Kansallinen senioriliitto ry

Senioreiden arvostus esiin päätöksenteossa!

Jaa
Senioriliitto vaatii seuraavaan hallitusohjelmaan selkeät toimenpiteet seniori-ikäisten osallisuuden kasvattamiseksi.

Ikäihmisten arvostuksen lisääminen on tärkein tavoite seniori-ikäisiä koskevassa edunvalvontatyössä. Tätä mieltä on liki 85 prosenttia Kansallisen senioriliiton jäsenkyselyyn vastanneista. Uusimmassa Huomisen kynnyksellä -tutkimuksessa peräti 57 prosenttia ikääntyneistä kertoo kokevansa, että heitä kohdellaan toisen luokan kansalaisina. 

Luvut ovat huolestuttavat nopeasti ikääntyvässä yhteiskunnassa. Huoli seniori-ikäisten kokemasta ulkopuolisuudesta ja arvostuksen puutteesta on viimeistään nyt otettava tosissaan, toteaa Kansallisen senioriliiton puheenjohtaja Anneli Taina.  

Tulevaisuudessa yhä useampi suomalainen saa kokea pitkän elämän. Aktiiviset ja terveet elinvuodet lisääntyvät. Kuitenkin seniori-ikäisten osallisuus ja kuuleminen heitä itseään koskevissa asioissa on olematonta. Esimerkiksi haastattelututkimuksissa sivuutetaan pääsääntöisesti yli 75- tai 79-vuotiaat ja siten heidän mielipiteensä. Samaan aikaan eläkeläiset ovat kuitenkin kaikkein aktiivisimpia äänestäjiä.  

Osallisuuden ja arvostuksen välillä on selkeä suhde. Senioriliitto vaatii, että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjataan selkeitä toimenpiteitä, joissa tavoitteena on seniori-ikäisten osallisuuden ja arvostuksen kasvattaminen.

Yksi konkreettinen arvostusta ja osallisuutta lisäävä toimenpide on helpottaa seniori-ikäisten työllistymistä ja panostaa eläkeikää lähestyvän työntekijän työssä jaksamiseen. Eläkkeellä työskentelyn on oltava verotuksellisesti kannattavaa ja kartutettava eläkettä nykyisen 69- tai 70-ikävuoden sijasta pidempään aina 75-ikävuoteen asti. Samasta ansiotulosta (eläke tai palkka) on jäätävä ansiotuloon kohdistuvien veroluontoisten maksujen ja erilaisten vähennysten jälkeen sama nettotulo sen saajalle.

Kansallinen senioriliitto esittää myös lakisääteistä velvoitetta lisätä ikävaikutusten arviointi julkisen hallinnon päätösten valmisteluun ja toimeenpanoon. Senioriliitto vaatii, että seniori-ikäisiä edustavat eläkeläisjärjestöt on otettava mukaan lakien ja päätösten valmistelutyöhön. 

Senioriliitto toivoo, että uuteen eduskuntaan valitaan mahdollisimman monta kansanedustajaa, joiden tavoitteena on kaikenikäisille hyvä Suomi. Senioriliitto kannustaa ikäihmisiä osallistumaan aktiivisesti eduskuntavaaleihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kansallinen senioriliitto ry
Kansallinen senioriliitto ry
Kansakoulukatu 5 A 6
00100 HELSINKI

050 564 2656https://www.senioriliitto.fi
 
 
Kansallinen senioriliitto edistää ikääntyvien ja eläkeläisten sosiaalista turvallisuutta ja hyvinvointia sekä valvoo heidän oikeuksiaan liiton arvoja noudattaen. Liitto on puolueisiin kuulumaton.
 

Liitossa on 14 piirijärjestöä ja 156 paikallista senioriyhdistystä, jotka järjestävät monipuolista toimintaa kaikkialla Suomessa. Jäseniä on jo lähes 25 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kansallinen senioriliitto ry

Kansallinen senioriliitto ja Kalastajan Kanava järjestävät Seniorit kalaan -päivän Vene-messuilla9.2.2023 09:51:05 EET | Tiedote

Suomen senioreista neljäsosa kalastaa, kalastus ylläpitää toimintakykyä. Kalastus on yksi suomalaisten suosituimmista harrastuksista. Luonnonvarakeskuksen mukaan 24 % yli 65-vuotiaista kalastaa, miehistä lähes 40 % ja naisista 13 %. Luonnossa liikkumisella ja kalastuksella on todettu olevan merkittäviä hyvinvointivaikutuksia ikään katsomatta. Senioreilla liikuntakyvyn ylläpito on varsin tärkeää arjen toimintakyvyn säilyttämisessä. Kansallinen senioriliitto ja verkkomedia Kalastajan Kanava kannustavat ikäihmisiä kalaan ja toteuttavat Seniorit kalaan -päivän Venemessuilla Helsingin messukeskuksessa torstaina 16.2.2023.