HUS

Servicebehoven definierar verksamhetsprofilen för Raseborgs sjukhus

Jaa

Den nya verksamhetsprofilen för Raseborgs sjukhus ska i första hand svara på regionens befolknings behov av närservice. Det är kärnan i visionen för det nya Raseborgs sjukhus, som beskrivs i den mellanrapport som arbetsgruppen för beredningen av verkställandet av den nya sjukhusprofilen har sammanställt. Kommunernas kostnader för social- och hälsovården ska också sjunka, och verksamheten kan inte bygga på patienter som kommer från andra ställen.

Arbetsgruppens primära uppgift var att inom maj månad fastställa en trovärdig och hållbar vision för de nya verksamhetsprinciperna för Raseborgs sjukhus, så att serviceproduktionen i enlighet med den nya profilen kan inledas i höst och med det också personalplaneringen. Också jourverksamheten under sommaren behöver tryggas.

Raseborgs sjukhus verksamhet ska framöver bygga på servicebehovet i området i synnerhet med tanke på närservicen för invånarna. På samma gång behöver tjänsterna inom den specialiserade sjukvården bilda en fungerande helhet tillsammans med kommunernas egna primärvårdstjänster. Smidighet, tydlighet, kostnadseffektivitet och tvåspråkighet är nyckelorden för de här tjänsterna.

I mellanrapporten framgår också att en hållbar verksamhet på Raseborgs sjukhus enligt den nya profilen inte kan bygga på patienter som kommer från andra ställen. Kostnaderna för den specialiserade sjukvården för regionens kommuner ska också sjunka då verksamheten ändras.

Ändringar i jouren

HUS ansöker enligt styrelsens beslut från april 2020 om dispens för en dygnet-runt primärvårdsjour för Raseborgs sjukhus med start 1.10.2020. Det är frågan om en jour utan bakjour som HUS Akuten ansvarar för. Utöver detta har kommunerna precis som hittills egen mottagningsverksamhet för brådskande vård.

Jourverksamheten under sommaren påverkas i synnerhet av beredskapen till följd av coronavirusepidemin. Den har medfört ändringar både i HUS egen verksamhet och i rörligheten för arbetstagare som inte arbetar för HUS. Av den här orsaken har Raseborgs sjukhus inte anestesiläkare som bakjour i sommar. Denna brist ersätts genom att man ändrar responstiden för den internmedicinska bakjouren - dvs. den tid det får ta för läkaren som har bakjour att komma till sjukhuset - från 60 minuter till 30 minuter. Den kirurgiska bakjouren fortsätter som hittills över sommaren. Dessutom beaktas den här ändringen i den prehospitala akutsjukvården.

Vårdavdelning och närservice

Raseborgs sjukhus kommer att i fortsättningen ha en samavdelning inom den specialiserade sjukvården med ca 25 platser. Denna samavdelning betjänar flera specialiteter flexibelt men det är HUS Internmedicin och rehabilitering som har det medicinska ansvaret för densamma.

I fortsättningen är målet är att all avdelningskapacitet i regionen ska kunna utnyttjas på ett flexibelt sätt. Som en del av planen görs en utredning om flyttandet av Raseborgs stads vårdavdelning till de lokaler som frigörs på sjukhuset.

Utgångsläget för de polikliniska mottagningstjänsterna är att den nuvarande verksamheten fortsätter och utvecklas samtidigt som mottagningsverksamhet på distans utvecklas. Målet är att Raseborgs sjukhus så omfattande som möjligt ska kunna erbjuda invånarna mottagningstjänster inom den öppna vården som närservice, inklusive en poliklinik för ingrepp.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme