Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Siltasaarenportin suunnittelukilpailun voittajaehdokas toisi Kallioon tilat tieteen, tutkimuksen ja yritysten yhteistyölle

Jaa

Tuomaristo ehdottaa Toisen linjan ja Porthaninkadun kulmausta koskevan Siltasaarenportin suunnittelukilpailun voittajaksi Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnan ehdotusta nimeltä Lyyra. Kolme uudisrakennusta uusine toimintoineen korvaisi nykyiset kaksi virastorakennusta. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kilpailun voittajan valintaa ja suunnittelualueen tonttien myymistä ensi tiistaina.

Lyyra. Näkymä Toisen linjan, Siltasaarenkadun  ja Porthaninkadun risteyksen suunnasta. Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy / HYY-yhtymä.
Lyyra. Näkymä Toisen linjan, Siltasaarenkadun ja Porthaninkadun risteyksen suunnasta. Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy / HYY-yhtymä.

Lyyra on tuomariston mukaan muita ehdotuksia monipuolisempi toiminnoiltaan, ja se aktivoisi aluetta myös iltaisin ja viikonloppuisin.Lyyra toisi nykyisten toimistorakennusten tilalle toimisto-, hotelli-, ravintola- ja liiketilaa sekä tutkija-asuntoja. 

Lyyran suunnittelijat kuvaavat ammentaneensa ideansa tieteen, tutkimuksen ja yritysten yhteistyön edistämisestä ja uuden kaupunkikaavan tavoitteesta luoda Helsinkiin monipuolisia asumisen, työn ja vapaa-ajan yhdistäviä keskittymiä. Rakennusten käyttäjiksi on ideoitu hotellin, ravintoloiden ja pienten liikkeiden lisäksi yrityskiihdyttämöä ja asukkaiksi mm. yliopiston kansainvälisiä tutkijoita.

Katolle on suunniteltu tilat kahvila-ravintolalle terasseineen, josta kaupunkilaisille avautuisi uudenlainen näkymä muun muassa Eläintarhanlahdelle.Kolmannelta linjalta avautuisi uusi kulkuyhteys metroon Lyyran liiketilojen kautta.

Kaikki kaksivaiheisen kilpailun jälkimmäiseen vaiheeseen päässeet kolme ehdotusta ovat tuomariston mukaan arkkitehtuuriltaan erittäin korkealuokkaisia. Voittajaksi ehdotetun Lyyran kolme rakennusta istuisivat tuomariston mielestä hyvin ympäristöönsä. Naapurirakennusten näkymät, aukotuksien rytmi ja räystäskorkeudet on otettu luontevasti huomioon. Lyyra on tuomariston mielestä myös riittävän omaleimainen erottuakseen aiempien aikakausien rakennuksista.

Lyyran julkisivujen päämateriaali on vaalea paikallamuurattava tiili. Lisäksi mm. ovi- ja ikkuna-aukkojen yhteyteen on suunniteltu erisävyisiä kuparipintoja. Kokonaisuutta on kevennetty sisäänvedoin.

Suunnittelukilpailussa tuli erityisesti huomioida rakennusten sijoittuminen Unioninakselille, jossa on tärkeää säilyttää pitkä Tähtitorninmäeltä Kallion kirkolle ulottuva näkymä. Lisäksi tuli huomioida mm. rakennusten rooli metron ja Pisararadan asemien sisäänkäynteinä. Keskeisenä tavoitteena oli myös Siltasaarenkadun kävelykadun elävöittäminen, missä voittajaehdokas onnistui hyvin.

Voittajan selvittyä valmistellaan tonttikauppa ja asemakaavan muutos

Kaupunkiympäristölautakunnasta Siltasaarenporttia koskeva asia etenee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginvaltuusto päättää asiasta.

Päätöksen jälkeen on tarkoitus tehdä sopimus kilpailuehdotuksen mukaisten rakennusten toteuttamisesta ja esisopimus tonttien myymisestä voittajille.

Myös asemakaavan muutosehdotus valmistellaan voittaneen ehdotuksen pohjalta. Se pyritään viemään kaupunkiympäristölautakuntaan vuoden 2018 lopulla. Voittaja tarkentaa osaltaan rakennusten suunnitelmat.

Kilpailuun jätettiin ensimmäisessä vaiheessa yhteensä seitsemän ehdotusta, joiden perusteella valittiin kolme kilpailijaa toiseen vaiheeseen.

Lyyra-ehdotuksen tekijätyöryhmään on nimetty 23 henkilöä Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnasta, Cederqvist & Jäntti Arkkitehdeista, Realprojektista, Demos Helsingistä, Sitowisesta, Granlundilta, Geometria Architecturesta ja Firasta.

Suunnittelukilpailun tuomaristoon kuuluivat Helsingin kaupunkiympäristön toimialan toimialajohtaja Mikko Aho, maankäyttöpäällikkö Raimo K. Saarinen, asemakaavapäällikkö Marja Piimies ja asemakaavoituksen eteläisen yksikön päällikkö Janne Prokkola.

Lisää tietoa ja aineistoja:

Helsingin aineistopankissa on

- Siltasaarenportin kilpailun arvostelupöytäkirja
- havainnekuvia voittajaksi ehdotetusta Lyyrasta
- kilpailun toisessa vaiheessa jätettyjen ehdotusten esittelyt

Kaupunkiympäristölautakunnan 12.6.2018 pidettävän kokouksen esityslista (Asia/13)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Perttu Pulkka
arkkitehti
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristö / asemakaavoitus
p. 09 310 37465

Kuvat

Lyyra. Näkymä Toisen linjan, Siltasaarenkadun  ja Porthaninkadun risteyksen suunnasta. Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy / HYY-yhtymä.
Lyyra. Näkymä Toisen linjan, Siltasaarenkadun ja Porthaninkadun risteyksen suunnasta. Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy / HYY-yhtymä.
Lataa
Lyyra. Näkymä Kolmannen linjan ja Porthaninkadun risteyksen suunnasta. Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy / HYY-yhtymä.
Lyyra. Näkymä Kolmannen linjan ja Porthaninkadun risteyksen suunnasta. Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy / HYY-yhtymä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Silakkaherkut, toritanssit ja koko viikon yleisöohjelma juhlistavat Stadin Silakkamarkkinoita 201820.9.2018 08:00Tiedote

Helsingin Kauppatori täyttyy jälleen kalastajista, silakasta ja syyssesongin herkuista, kun viikon mittaisia Stadin Silakkamarkkinoita juhlitaan 7.–13. lokakuuta. Tämän vuoden markkinoilla on mukana 30 kalastajaa, jotka myyvät tuotteitaan suoraan kalastajaveneistä ja myyntimökeistä sunnuntaista perjantaihin 7. –12. lokakuuta kello 7–19 ja lauantaina 13. lokakuuta kello 7–15. Markkinaviikko on täynnä ilmaista koko perheen ohjelmaa, ruoka- ja saaristolaiskulttuuria sekä Helsingin merellisyyden tunnelmointia perinteitä unohtamatta.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 18.9.201818.9.2018 17:56Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunta/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-09-18_Kylk_24_Pt/index.html Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/kaupunkiymparistolautakunta

Kestävä liikkuminen tutuksi Helsingin kouluissa Liikkujan viikolla17.9.2018 08:57Tiedote

Liikkujan viikon tarkoituksena on lisätä tietoisuutta arjen liikkumisen kestävistä valinnoista. Esillä ovat kaikki viisaan liikkumisen muodot, kuten kävely, pyöräily, joukkoliikenne ja fiksu autoilu. Tämän vuoden teema ”Miksaa ja Mene!” haastaa pohtimaan omia matkatottumuksia, erilaisia tapoja liikkua ja mahdollisuuksia yhdistellä eri kulkumuotoja. Liikkujan viikkoa vietetään ympäri Eurooppaa 16.–22.9.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 14.9.201814.9.2018 17:26Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-09-14_Ylja_12_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 28.9.2018 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme