S-Pankki

Sijoittamisen aloittaminen vaikeampaa kuin puolison miellyttäminen

Jaa

Joka kolmas suomalainen pitää sijoittamisen ja säästämisen aloittamista vaikeana. Aloittamista pidetään vaikeampana kuin esimerkiksi puolison miellyttämistä tai renkaiden vaihtamista autoon. Tieto käy ilmi S-Pankin uudesta tutkimuksesta. Kaikkein vaikeinta suomalaisten mielestä on kuitenkin voittaa lotossa tai luottaa poliitikkoihin.

Sijoittamisen ja säästäminen aloittaminen on vaikeaa, eikä suomalaisilla ole kovin selvää kuvaa esimerkiksi siitä, kuinka paljon rahastosijoittaminen maksaa. Näin ajattelee koko joukko suomalaisia, selviää S-Pankin teettämästä uudesta kyselytutkimuksesta (pdf). Tutkimuksessa selvitettiin, mitä suomalaiset ajattelevat rahasta, sijoittamisesta ja säästämisestä.

Tutkimuksen perusteella kolmannes suomalaisista pitää sijoittamisen ja säästämisen aloittamista vaikeana. Vähemmän vaikeana pidetään esimerkiksi renkaiden vaihtamista autoon, ajan löytämistä perheelle ja ystäville tai puolison miellyttämistä. Säästämisestä ja sijoittamisesta vastaava tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila S-Pankista myöntää, että suomalaiset ovat oikeassa.

”Tottahan se on, että säästämisen aloittaminen on ollut tähän asti aivan liian vaikeaa ja paikoin myös liian kallista. Onneksi nykyään on tarjolla vaihtoehtoja”, Pohtila kertoo ja nostaa esiin Säästäjä-palvelun.

Uudesta S-mobiilista löytyvän Säästäjän käyttäjistä peräti kolmasosa sijoittaa nyt ensimmäistä kertaa elämässään. Pohtilan mukaan Säästäjässä onkin kiinnitetty erityisen paljon huomioita siihen, että aloittaminen on helppoa. Perinteisen kuukausisäästämisen lisäksi palvelussa voi siirtää säästöön rahastoon S-ryhmän ostoksista kertyvän Bonuksen tai euron jokaisesta korttiostoksesta.

Tutkimuksesta selviää myös, että yhdeksän suomalaista kymmenestä arvioi lotossa voittamisen vaikeaksi ja että yli 70 prosentille tuottaa vaikeuksia luottaa poliitikkoihin. Unelma lottovoitosta elää silti sitkeästi: viisi prosenttia 35–49-vuotiaista miehistä arvioi, että lotossa voittaminen ei ole vaikeaa. Saman ikäisistä naisista näin ajattelee prosentti.

Mihin raha menee?

Tutkimuksessa selvitettiin myös, kuinka paljon rahaa suomalaiset käyttävät eri asioihin ja mitä he pitävät kalliina.

Noin miljoona suomalaista säästää jo rahastoihin, ja S-Pankin tutkimuksen perusteella vain kolmannes pitää rahastoihin sijoittamista kalliina. Tästä huolimatta rahastosäästäminen on jäänyt vieraaksi monelle. Yli puolet suomalaisista kertoo käyttävänsä rahastosäästämiseen vain 0–20 euroa kuukaudessa. Joka viides kertoo säästävänsä rahastoihin 21–100 euroa kuukaudessa, kun esimerkiksi ulkonäöstä huolehtimiseen sama summa uppoaa yli kolmanneksella ja puhelimen käyttöön yli puolella.

Selvä enemmistö suomalaisista pitää kalliina ruoan ja juoman ostamista sekä elokuvissa käymistä. Vielä useampi pitää kalliina talon lämmittämistä sähköllä sekä asumista ylipäänsä. Ravintoloissa syömistä ja juomista sekä autoilua pitää kalliina yhdeksän suomalaista kymmenestä.

Kyselystä selviää myös, että peräti joka viides suomalainen ei osaa arvioida, onko rahastoihin sijoittaminen kallista vai ei. Annika Pohtilan mukaan Säästäjässä käyttäjä voi olla varma siitä, että hinta on kohdillaan, sillä usean vertailun mukaan palvelusta löytyvät Suomen edullisimmat yhdistelmärahastot.

”Säästäjässä käyttäjä maksaa enintään 0,5 % eli 50 senttiä jokaista sijoittamaansa 100 euroa kohden vuositasolla”, Pohtila kertoo.

Kantar toteutti S-Pankin toimeksiannosta tutkimuksen suomalaisten suhtautumisesta raha-asioihin. Tutkimusaineisto kerättiin Kantarin internet-paneelissa 29.3.–3.4.2019. Tutkimukseen vastasi 1 180 täysi-ikäistä suomalaista. Vastaajajoukko edustaa 18–74-vuotiaita suomalaisia sukupuolen, iän ja asuinpaikan suhteen. Virhemarginaali korkeintaan 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa koko vastaajajoukossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Annika PohtilaSäästämisen ja sijoittamisen kehityspäällikkö

Säästämisen erityisosaaja, joka innostuu muun muassa mikrosäästämisestä ja naisten sijoittamisesta.

050 330 9428annika.pohtila@s-pankki.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

S-Pankki
S-Pankki
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

010 768 011http://www.s-pankki.fi

S-Pankki on suomalainen pankki, joka haluaa mahdollistaa vähän rahakkaamman huomisen jokaiselle lompakon paksuudesta riippumatta. Meillä asiantuntemus tarkoittaa sekä talouden että ihmisen ymmärtämistä: osana S-ryhmää tunnemme 3,1 miljoonan asiakkaamme arjen. Uudistamme pankkialaa tarjoamalla ylivoimaista helppoutta ja hyötyä pankin ja kaupan palveluita yhdistämällä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta S-Pankki

Monella on jemmarahaa, josta he eivät tiedä – jopa 350 miljoonaa euroa käyttämätöntä rahaa S-Pankissa asiakasomistajien tileillä5.6.2020 08:00:00 EESTTiedote

S-Etukortti löytyy jo lähes neljältä miljoonalta suomalaiselta ja vuonna 2019 niillä kerättyä Bonusta ja muita etuja maksettiin asiakasomistajille keskimäärin 160 euroa. Osa jemmaa Bonuksensa tietoisesti tulevaa varten, mutta moni ei vielä edes tiedä bonuspottiaan: S-Pankin tileillä on koskemattomana asiakasomistajien rahoja jopa 350 miljoonaa euroa.

S-Pankki ostaa Fennian varainhoito- ja kiinteistösijoituspalvelut20.5.2020 09:15:00 EESTTiedote

S-Pankki kasvattaa varallisuudenhoitoaan yrityskaupalla ja nousee samalla yhdeksi Suomen merkittävimmistä kiinteistövarainhoitajista. Fennialta siirtyvät toiminnot saavat voimakkaasti kasvavan kotimaisen omistajan, jolle varallisuudenhoito on toinen tukijalka. Fennia keskittyy jatkossa entistä voimakkaammin ydinliiketoimintansa kehittämiseen ja tähtää tulevaisuudessa vakuutusalan asiakaslähtöisimmäksi toimijaksi.

Suomen markkinoille fossiilisista polttoaineista vapaa rahasto – S-Pankki ja FIM kiihdyttävät ilmastotyötään19.5.2020 09:00:00 EESTTiedote

Ilmastonmuutos on yksi aikamme suurimmista haasteista. Samalla se on riski, joka jokaisen säästäjän on syytä huomioida omissa sijoituksissaan. Tavallisen rahastosäästäjän on kuitenkin ollut vaikea välttää sijoituksia fossiilisiin polttoaineisiin, sillä erilaiset energiayhtiöt ovat kuuluneet tyypillisesti laajasti hajautettujen rahastojen sijoituskohteisiin.

Suomalaiset paljastavat S-Pankin kyselyssä: Näitä asioita ostetaan, kun koronarajoitukset hellittävät15.5.2020 07:00:00 EESTTiedote

Koronakriisi on saanut joka kolmannen suomalaisen miettimään aiempaa tarkemmin omaa rahankäyttöään. Lähes viidenneksellä on kuitenkin kriisin takia aiempaa enemmän rahaa käytössään. Kun yhteiskunta palaa takaisin normaalitilaan, aikovat suomalaiset suunnata ravintoloihin, kotimaan matkalle, kulttuuritapahtumiin ja kampaajalle. Tiedot selviävät S-Pankin Kantarilla teettämästä tutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme