Hyvinkään museotHyvinkään museot

Seminaari Hyvinkään historiasta kaupungintalolla

Jaa

Hyvinkään kaupunginmuseo järjestää Hyvinkään historian pro gradu -esitelmätilaisuuden Hyvinkään kaupungin-talolla 17.10.2020, jossa esitellään uusinta uutta Hyvinkään historian saralla. Vuosina 2019–2020 on valmistunut kolme uutta pro gradu -tutkimusta Hyvinkään historiasta, joita tulevat esittelemään tilaisuuteen nuoret tutkijat. Tutkimusten aiheet nostavat esiin sekä maatalousyhteiskunnan että teollisuusyhteiskunnan jännitteitä ja villateh-taan tuotantoa. Tilaisuus on kaikille avoin, mutta paikkoja on rajoitetusti.

Villatehtaan ammattiosaston naisosasto lippuineen 1900-luvun alussa.
Villatehtaan ammattiosaston naisosasto lippuineen 1900-luvun alussa.

HYVINKÄÄN KAUPUNGINMUSEO TIEDOTTAA
6.10.2020
Julkaistavissa heti

Seminaari Hyvinkään historiasta kaupungintalolla

Hyvinkään historia – Pro gradu -tutkimukset 2020

Aika: 17.10.2020 klo 12-14

Paikka: Hyvinkään kaupungintalo, Kankurinkatu 4-6, Villatehdas

Hyvinkään kaupunginmuseo järjestää Hyvinkään historian pro gradu -esitelmätilaisuuden Hyvinkään kaupungintalolla 17.10.2020, jossa esitellään uusinta uutta Hyvinkään historian saralla. Vuosina 2019–2020 on valmistunut kolme uutta pro gradu -tutkimusta Hyvinkään historiasta, joita tulevat esittelemään tilaisuuteen nuoret tutkijat. Tutkimusten aiheet nostavat esiin sekä maatalousyhteiskunnan että teollisuusyhteiskunnan jännitteitä ja villatehtaan tuotantoa. Tilaisuus on kaikille avoin, mutta paikkoja on rajoitetusti. 

Seminaarin ohjelma:

12:00 – 12:30 FM Aino-Kaisa Ahponen: Isojako Hyvinkäällä 1700-1800-lukujen vaihteessa 

Pro gradu -tutkielma käsittelee Hyvinkäällä 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa toteutettua maanjakouudistusta eli isojakoa, jossa aiemmin yhteisessä käytössä olleet maa-alueet jaettiin talonpoikien kesken. Uudistuksen suurien linjojen lisäksi tarkastelussa on erityisesti rajariidat, metsät sekä uudistuksen myötä syntyneet uudistilat. Tutkimus valottaa Hyvinkään historian varhaisempia vaiheita, joita ei aiemmin ole tutkittu yksityiskohtaisesti. 

12:40 – 13:10 HuK Inka Tuominen: Väärin lakkoiltu?

Hyvinkään villatehtaan työväki, etupäässä naiset, menivät lakkoon talvella 1901, kun palkkoja laskettiin. Lakko herätti vilkasta keskustelua ajan sanomalehdissä. Lakkoilijoiden motiiveja, sukupuolta, ulkonäköä, käytöstä ja saamaa palkkaa ruodittiin eri näkökulmista. Miksi lakkoilevat naiset herättivät niin paljon kritiikkiä?

13:20-13:50 Jenniina Paaso: Matkahuopa – menestystuote! Villayhtymän ja Hyvillan matkahuovat villasta vientiin  

Historiallisessa tapaustutkimuksessa tutkimuksen kohteena olivat Villayhtymän ja Hyvillan aikaiset matkahuovat. Aineisto kerättiin Hyvinkään kaupunginmuseon Valvillan tehdasmuseon arkistosta. Tutkimus käsittelee matkahuopien materiaalia, valmistusprosessia, suunnittelua, suunnittelijoita, käyttötarkoitusta sekä yhteyttä yhteiskuntaan ja ulkomaille. 

Paikkoja on koronan vuoksi rajoitetusti. Tilaisuuteen otetaan 50 ensimmäistä ihmistä. Yleisölle suositellaan maskin käyttöä.

Lisätietoja:

Kaupunginmuseo

Intendentti Susanna Eskola 040 709 5578
Amanuenssi Sari Mustajärvi 040 195 5510Avainsanat

Kuvat

Villatehtaan ammattiosaston naisosasto lippuineen 1900-luvun alussa.
Villatehtaan ammattiosaston naisosasto lippuineen 1900-luvun alussa.
Lataa
Hyvillan mainoskuva Aune Gummeruksen suunnittelemasta matkahuovasta "Saunan sielu" 1970-luvulta.
Hyvillan mainoskuva Aune Gummeruksen suunnittelemasta matkahuovasta "Saunan sielu" 1970-luvulta.
Lataa
Isojaon kartta Ridasjärvelta.
Isojaon kartta Ridasjärvelta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hyvinkään museotHyvinkään museopalvelut muodostavat Hyvinkään taidemuseo ja Hyvinkään kaupunginmuseo. Hyvinkään taidemuseo esittelee ajankohtaisia näyttelyitä nykytaiteen kotimaisilta ja kansainvälisiltä nimiltä Jussintorin liike- ja taidekeskuksessa sijaitsevissa näyttelytiloissaan Hyvinkään ydinkeskustassa. Kauppakeskus Willassa sijaitseva Hyvinkään kaupunginmuseo on kulttuurihistoriallinen museo, joka kokoelmansa ja näyttelyidensä avulla kertoo Hyvinkään ja hyvinkääläisten historiasta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinkään museot

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme