat maahan vain kaksi viikkoa ennen niiden vanhentumista huhtikuussa 2021.

“Myös vauraissa maissa on vaikeuksia järjestää rokotuksia terveydenhuollon vuosia jatkuneen kuormituksen vuoksi. Silti köyhempien maiden odotetaan jakavan rokote-eriä parin viikon varoitusajalla. Epäilen, ettei sellaisesta urakasta selvittäisi Suomessakaan”, toteaa Amnestyn asiantuntija Mariko Sato.

Pandemiaa edeltäneen kyselytutkimuksen mukaan Itä-Afrikassa on ollut hyvin korkea luottamus rokotteiden turvallisuuteen. Epäselvyys ja ennakoimattomuus rokotteiden saatavuudessa ovat kuitenkin heikentäneet luottamusta kansallisiin rokoteohjelmiin. Se on myös vaikeuttanut rokotetiedotuskampanjoiden suunnittelua. Tiedotuskampanjoilla on tärkeä rooli rokotemyönteisyyden edistämisessä.

Riittämättömillä rokotetoimituksilla on suora vaikutus alueen asukkaiden terveyteen ja elämään. Esimerkiksi Ugandassa koulut ovat olleet kokonaan tai osittain kiinni jo maaliskuusta 2020 saakka, lukuun ottamatta väliaikaista aukioloa helmi-kesäkuussa 2021.

Afrikan koronarokotekattavuus on tällä hetkellä alle kahdeksan prosenttia. Itä-Afrikan, Afrikan sarven sekä Afrikan suurten järvien alueilla on maita, joissa on maailman alhaisimmat rokotekattavuudet.

Esimerkiksi Burundissa rokotekattavuus on 0,01 prosenttia ja Kongon demokraattisessa tasavallassa kattavuus on 0,07 prosenttia. Korkein kattavuus on Ruandassa (29 %), mutta suurin osa maista jää alle kuuden prosentin kattavuuteen.

Amnesty vaatii lääkeyhtiöitä ja vauraita valtioita varmistamaan, että rokotteita toimitetaan köyhempiin maihin riittävästi ja järjestelmällisesti. Amnesty vaatii myös väliaikaista patenttijoustoa niin koronarokotteisiin kuin -lääkkeisiin ja -testeihin, jotta niitä voidaan tuottaa myös paikallisesti.

”Lääkeyhtiöiden ja vauraiden maiden pandemian aikainen toiminta ei kestä päivänvaloa – rokotteiden tuottamisessa ja toimituksissa on nyt ajateltava myös muitakin kuin vauraita maita”, Sato jatkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote

Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.

Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme