Taideyliopisto

Selvitys: Musiikin tohtoreiden työmarkkina-asema ja tyytyväisyys työtilanteeseen ovat parantuneet

Jaa
Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa tehdyn selvityksen mukaan merkittävä osa 2010-luvulla valmistuneista musiikin tohtoreista on ollut tyytyväisiä koulutukseensa ja urakehitykseensä. Työllistymisen haasteet ovat lisääntyneet, mutta musiikin tohtorit työllistyvät keskimäärin muiden alojen tohtoreita paremmin.
Photo: Petri Summanen/ Aino Huhtaniemi
Photo: Petri Summanen/ Aino Huhtaniemi

Ulla Pohjannoro, Tuire Kuusi ja Juha Ojala selvittivät Sibelius-Akatemiasta 2010-luvulla valmistuneilta musiikin tohtoreilta, miten tutkinto on vaikuttanut heidän työelämäänsä ja millä tavoin koulutuksessa saatu osaaminen vastaa nykyisen työelämän tarpeisiin. Selvisi, että tutkinnon jälkeen tohtoreiden työmarkkina-asema ja tyytyväisyys työtilanteeseen oli kehittynyt myönteisesti ja työtehtävät muokkautuneet paremmin osaamista vastaavaksi. Yli puolella vastaajista palkkataso oli noussut ja melkein puolet oli saanut vaativampia tai mielekkäämpiä työtehtäviä tohtorintutkinnon suoritettuaan.

Suuri osa (66 %) vastanneista oli tyytyväisiä työuraansa: piti työtehtäviään mielenkiintoisina, viihtyi työssään, pystyi hyödyntämään tohtorikoulutuksessa saavuttamaansa osaamista ja suosittelisi koulutusta Vajaa kymmenys tohtoreista koki tutkintonsa kuitenkin lähinnä ”mukavaksi lisäksi”, vaikkakin osaamistaan rikastuttavaksi sellaiseksi.

Koulutuksen tulisi tarjota lisää opetus- ja teknologiaosaamista

Työelämässä tarvittavista taidoista tohtorikoulutus oli vastaajien mukaan kehittänyt erityisesti analyyttisen ja systemaattisen ajattelun taitoja sekä taiteellista osaamista. Osaamisen laaja-alaisesta kehittymisestä huolimatta monissa he kuitenkin kokivat, että ero koulutuksessa saavutetun osaamisen ja työelämän tarpeiden välillä on edelleen suuri. Tohtorikoulutuksen myötä saavutettuja taitoja – kuten tutkimusosaamista ja tiedonhankintaa – ei selvityksen perusteella tarvita työelämässä kovin paljoa, kun taas esimerkiksi opetus-, teknologia- tai organisatorisia taitoja tarvittaisiin vielä enemmän.

Puolelle kyselyyn vastanneista työllistymis- ja urakehitysmahdollisuudet näyttäytyivät myönteisesti, puolelle kielteisesti. Tohtorintutkinto on yhä harvemmin työllistymisen edellytyksenä, mikä osaltaan kertoo siitä, että työnantajat eivät tiedä riittävästi musiikin tohtoreiden osaamisesta. Heidän työllistymisensä haasteet ovatkin lisääntyneet sitten edellisen tohtoritutkimuksen (2012). 

Musiikin tohtorit työllistyvät hyvin haasteista huolimatta, työt keskittyvät Uudellemaalle

Musiikkialan työn sirpaleisuus sekä keskittyminen Uudellemaalle näkyvät aineistossa selvästi. Suurin työnantaja on korkeakoululaitos, ja yleisesti ottaen musiikin tohtorit työllistyvät muiden alan tohtoreita paremmin. Tohtorit työskentelevät taiteilijoina, opettajina eritasoisissa oppilaitoksissa, kirkkomuusikkoina tai tutkijoina useimmiten joko vakituisessa työsuhteessa tai freelancereina. Vaikka vastaajista noin puolet oli tyytyväisiä palkkaansa, musiikin tohtoreiden palkkataso on häntäpäässä verrattaessa valtakunnallisesti muiden alojen tohtorien palkkatasoon.

Kyselyyn vastasi 47 vuosina 2012–2019 valmistunutta musiikin tohtoria. 

Lisätietoja

Ulla Pohjannoro
ulla.pohjannoro@uniarts.fi

p. 040 710 4284

Ulla Pohjannoro, Tuire Kuusi & Juha Ojala (2020): Vuosina 2012–2019 valmistuneet musiikin tohtorit työelämässä. Akateeminen urapolku vai ”mukava lisä”. Sibelius-Akatemian selvityksiä ja raportteja 22.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.uniarts.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Sibelius-Akatemiasta valmistuivat ensimmäiset musiikin tohtorit. Tähän mennessä heitä on valmistunut yli 200. Kansainvälisesti arvostettu ja uraauurtava Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tohtorikoulutus tuottaa ammattilaisia vaativiin taiteen, tutkimuksen ja koulutuksen asiantuntijatehtäviin. Vuonna 2020 tohtorikoulutuksemme esittäytyy lukuisissa konserteissa, luennoilla ja tutkimustapahtumissa.

Kuvat

Photo: Petri Summanen/ Aino Huhtaniemi
Photo: Petri Summanen/ Aino Huhtaniemi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye