Simpukan Helmi -tunnustus myönnettiin keskenmenotietoisuustyöstä Pauliina Orrensuolle

Lapsettomien yhdistys Simpukka on myöntänyt vuoden 2021 Simpukan Helmi -tunnustuspalkinnon espoolaiselle Pauliina Orrensuolle.
–Orrensuo on edistänyt niin yleistä tietoisuutta keskenmenoista kuin ammattilaisten valmiuksia kohdata keskenmenon kokeneita. Samalla hänen tarinansa on antanut vertaistukea ja äänen tuhansille keskenmenon kokeneille, perusteli raati tunnustuspalkinnon myöntämistä Orrensuolle. Tunnustuksen saaja valittiin yleisön ehdotusten perusteella. –Se, että Orrensuo on puhunut kokemuksistaan julkisesti ja sanoittanut samalla muidenkin tunteita, antaa vahvistusta ja oikeutusta kokemuksille, joita usein mitätöidään niin arjen kuin terveydenhuollon kohtaamisissa, sanoo Simpukan Helmi -raadin puheenjohtaja Katja Helenelund.
Yhdessä puolisonsa Orrensuo on tehnyt näkyväksi sitä, että keskenmenon hoidossa on menetyksen ja surun kohtaamisessa paljon parantamisen varaa. He ovat muistuttaneet, että myös keskenmenon kokeneen kumppanin kokemus on tärkeää huomioida. –Se oli koko opiskeluaikani yksi merkityksellisimmistä luennoista, kertoo eräs Orrensuota tunnustuksen saajaksi ehdottanut ammattilainen.
Orrensuo on kouluttanut hoitoalan ammattilaisia keskenmenon kokeneiden paremmasta kohtaamisesta
Orrensuo on yhdistänyt oman kokemuksensa tuoreimpaan tutkimustietoon, ja kouluttanut ammattilaisia keskenmenon kohtaamiseen menetyksenä, kriisinä ja suruna. Terveydenhuollossa kohdataan vuosittain tuhansia keskenmenon kokeneita, mutta hoitopolut ovat puutteellisia ja kriisin ja surun kohtaamiseen tarvittaisiin lisää osaamista. –Kouluttamalla henkilöstöä voidaan muuttaa asenteita ja käytäntöjä ihmisläheisemmiksi. Uskon, että jokainen hänen luennollaan ollut muistaa hänen tarinansa lopun ikänsä, mutta myös ne työkalut, jolla vastaavaa kokeneita voidaan aidosti auttaa ja tukea, toteaa tunnustuksen ehdottaja.
–Olen liikuttunut siitä, että minun toiminnallani on koettu olevan vaikutusta. Kenties kohtaamani ammattilaiset uskaltavat rohkeammin kulkea menetyksen kokeneen rinnalla, kommentoi Orrensuo tunnustusta. –Olen puhunut kokemuksistani, jottei kukaan joutuisi kokemaan samaa.
Raati antoi lisäksi kunniamaininnat juontaja Ellen Jokikunnakselle ja valokuvaaja Pauliina Tähkäpäälle, jotka molemmat ovat tehneet tahatonta lapsettomuutta näkyväksi toiminnallaan.
Simpukan Helmi -tunnustuspalkinnon saajan valitsi yleisöltä pyydettyjen ehdotusten perusteella raati, johon kuuluivat Simpukan puheenjohtaja Katja Helenelund, johtava erityisasiantuntija Anna Moring Monimuotoiset perheet -verkostosta, Simpukan vuoden vapaaehtoinen Salli Moilanen, lapsettomuuslääkäri Eero Varila Dextrasta ja hankesuunnittelija Jenni Huhtala Simpukasta.
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa:
Johanna Repo
toiminnanjohtaja
johanna.repo@simpukka.info
040-4808676
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Kalevantie 7 C
33100 TAMPERE
+358 400 844 823http://www.simpukka.info/
Simpukka on kaikkien tahatonta lapsettomuutta kokevien ja heidän läheistensä yhdistys. Simpukan tavoitteena on, että tahattomasti lapsettomat voivat yhteiskunnassa hyvin.
Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Tutkimus: lapsettomia syrjitään loma-aikojen suunnittelussa13.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Lapsettomat kohtaavat työelämässä syrjintää loma-aikojen ja työvuorojen suunnittelussa ja työuralla etenemisessä. Loma-aikojen ja työvuorojen suunnittelussa pidetään lapsiperheellisten toiveita ensisijaisina, selviää Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n ja Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry:n kyselytutkimuksista.
Väestöliitto, Monimuotoiset perheet -verkosto ja Simpukka ry: Syntyvyyden kasvu vaatii yhteiskunnan tukea26.1.2023 11:21:53 EET | Tiedote
Väestöliitto, Monimuotoiset perheet -verkosto ja Simpukka ry vaativat yhteiskunnalta voimakasta satsaamista lapsiperheellistymisen tukemiseen. Ei-kaupallisen sijaissynnytyksen salliminen, julkisen terveydenhuollon tarjoamien hedelmöityshoitojen resurssien lisääminen ja lapsettomuuden hoitopolkuun kuuluva psykososiaalinen tuki tekisivät lapsiperheellistymisen mahdollisuuksista yhdenvertaisemmat.
Miesten tahaton lapsettomuus on usein näkymätöntä ja äänetöntä7.11.2022 15:07:10 EET | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry muistuttaa Miesten viikolla, että isyys ei ole itsestäänselvyys. Tahaton lapsettomuus on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä. Tahattomasti lapsettomia miehiä yhdistää kipeä kokemus siitä, että toive lapsesta ei ole täyttynyt. Kokemuksen käsittelyyn tarvitaan tukea.
Keskenmenoja hoidetaan puutteellisesti: töykeää kohtelua, vähättelyä ja yksin tilanteeseen jättämistä10.10.2022 13:27:52 EEST | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n tekemän kyselytutkimuksen mukaan keskenmenon kokenut jää usein tilanteessa yksin. Terveydenhuollosta saatu hoito on usein puutteellista ja epäempaattista. Psykososiaalista tukea ei tarjota tarpeeksi. Keskenmenojen hoitoon tarvitaan Käypä hoito -suositus.
Lahjasukusoluilla alkunsa saaneilla henkilöillä on oikeus tietää taustansa26.9.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomessa elää arviolta 10 000 lahjasukusoluilla alkunsa saanutta henkilöä. Vuosittain lahjasoluilla syntyy yli 500 lasta, ja määrän arvioidaan kasvavan. Lahjasukusoluilla alkunsa saaneilla lapsilla, nuorilla ja aikuisilla on oikeus kasvaa tietoon lahjasolutaustastaan koko elämänsä ajan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme