Sinilevätilanne rauhoittunut Pohjois-Karjalassa
Sinilevää havaittu vain hieman. Epävakainen sää on hillinnyt sinilevän pintakukintojen muodostumista.

Sinilevää on havaittu tämän viikon aikana vain vähäisiä määriä Pohjois-Karjalan alueella. Virallisilla havaintopaikoilla sinilevää ei ole havaittu lainkaan. Kansalaiset ovat ilmoittaneet tämän viikon aikana vain kahdesta sinilevähavainnosta. Havainnot ovat koskeneet vähäistä määrää sinilevää.
Jos sää tyyntyy ja lämpenee tuulisen ja sateisen sääjakson jälkeen, riski sinilevien pintakukintojen muodostumiselle on suuri. Runsaimmat sinileväkukinnat ajoittuvat järvillä yleensä heinä-elokuulle.
Tuulisten säiden jälkeen vesistössä voi olla kasvinpalasia, kariketta ja muuta sameutta aiheuttavaa ainesta. Järvillä voi esiintyä myös ruskeita tai ruosteenpunaisia lauttoja. Ne aiheutuvat ruostesienen itiöiden massaesiintymistä. Kuusensuopursuruosteen itiöitä voi havaita eniten heinäkuun lopulta alkaen elokuulle. Ruostesienen itiöt ovat terveydelle vaarattomia, mutta voivat runsaana esiintymänä aiheuttaa samankaltaisia silmäoireita kuin siitepölylautat.
Pielisen (Nurmes) pintaveden lämpötila on 20,9 astetta ja Pielisjoen (Joensuu) 21,2 astetta. Epävakaisesta säästä huolimatta pintavesien lämpötilat ovat kaksi astetta lämpimämpiä Pielisjoessa pitkänajan keskiarvoon verrattuna.
Sinilevätilanteesta tiedottaminen
Valtakunnallista sinilevätilannetta seurataan 25 kesää Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), ELY-keskusten, kuntien ja vapaaehtoisten havaitsijoiden yhteistyönä. Koulutetut havaitsijat tekevät havainnot vakiokohteissa silmämääräisesti viikoittain tiistain–keskiviikon aikana kesä–syyskuussa. Koko Suomen kattavan havainnoinnin tavoite on saada yleiskuva sisävesien ja merialueen sinilevätilanteesta.
Sinilevätilannetiedot kootaan Järvi-meriwikiin sinilevätilannesivuille. Suomen ympäristökeskus julkaisee koko maan sinileväkatsaukset kesä–elokuussa torstaisin. Pohjois-Karjalan ELY-keskus julkaisee sinileväkatsauksia tarpeen mukaan torstaisin kesä–syyskuussa.
Sinilevät voivat olla terveydelle haitallisia
Sinileväiseen veteen tulisi suhtautua siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa ja veden käyttöä tulisikin välttää. Sinilevän myrkyllisyyttä ei voida määrittää silmämääräisesti. Sinilevät tuottavat monia yhdisteitä, jotka voivat olla haitallisia ja aiheuttaa oireita. Sinilevät voivat tuottaa muun muassa hermo- tai maksamyrkkyjä ja muita yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa iho-oireita.
Ilmoita havainnoistasi
Kaikki voivat tallentaa tietoja järvien sinilevätilanteesta sekä muista järvikohtaisista havainnoista, kuten pintaveden lämpötilasta, Järvi-meriwiki-palveluun havaintolähetti-sovelluksen avulla. Myös havainnot sinilevättömästä vedestä ovat tärkeitä. Ympäristöhallinnon TARKKA-palvelun kautta voi seurata sinilevätilannetta satelliittikuvista.
Sinilevä voi näyttää vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta tai raidoilta vedessä, kun sinilevää on vähäisiä määriä vedessä. Runsaat kukinnot näyttäytyvät tyynellä säällä vihreiltä tai kellertäviltä levälautoilta.
Sinilevää vai muuta levää?
Keppi- ja lasitestillä voi arvioida, onko kyseessä sinilevä vai jokin muu levä. Jos levämassa hajoaa kepin kosketuksesta, kyseessä on todennäköisesti sinilevää. Jos massa jää keppiin kiinni roikkumaan, kyseessä on todennäköisesti jokin rihmamainen levä.
Levämassaa voi myös laittaa vesilasiin ja antaa sen seistä noin tunnin. Jos levämassa nousee astiassa vedenpinnalle, kyseessä on todennäköisesti sinilevä.
Sinilevänäytteiden toimittaminen
Pohjois-Karjalan ELY-keskus ottaa vastaan sinilevänäytteitä maakunnan alueelta arkipäivisin klo 9–14. Näytteessä tulisi olla silminnähtävästi sinilevää. Sinilevänäytteiden toimittamisesta tulee sopia etukäteen. Lisää tietoa löytyy ely-keskus.fi-sivustolta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jere Laine, suunnittelija
p. 0295 026 033
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu
0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Heinäkuussa Pohjois-Karjalassa satoi runsaasti ja oli lämmintä4.8.2022 09:22:09 EEST | Tiedote
Kuukauden keskilämpötila oli vajaan asteen verran tavallista korkeampi. Helteiden vastapainoksi saatiin runsaita sateita ja viileämpää säätä. Vedenkorkeudet olivat hieman tavallista korkeammalla tai tavanomaisella tasolla. Pintaveden lämpötilat olivat kuun lopussa lähes tavanomaisella tasolla.
Nyt on hyvä aika suunnitella syksyn ruoppauksia27.7.2022 12:46:22 EEST | Tiedote
Rannan ruoppaus: lupa vai ilmoitus? Myös laajoista vesikasvien niitoista tulee tehdä ilmoitus ELY-keskukselle.
Kesäkuun lopussa Pohjois-Karjalassa työttömien osuus työvoimasta 13,3 %26.7.2022 08:01:00 EEST | Tiedote
Kesäkuun lopussa oli Pohjois-Karjalassa 9 504 työtöntä työnhakijaa, mikä on matalin kesäkuun lopun lukema 2000-luvulla. Vuodessa työttömien määrä oli laskenut 11 % (1 119 henkilöä).
Kesäkuu oli lämmin ja runsassateinen Pohjois-Karjalassa5.7.2022 09:45:12 EEST | Tiedote
Kuukauden keskilämpötila oli noin puolitoista astetta tavallista korkeampi. Sadanta oli runsasta kesäkuun alkupuolella, mutta loppukuusta oli jo kuivaa. Vedenkorkeudet olivat hieman tavallista korkeammalla tai tavanomaisella tasolla. Pintavedet olivat kuun lopussa reilusti tavanomaista lämpimämpiä helteisen loppukuun johdosta.
Lämmin sää on lisännyt sinilevähavaintojen määrää Pohjois-Karjalassa30.6.2022 15:27:39 EEST | Tiedote
Lämmin ja tyyni sää on lisännyt sinileväkukintojen esiintymisen riskiä Pohjois-Karjalan vesistöissä. Juhannuksen aikana tehtiin useita sinilevähavaintoja kautta maakunnan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme