Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori

Selvitys: Valtorin sopimustoimittajiin ei kohdistu pakotteita

Jaa
Euroopan neuvoston kansallisen kynnysarvon ylittäviä hankintoja koskeva pakotepäätös on huomioitu Valtorin toiminnassa. Selvitysten mukaan Valtorin sopimustoimittajiin tai heidän alihankkijoihinsa ei kohdistu pakotteita. Turvallisuusverkkopalveluiden osalta selvityksiä jatketaan vielä. Turvallisuusvaatimusten vuoksi on epätodennäköistä, että mukana olisi pakotteiden alaisia toimijoita.

Julkisia hankintoja hoitava Hansel toteutti sen omien puite- tai dynaamisten hankintajärjestelyjen kautta tehtyjen hankintojen osalta selvitystyön mahdollisista pakotteista. Valtorin palvelutoimittajista 158 oli tässä selvityksessä mukana.

Tämän lisäksi Valtori selvitti Suomen Asiakastiedon kanssa, onko Valtorilla 9.4.2022 alkaen voimassa olevia sopimuksia pakotteiden piirissä olevien toimittajien kanssa. Tähän selvitykseen sisällytettiin 67 Valtorin Tori-palveluita tuottavaa toimittajaa, jotka eivät sisältyneet Hanselin selvityksiin, ja joiden ostot olivat viime vuonna yli 20 000 €. Turvallisuusverkkopalveluita tuottavien toimittajien osalta työ on vielä kesken.

”Pyysimme myös kirjallisen vakuutuksen, onko sopimustoimittajiemme tai heidän alihankkijoidensa vastuuhenkilöinä tai johto-, valvonta- tai päätöksentekoelinten jäseninä pakotteiden kohteena olevia tahoja. Vakuutuksen antoivat kaikki 28 toimittajaa, joilta sitä pyysimme. Pyynnön lähetimme toimittajille, joiden taustaa ei ollut muuten selvitetty, ja joiden ostot vuonna 2021 olivat yli 20 000 €. Edellytyksenä oli, että liikevaihtoa kertyy myös vuonna 2022”, kertoo Valtorin Hankintojen yksikönpäällikkö Tuomo Kouhia.

Selvitykset osoittivat, että pakotteita ei kohdistu Valtorin sopimustoimittajiin eikä heidän alihankkijoihinsa. Turvallisuusverkkopalveluita tuottavien toimittajien osalta tämä selvitys on kuitenkin vielä kesken. Palveluiden tuottamisessa edellytettävien turvallisuusvaatimusten vuoksi on epätodennäköistä, että mukana olisi pakotteiden alaisia toimijoita.

Mahdolliset pakotteet huomioidaan

Valtori on lisännyt uusiin kilpailutuksiin ja hankintasopimuksiin suositusten mukaiset pakote-ehdot.

”Pyrimme myös tekemään nykyisiin sopimuksiin sopimusmuutokset pakotteiden osalta soveltuvin osin”, Kouhia toteaa. ”Toivomme tässä yhteistyötä kaikkien sopimustoimittajien kanssa.”

Kouhia esittää myös kiitokset toimittajille: ”Pakotteiden käsittely sopimustoimittajien kanssa on tapahtunut hyvässä yhteistyöhengessä. Toimittajat vastasivat vakuutuspyyntöömme pikaisella aikataululla lomakaudesta huolimatta. Arvostan tätä hyvää yhteistyötä.”

LisätietoaPakotepäätös (Eurlex) on päivitetty 8.4.2022 (Neuvoston päätös (YUTP) 2022/578)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori
Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus ValtoriVuonna 2014 perustettu Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori tuottaa valtionhallinnon toimialariippumattomat ict-palvelut sekä korkean varautumisen ja turvallisuuden vaatimukset täyttäviä tieto- ja viestintäteknisiä palveluja ja integraatiopalveluja. Palvelutuotannossamme yhdistämme sekä omaa tuotantoamme että markkinoilta hankittuja kumppaniemme palveluja. Asiakkaamme saavat käyttöönsä markkinoiden parhaan ja sitoutuneimman valtionhallinnon ICT:n asiantuntemuksen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori

Valtion yhteisten ICT-palveluiden tuottajan tietoturva vahvalla pohjalla – Valtorin ISO27001 -sertifikaatin voimassaolo jatkuu2.3.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Valtion tietoturva on yhä tutkitusti vahvalla pohjalla. KPMG IT Sertifiointi toteutti Valtorille ISO 27001 -standardin mukaisen kokonaisturvallisuuden hallintajärjestelmän seuranta-arvioinnin vuoden 2022 lopussa. Sertifikaatin kattavuuteen kuuluvat Valtorin tuottamien turvallisuusverkkopalveluiden viestintätekniset palvelut ja päätelaitepalvelut sekä Valtorin tietoturvapalvelut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme