Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Sinileväseuranta alkaa Pohjois-Karjalassa

Jaa

Vielä ei ole sinilevää havaittu Pohjois-Karjalassa. Uimavedet ovat varsin viileitä.

Uimavedet olivat kesäkuun alussa vielä viileitä. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Uimavedet olivat kesäkuun alussa vielä viileitä. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Valtakunnallista sinilevätilannetta seurataan 25. kesää Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), ELY-keskusten, kuntien ja vapaaehtoisten havaitsijoiden yhteistyönä. Koulutetut havaitsijat tekevät havainnot vakiokohteissa silmämääräisesti viikoittain tiistain–keskiviikon aikana kesä–syyskuussa. Koko Suomen kattavan havainnoinnin tavoite on saada yleiskuva sisävesien ja merialueen sinilevätilanteesta.

Pohjois-Karjalan sinileväseuranta 2022

Ensimmäisen viikon seurannassa sinilevää ei havaittu, mutta siitepölyä, lähinnä koivun, on paikoittain havaittavissa.

Uimavedet ovat vielä varsin viileitä, pintaveden lämpötila oli tänään Pielisellä (Nurmes) ja Pielisjoessa (Joensuu) 14,0 oC.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus hoitaa sinileväseurantaa alueellaan vapaaehtoisten havaitsijoiden kanssa. Sinileväseurantaan kuuluu 22 havaintopaikkaa Pohjois-Karjalan alueella. Havainnointi kuvaa aina kyseisen kohteen sinilevätilannetta, ei koko järven tilannetta.

Sinilevätilanteesta tiedottaminen

Sinilevätilannetiedot kootaan Järvi-meriwikiin sinilevätilannesivuille. Suomen ympäristökeskus julkaisee koko maan leväkatsaukset kesä-elokuussa torstaisin. Pohjois-Karjalan ELY-keskus julkaisee sinileväkatsauksia tarpeen mukaan torstaisin kesä-syyskuussa.

Ilmoita havainnoistasi

Kaikki voivat tallentaa tietoja järvien sinilevätilanteesta, sekä muista järvikohtaisista havainnoista, kuten pintaveden lämpötilasta Järvi-meriwiki-palveluun älypuhelimissakin toimivan havaintolähetti-sovelluksen avulla. Ympäristöhallinnon TARKKA-palvelun kautta voi seurata sinilevätilannetta satelliittikuvista.

Sinilevänäytteiden toimittaminen

Valtakunnallisen sinilevätilanteen seurannan lisäksi Pohjois-Karjalan ELY-keskus ottaa vastaan tietoja sinilevähavainnoista ja sinilevänäytteitä maakunnan alueelta arkipäivisin klo 9–14. Levänäytteiden toimittamisesta tulee sopia ELY-keskuksen henkilöiden kanssa alla olevista puhelinnumeroista.

  • Suunnittelija Jere Laine, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 206
  • Vesistöasiantuntija Minna Kukkonen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 114 (sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnittelija Jere Laine, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 206

Vesistöasiantuntija Minna Kukkonen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 114

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Uimavedet olivat kesäkuun alussa vielä viileitä. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Uimavedet olivat kesäkuun alussa vielä viileitä. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme