Kumura Oy

Selvitys: Merkitykselliset ICT-projektit onnistuvat parhaiten

Jaa

Työn merkityksellisyydestä on tullut viime vuosina megatrendi. Yleisesti on tiedossa, että merkityksellinen työ lisää hyvinvointia ja parantaa motivoitumista. Selvitimme, minkälainen vaikutus työn merkityksellisyydellä on onnistumiseen nimenomaan ICT-projektien maailmassa.

Mikko Saastamoinen. Valokuvaaja: Jussi Judin
Mikko Saastamoinen. Valokuvaaja: Jussi Judin

Aihe on sikäli ajankohtainen, että suuri osa maamme julkisista ja yksityisistä organisaatioista käyvät läpi valtavaa digitransformaatiota. Nämä kansalaisiakin suuresti koskettavat muutokset toteutetaan projekteina. Tekemämme selvitys valaisee työn merkityksellisyyden kontekstissa, miksi osa runsaasti julkisuuttakin saaneista ICT-projekteista onnistuu ja osa epäonnistuu.

Kyselyymme vastanneista ICT-projektiammattilaisista peräti 91 % oli sitä mieltä, että merkitykselliset projektit onnistuvat paremmin.

ICT-projektien onnistumisen edellytyksiä parantava merkitys syntyy hyvin pienistä asioista

Selvityksemme mukaan suurimmat merkityksellisyyden kokemukseen vaikuttavat erot onnistuneiden ja epäonnistuneiden projektien välillä olivat ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, hyvässä yhteishengessä ja työn arvostuksessa.
Vuorovaikutus- ja tunnetaitovalmentaja Mikko Parikan mukaan projektijohtajan yksi tärkeimmistä taidoista onkin tunnetaidot: ”Tunnetaitava projektijohtaja on hyvä kommunikaattori ja hän saa ihmiset tuntemaan itsensä arvostetuiksi. Yksilön tasolla projektin menestyksen määrittää suurelta osin juuri tunnekokemus".

Aina ICT-projektien tavoitteet eivät ole selviä, ja tämä epäselvyys aiheuttaa myös epäonnistumisia. "Projektilla tavoitellut hyödyt ovat selvät." olikin lähes kaikkien vastaajien mielestä tärkein yksittäinen kriteeri projektin onnistumiselle. Vastaajat kertoivat myös mm., että epäselvä päämäärä ei motivoi, kun taas projektin tärkeyden ymmärtäminen parantaa sitoutumista.

Organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaan mukaan projektityössä työn merkityksellisyyttä olisikin oiva mahdollisuus sanoittaa ja tuoda näkyväksi, sillä projekteilla ainakin pitäisi olla selkeä päämäärä. "Motivaatio ja merkityksellisyyden kokemus on ihmismielen polttoainetta. Kun tietää miksi asioita tehdään, on helpompi löytää vastauksia myös muihin onnistumista edellyttäviin kysymyksiin kuten kuka, mitä, miten ja milloin.”

”Toisin kun yleisesti ajatellaan, merkityksellisyyden kokemus ei vaadi välttämättä mitään suurempaa yhteistä hyvää tai yksittäistä missiota, vaan projektityön merkityksellisyys on monen tekijän summa. Selvityksemmekin osoitti, että merkityksellisyyden kokemukseen vaikuttavat hyvinkin pienet asiat” summaa Mikko Saastamoinen, Kumuran toimitusjohtaja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Mikko Saastamoinen, Kumura Oy, toimitusjohtaja
mikko.saastamoinen@kumura.fi
050 384 3767

Jaakko Sahimaa
jaakko@jaakkosahimaa.fi
+358505740475

Mikko Parikka
mikko.parikka@adeptus.fi
040 902 2556

Kyseiset yhteyshenkilöt ovat 27.10. Projektipäivät 2010 - tapahtumassa osallistumassa sekä puhujina että panelisteina. Mikäli he eivät pysty vastaamaan puhelimeen juuri soittaessasi hetkellä, he soittelevat takaisin hyvin pian. Tarvittaessa he ovat myös tavattavissa päivän aikana.

Kuvat

Mikko Saastamoinen. Valokuvaaja: Jussi Judin
Mikko Saastamoinen. Valokuvaaja: Jussi Judin
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kumura Oy on valtakunnallisesti toimiva ICT-projektijohtamisen asiantuntijayritys, jossa työskentelee reilu kolmekymmentä projektijohtamisen ammattilaista. Kumuran asiakkaita ovat suuret julkiset ja yksityisomisteiset organisaatiot, joita autamme onnistumaan ICT-projekteissa. Yhteensä olemme johtaneet jo satoja erilaisia vaativia ICT-projekteja onnistuneesti maaliin. Asiantuntijamme toimivat asiakkaidemme organisaatioissa erilaisissa projektijohtamisen tehtävissä ja asiantuntijarooleissa. Valmennamme ja koulutamme asiakkaitamme myös heidän oman projektitoimintansa kehittämisessä. Lisätietoja Kumurasta: www.kumura.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kumura Oy