Yliopiston Apteekki

Siitepölykausi on alkanut – kuusi vinkkiä allergiaoireiden helpottamiseen

Jaa

Siitepöly on allergikoille jokakeväinen riesa. Pähkinäpensas ja leppä kukkivat nyt maan eteläosissa ja lepän kukinnan odotetaan alkavan pian myös maan keskiosissa. Yliopiston Apteekin kokoamalla kuudella asiantuntijavinkillä allergikko saa helpotusta oireisiinsa.

Siitepölykausi on alkanut Suomessa. Ensimmäisenä kukintansa aloittivat pähkinäpensas ja leppä, joiden siitepölymäärät vaihtelevat lajien kukinta-alueista riippuen vähäisistä runsaisiin. Sade tuo vain hetkellisen helpotuksen ilman siitepölymääriin.

– Allergiaoireet ovat nyt selvästi alkaneet asiakkailla. Meiltä kysytään päivittäin, mitkä tuotteet tepsivät siitepölyallergiaan parhaiten ja milloin hoito tulee aloittaa. Kysymyksiä tulee myös paljon puhelimitse ja verkkosivujemme (ya.fi) chatissa, jossa asiantuntijamme vastaavat kysymyksiin, tietopalvelupäällikkö Katariina Lehtinen Yliopiston Apteekista kertoo.

Luonnonvarakeskus (Luke) ennustaa koivulle, männylle ja kuuselle paikoin jopa runsasta kukintaa tänä vuonna. Yleisin siitepölyallergiaoireiden aiheuttaja on koivu, jonka kukinta alkaa tavallisesti toukokuun alussa. Koivun kukinnan on arvioitu olevan tänä keväänä melko runsasta tai runsasta koko maassa. Kotimaisen kukinnan lisäksi siitepölyä voi kulkeutua maahamme eteläisten ilmavirtausten mukana huhtikuun puolivälistä alkaen, mikä saattaa lisätä koivuallergikkojen oireilua.

– Parhaan tehon allergialääkkeistä saa, kun hoito aloitetaan ennen allergiakauden alkua ja lääkkeitä käytetään säännöllisesti. Allergiaoireista tällä hetkellä kärsivän on syytä ottaa lääkkeet viimeistään nyt käyttöön. Oireita parhaiten helpottava lääkemuoto tulee valita oireiden mukaan, Katariina Lehtinen toteaa.

Silmätipat, nenäsumute ja antihistamiini ovat keväisin allergikoilla kovassa käytössä. Paikallisesti käytettävät valmisteet ovat Käypä hoito -suosituksen mukainen ensisijainen hoitomuoto.

Listasimme alle kuusi Yliopiston Apteekin asiantuntijavinkkiä, joilla siitepölyallergikko saa helpotusta oireisiinsa.

1. Nenäsumute

Allergiaoireiden hoito kannattaa aloittaa paikallisesti sieltä, missä oireet ovat. Kortisonia sisältävä nenäsumute on tehokas apu allergiseen nuhaan. Sumutteesta saattaa olla apua myös allergiseen silmien kutinaan ja punoitukseen.

2. Silmätipat

Kun siitepölyallergia tuntuu silmissä, avuksi kannattaa ottaa antihistamiinia sisältävät silmätipat. Silmätipoista saa parhaan hyödyn irti, kun niitä käytetään säännöllisesti aamuin illoin siitepölykauden ajan.

3. Antihistamiini

Jos allerginen nuha ja aivastelu jatkuvat voimakkaina paikallishoidosta huolimatta, antihistamiinitabletit voi ottaa lisäavuksi. Antihistamiinitabletit tukevat nenäsumutteen ja silmätipan vaikutusta.

4. Nenähuuhtelukannu

Nenähuuhtelukannu on oiva lisäapu allergiaoireiden hoidossa paikallisesti hoitavien tuotteiden ohella. Suolavesiliuos puhdistaa nenän limakalvot siitepölystä ja hoitaa limakalvoja. Huuhtelu auttaa tukkoiseen oloon, poistaa limaa ja helpottaa allergiaoireita.

5. Nenäöljy

Allergian hoitoon tarkoitetut lääkkeet voivat kuivattaa nenän limakalvoja. Haittavaikutuksia voi vähentää apteekista saatavalla nenäöljyllä. Helppokäyttöinen, suihkepulloon pakattu nenäöljy hoitaa nenän limakalvoja ja ehkäisee nenän karstoittumista.

6. FFP2-maski

Maskin käytöstä voi olla lisähyötyä allergikoille, sillä kyseinen maskityyppi estää siitepölyhiukkasten pääsyn nenän limakalvoille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Verkkoapteekki ya.fi uudistui – asiointi entistä helpompaa ja nopeampaa16.3.2021 12:45:00 EET | Tiedote

Yliopiston Apteekki tekee tinkimättömästi työtä erinomaisen asiakaskokemuksen edistämiseksi apteekeissa ja verkossa. Verkkoapteekin ya.fi myynti 2,5-kertaistui ja kävijämäärä kasvoi 12 miljoonaan vuonna 2020. Uusi verkkokauppa-alusta tekee asioinnista entistä helpompaa, nopeampaa ja sujuvampaa. - Verkkoapteekin haku-, selaus- ja suodatustoiminnot ovat uudistuneet. Asiakas voi poimia ostoskoriinsa tuotteet nopeasti ja vaivattomasti. Verkkomaksut Klarnan kautta mahdollistavat joustavat maksutavat sekä kahden viikon korottoman ja kuluttoman maksuajan, kiteyttää verkkokaupasta ya.fi vastaava johtaja Joni Kataja. - Haluamme jatkuvasti parantaa ja yhdenmukaistaa asiakaskokemustamme, joka on valittu useita vuosia yhdeksi Suomen parhaista. Verkkoapteekissa ya.fi haluamme tarjota helppoa, nopeaa ja sujuvaa asiointia sekä henkilökohtaista palvelua ja lääkeneuvontaa, toimitusjohtaja Kimmo Virtanen sanoo. Yliopiston Apteekin verkko-osoitteet ya.fi ja yliopistonapteekki.fi säilyvät käytössä ennalla

Vartalovoideuutuuden kotimainen kauraöljy hoitaa koko perheen ihoa29.1.2021 10:00:00 EET | Tiedote

Yliopiston Apteekin oma YA-tuotesarja täydentyy helmikuussa hajusteettomalla vartalovoideuutuudella. YA Vartalovoide on kehitetty erityisesti herkkäihoiselle asiakkaalle, joka arvostaa kotimaisuutta, helppoa ostamista, puhtaita raaka-aineita sekä poikkeuksellisen hyvää hinta-laatu-suhdetta. Tuotteen hellävaraiseen koostumukseen on valittu parhaat raaka-aineet. Kotimainen kauraöljy hoitaa ja pehmentää ihoa ja glyseriini kosteuttaa. Kätevä pumppupullo ja nopeasti imeytyvä koostumus takaavat sen, että tuote on sopiva koko perheelle. – Haluamme tarjota asiakkaillemme laadukkaan ja edullisen vaihtoehdon koko perheen ihonhoitoon. Olemme kuunnelleet tarkasti saamaamme palautetta ja tiedämme, mitä herkkäihoiset asiakkaamme arvostavat. Näistä lähtökohdista kehitimme tämän uutuuden, joka täydentää hienosti YA-tuotesarjan valikoimaa, tuotepäällikkö Hanna Nikula sanoo. YA Vartalovoide on vegaaninen ja hajusteeton eikä se sisällä väriaineita. Tuote on kehitetty ja valmistettu Suomessa. YA Vartalovo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme