Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Sinilevää vähän Kaakkois-Suomen vesillä

Jaa

Lappeenrannan Haapajärvellä on hieman sinilevää veteen sekoittuneena. Kaakkois-Suomen muilla vakiohavaintopaikoilla ei sinilevää ole havaittu.

Kesän kirkkaat sinilevättömät vedet vielä muistissa.
Kesän kirkkaat sinilevättömät vedet vielä muistissa.

Sinilevätilanne rauhallinen 

Viime päivien sateet ja tuulet ovat sekoittaneet vesiä eikä Kaakkois-Suomen sisävesien vakiohavaintopaikoilla ole havaittu sinilevää – lukuun ottamatta Lappeenrannan Haapajärveä, jossa oli vain vähäinen määrä levää veteen sekoittuneena. Itäisellä Suomenlahdella on puuskaiset ja voimakkaat tuulet sekoittaneet sekä rannikko- että ulappavesiä tehokkaasti eikä Kaakkois-Suomen havaintopaikolla ole havaittu sinileviä. Pilvisyys on jo useamman viikon ajan rajoittanut satelliittikuvien käyttöä pintavesien levämäärien arvioinnissa.  

Vedet ovat myös hiukan viilenneet sateiden ja tuulten myötä. Keskiarvo kaikista korkeintaan viikon ikäisistä havainnoista oli 15,6 astetta. Saimaalla veden lämpötila oli 16 astetta ja Suomenlahdella Loviisan edustalla veden lämpötila oli enää 17 astetta, mutta pienillä järvillä lämpötila nousee vielä 20 asteen tuntumaan 

Vesitilanne 

Vuoksen vesistössä ja Kaakkois-Suomen pienillä vesistöalueilla useimpien järvien vedenkorkeudet ovat vuodenaikaan nähden melko tavanomaisia. Alkukesästä erittäin korkealla ollut Saimaan vedenpinta on enää noin 5 cm ajankohdan mediaanitasoa ylempänä ja jatkanee laskuaan ainakin syyskuun puoliväliin asti. 

Kymijoen vesistöalueella useimpien järvien vedenpinnat ovat vuodenaikaan nähden keskimääräisellä tasolla tai jonkin verran keskimääräistä alempana. Kesä- ja heinäkuu olivat alueella varsin vähäsateisia, mutta elokuun tähänastinen sademäärä on ollut keskimääräistä suurempi. Lähiviikkoina muutokset järvien ja jokien vesitilanteessa ovat ennusteiden mukaan melko vähäisiä. 

Päijänteen pinta on laskenut ajankohdan mediaanitasolle ja jatkaa laskuaan, vuodenajalle tyypilliseen tapaan. Myös Päijänteen lähtövirtaama Kalkkisesta ja Kymijoen virtaama ovat vuodenajalle tyypillisiä. Virtaama Kymijoessa pysynee lähiviikot melko lähellä nykyistä lukemaa, noin 250 m3/s. 

Mäntyharjun reitillä Vuohijärven pinta ovat runsaat 5 cm alempana kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Järvien vedenkorkeuksien lasku on pysähtynyt. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hydrobiologi Jouni Törrönen
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi   
puh. 0295 029 296


Tiedottaja Sirpa Skippari 
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi 
puh. 0295 029 287 

Kuvat

Kesän kirkkaat sinilevättömät vedet vielä muistissa.
Kesän kirkkaat sinilevättömät vedet vielä muistissa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma päivitetään – kerro mielipiteesi riskiryhmistä, ongelmista ja tehokkaimmista keinoista!3.9.2021 11:16:38 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on käynnistänyt vuonna 2013 valmistuneen alueen liikenneturvallisuussuunnitelman päivityksen. Suunnitelmassa asetetaan pitkän aikavälin tavoitteet ja painotukset vuoteen 2030 sekä kuvataan konkreettiset toimenpiteet vuosille 2022–2026. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä muiden viranomaistahojen (mm. Liikenneturva, poliisi, pelastuslaitokset, kunnat jne.) kanssa. Suunnitelma valmistuu kesäkuussa 2022.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, heinäkuu 202124.8.2021 08:16:39 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työllisyystilanne on heinäkuun lopussa melko samanlainen kuin kesäkuussa. Työttömyys on laskenut 19 prosentin verran viime vuodesta ja on suunnilleen vuoden 2019 heinäkuun tasolla. Kehitys on koko maan tilanteeseen verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 36 prosenttia eli enemmän kuin kokonaistyöttömyys. Yli 50-vuotiaiden työttömyys sen sijaan laskee hitaammin; edellisvuodesta laskua on 10 prosenttia. Uusia työpaikkoja oli heinäkuun aikana auki 45 prosenttia vuodentakaista enemmän. Paikkojen määrä kasvoi erityisen paljon Imatran seudulla (+110 %).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme