Suomen kansallismuseo

Seurasaaren ulkomuseon kesämökiksi 44 ehdokasta – mökki valitaan alkuvuodesta 2022

Jaa

Suomen kansallismuseo etsi kesän 2021 aikana museokohteisiinsa kuuluvaan Seurasaaren ulkomuseoon tavallista suomalaista kesämökkiä avoimella haulla. Valinta tehdään alkuvuodesta 2022 ja mökki avautuu yleisölle osana mökkipihapiiriä vuonna 2026.

Näkymä erään mökkiehdokkaan ikkunasta. Kuva: Suomen kansallismuseon vastaanottama hakemuskuva
Näkymä erään mökkiehdokkaan ikkunasta. Kuva: Suomen kansallismuseon vastaanottama hakemuskuva

Ensimmäisenä museona Suomessa Seurasaaren ulkomuseossa esitellään tulevaisuudessa suomalaista mökkeilykulttuuria pysyvästi. Mökkipihapiiri alkaa rakentua päämökin ympärille. Mökin löytämiseksi Suomen kansallismuseo aloitti avoimen haun. Museo vastaanotti mökkihakemuksia verkossa, kirjeitse ja sähköpostitse juhannuksesta lokakuun alkuun asti.

Suomen kansallismuseon ja Museoviraston asiantuntijat käyvät hakemukset huolellisesti läpi ja perehtyvät ehdokkaisiin niin museologisesta ja kuin rakennusteknisestä näkökulmasta.

“Seurasaareen mökin valinnassa kokonaisuus ratkaisee, mutta toki hienona lisänä rakennuksen värikkäällä historiallakin on merkitystä”, Seurasaaren ulkomuseon intendentti Mikko Teräsvirta Suomen kansallismuseosta kiteyttää.

Tarjottujen mökkien joukosta valitaan muutama parhaiten tarkoitusta vastaava ehdokas, joita asiantuntijat käyvät katsomassa paikan päällä kevääseen mennessä. Seurasaaren ulkomuseoon tuleva mökki valitaan alkuvuodesta 2022. Seurasaareen se siirretään keväällä 2024. Seurasaaren ulkomuseon suomalaista kesämökkikulttuuria esittelevä kokonaisuus avautuu näillä suunnitelmin vuonna 2026. Edellisen kerran ulkomuseoon on tuotu rakennuskokonaisuus yli 40 vuotta sitten.

Suomen kansallismuseon kohteisiin kuuluva Seurasaaren ulkomuseo esittelee suomalaista rakennus- ja asumiskulttuuria 1600-luvulta 1900-luvulle. Museoalueen 88 rakennusta on tuotu Helsinkiin eri puolilta Suomea.

Kandidaatteja ympäri maata

Museolle tarjottiin eri kokoisia mökkejä ympäri maata, aina Uudenmaan etelärannikolta Taivalkoskelle saakka. 1950-luvun ja 1980-luvun välillä rakennetut mökit ovat olleet usein käytössä aivan viime vuosiin – osa kesäkäytössä; osa ympärivuotisesti. Osa mökeistä on paikalleen rakennettuja nikkarityön taidonnäytteitä; osa hankittu valmiina mökkipaketteina.

Useampi museota lähestynyt kertoi mökkinsä olevan ennen pitkää väistymässä uuden, paremmin käyttäjiensä tarpeita vastaavan tieltä. Jotkut kertoivat kynnyksen mökin purkamiselle olevan suuri. Mökin uusi elämä Seurasaaren ulkomuseon rakennuksena tuntuisi lohdulliselta ja hienoltakin. Mökkiään Seurasaareen tarjoavat näkivät niiden edustavan lähes aina tyypillistä suomalaista kesämökkiä.

”Arvostamme mökkien tarjoajien meille jakamia tarinoita mökkeilystä, mökillä koetusta elämästä ja mökin vaiheista. Näiden muistojen perusteella huomaa sen, että mökit ovat olleet käyttäjilleen jo useammassa sukupolvessa hyvin tärkeitä paikkoja”, Teräsvirta kertoo.

Seurasaaren ulkomuseon kesämökkihanke verkossa: https://www.kansallismuseo.fi/fi/seurasaarenulkomuseo/seurasaaren-kesamokki

Lisätiedot
intendentti Mikko Teräsvirta, mikko.terasvirta@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6374
viestintäasiantuntija Sanna Paakkanen, sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6200

Avainsanat

Kuvat

Näkymä erään mökkiehdokkaan ikkunasta. Kuva: Suomen kansallismuseon vastaanottama hakemuskuva
Näkymä erään mökkiehdokkaan ikkunasta. Kuva: Suomen kansallismuseon vastaanottama hakemuskuva
Lataa
Näkymä erään mökkiehdokkaan kuistilta. Kuva: Suomen kansallismuseon vastaanottama hakemuskuva
Näkymä erään mökkiehdokkaan kuistilta. Kuva: Suomen kansallismuseon vastaanottama hakemuskuva
Lataa
44 ilmoitetun ehdokkaan joukossa on muun muassa tämä mökki. Kuva: Suomen kansallismuseon vastaanottama hakemuskuva
44 ilmoitetun ehdokkaan joukossa on muun muassa tämä mökki. Kuva: Suomen kansallismuseon vastaanottama hakemuskuva
Lataa
44 ilmoitetun ehdokkaan joukossa on muun muassa tämä mökki. Kuva: Suomen kansallismuseon vastaanottama hakemuskuva
44 ilmoitetun ehdokkaan joukossa on muun muassa tämä mökki. Kuva: Suomen kansallismuseon vastaanottama hakemuskuva
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Kotiinpaluu-näyttely luo uudenlaista saamelaiskulttuurin esittämisen tapaa29.10.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Kansallismuseossa, Helsingissä avautuvassa Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyssä saamelaisten käsityöntekijöiden ja nykytaiteilijoiden teokset ovat vuoropuhelussa esillä olevien kokoelmaesineiden kanssa. Lisäksi näyttelyssä on runsas kerros saamelaisten tarinankertojien tekstejä ja tarinoita, esineiden kertomaa sekä arkistoaineistoa, kuten valokuvia ja joikua. Sunnuntaina 31.10. avautuva Kotiinpaluu-näyttely purkaa museoiden kolonisoituneita saamelaiskulttuurin esittämisen tapoja.

Tapaa sunnuntaina 31.10. avautuvan Kotiinpaluu-näyttelyn tekijöitä torstaina 28.10.26.10.2021 14:35:32 EEST | Kutsu

Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttely on raikas kokonaisuus kulttuurihistoriallista aineistoa, nykytaiteen ilmaisua ja kulttuuripoliittista keskustelua. Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelman palautusprosessiin liittyvä näyttely on esillä Kansallismuseossa 31.10.2021–27.2.2022. Näyttelykokonaisuuden suunnittelusta ja poikkitaiteellisesta toteutuksesta vastaavat Saamelaismuseo Siida ja Suomen kansallismuseo yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa. Kutsumme median edustajia tapaamaan Kotiinpaluu-näyttelytyöryhmän jäseniä ja kuulemaan heiltä näyttelyn teemoista ja sen tekemisestä TORSTAINA 28.10. klo 9–11.

Suomen kansallismuseon kohteissa vieraili alkuvuonna 315 000 kävijää – linnat kiinnostivat kotimaanmatkailijoita20.9.2021 12:38:22 EEST | Tiedote

Kotimaanmatkailijat suuntasivat joukolla Suomen kansallismuseon eri puolella Suomea sijaitseviin kohteisiin, joista Hämeen linnassa, sen viereisessä Vankilassa ja Savonlinnan Olavinlinnassa saavutettiin myös kuukausittaisia yleisöennätyksiä. Uudenmaan kohteiden kävijämäärät laskivat hieman viime vuodesta koronarajoitusten ja matkailijakadon vuoksi. Suomen kansallismuseo vastaa kahdeksan museon ja kahden linnan avoinna pidosta, näyttelyistä ja yleisötyöstä. Kohteissa on vieraillut elokuun loppuun mennessä yhteensä 315 000 kävijää.

Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelma perillä Saamenmaalla – Kansallismuseon Kotiinpaluu-näyttely juhlistaa merkittävää palautusprosessia1.9.2021 15:02:08 EEST | Tiedote

Saamelaismuseo Siida otti tänään keskiviikkona vastaan Suomen kansallismuseon saamelaisesineiden kokoelman. Kulttuuriperinnön palauttaminen eli repatriaatio on monivuotinen prosessi, johon kuuluu myös Suomen kansallismuseon ja Siidan yhdessä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa Kansallismuseoon toteuttama näyttely Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme