Museovirasto

Seminaarikutsu: Museoalan Teemapäivillä 8.11. aiheena tutkittu tieto

Jaa

Tämänvuotisilla Museoalan Teemapäivillä 8.11.2021 käsitellään tietoon liittyviä kysymyksiä. Mihin tutkittua tietoa tarvitaan ja kenen ääni kuuluu? Millaista sijaa vaihtoehtoiset faktat ja salaliittoteoriat saavat? Museovirasto järjestää Museoalan Teemapäivät nyt kahdeksatta kertaa. Kaikille avoin tapahtuma järjestetään tänä vuonna virtuaalisena ja se on maksuton. Ilmoittautuminen on avoinna 3.11. asti!

Opetustilanne Aleksis Kiven koulussa Helsingissä vuonna 1949. Kuva: JOKA Journalistinen kuva-arkisto, UA Saarisen kokoelma, Museovirasto
Opetustilanne Aleksis Kiven koulussa Helsingissä vuonna 1949. Kuva: JOKA Journalistinen kuva-arkisto, UA Saarisen kokoelma, Museovirasto

Seminaarin keynote-puhujana kuullaan filosofi, kirjailija Åsa Wikforssia. Yhteiskunnalliseen keskusteluun aktiivisesti osallistuva Wikforss on Tukholman yliopiston teoreettisen filosofian professori sekä Kuninkaallisen tiedeakatemian ja Ruotsin akatemian jäsen. Suosituissa teoksissaan, Vaihtoehtoiset faktat (2017) sekä tuore Därför demokrati. Om kunskapen och folkstyret (2021), hän käsittelee yhä lisääntyvää fakta- ja tiedevastaisuutta.

“Demokratia heikkenee maailmanlaajuisesti. Samaan aikaan olemme uudessa tietoympäristössä, jossa perinteiset portinvartijat on poistettu ja maailma täyttyy salaliittoteorioilla ja valeuutisilla. Monet ovat sen vuoksi päätelleet, että demokratian kriisi on totuuden kriisi. Toiset ovat kuitenkin kyseenalaistaneet tämän ajatuksen. Luentoni käsittelee totuuden ja demokratian välistä suhdetta filosofisesta näkökulmasta ja esittelee erilaisia tapoja, joilla tiedolla on oleellinen rooli hyvin toimivassa demokratiassa”, Wikforss kertoo.

Kulttuurihistorioitsija, dosentti Reima Välimäki Turun yliopistosta käsittelee esitelmässään pseudohistoriaa ja museoalaan liittyviä salaliittoteorioita. Välimäki tarkastelee misinformaation kiertoa ja sitä, miksi tietynlainen väite jää elämään.

Sananvapauspalkittu Erätauko-säätiön toiminnanjohtaja Laura Arikka puhuu museoista yhteiskunnallisen keskustelun mahdollistajina. Tutkitun tiedon ymmärrettävyyttä edistävän monitieteisen FINSCI-hankkeen johtaja Johanna Kaakinen Turun yliopistosta nostaa esille tunteiden herättämisen vaikutukset tehokkaaseen oppimiseen. Dokumenttielokuvaohjaaja Virpi Suutarin kanssa keskustellaan tiedon tarinallistamisesta ja tulkinnasta.

Päivän aikana kuullaan myös keskustelu tiedolla vaikuttamisesta ja ajankohtaisia case-esimerkkejä museokentältä Helsingistä Inariin.

Seminaarin ohjelma ja ilmoittauminen Museoviraston verkkosivulla: https://www.museovirasto.fi/fi/museoalan-kehittaminen/tyokalut-ja-verkostot/museoalan-teemapaivat/museoalan-teemapaivat-2021

Lisätiedot

erikoisasiantuntija Anu Niemelä, anu.niemela@museovirasto.fi, p. 0295 33 6015
projektipäällikkö Emma Harju, emma.harju@museovirasto.fi, p. 0295 33 6030

Avainsanat

Kuvat

Opetustilanne Aleksis Kiven koulussa Helsingissä vuonna 1949. Kuva: JOKA Journalistinen kuva-arkisto, UA Saarisen kokoelma, Museovirasto
Opetustilanne Aleksis Kiven koulussa Helsingissä vuonna 1949. Kuva: JOKA Journalistinen kuva-arkisto, UA Saarisen kokoelma, Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Kulttuuriperinnöllä ja taiteella on kestävän kehityksen muutosvoimaa2.11.2021 09:37:12 EET | Tiedote

Neljä kulttuurialalla toimivaa valtion virastoa, Museovirasto, Kansallisarkisto, Suomenlinnan hoitokunta ja Taiteen edistämiskeskus, ovat yhdistäneet voimansa YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n tavoitteiden edistämiseksi. Kestävät virastot -hanke on päättynyt samaan aikaan, kun Glasgow’ssa järjestetään kansainvälinen ilmastokokous. Museovirasto ja Suomenlinna ovat ensimmäisten joukossa allekirjoittaneet ilmastokokouksessa julkistettavan manifestin Accelerating Climate Action through the Power of Arts, Culture and Heritage.

Avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristöhankkeisiin haettavissa1.11.2021 09:00:00 EET | Tiedote

Museovirasto julistaa haettavaksi avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin. Avustusten tavoitteena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä. Avustusten hakuaika päättyy 10.12.2021 klo 15.00. Avustukset haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme