Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevien määrä kasvussa uimarannoilla ja merialueella

Jaa

Uimarantojen sinilevähavainnot ovat kasvussa verrattuna edellisiin viikkoihin: useilla sekä läntisen että itäisen Helsingin rannoilla tehtiin sinilevähavaintoja tällä viikolla. Lisäksi sinilevää havaittiin Vantaanjoessa Pikkukosken uimarannalla.

Munkkiniemen uimaranta. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Leena Junnila
Munkkiniemen uimaranta. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Leena Junnila

Suurimmalla osalla rantoja sinilevämäärät olivat kuitenkin pieniä tai kohtalaisia. Sinilevätilanne uimarannoilla on tällä hetkellä vuodenaikaan nähden tyypillinen.

Vähäinen sinilevämäärä, joka ei ole silmin havaittavissa, ei estä uimista. Jos vedessä näkyy runsaasti sinilevää, on suositeltavaa, erityisesti lasten, välttää uimista tai käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Sinileväpitoista vettä ei tule niellä, käyttää talous-, kastelu- eikä löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä.

Helppo keino määrittää, ovatko vedessä olevat hiput sinilevää, on ottaa vettä läpinäkyvään lasiin. Jos veden pinnalle nousee vihreitä hippuja noin tunnin kuluessa, on vedessä todennäköisesti sinilevää. Veden pintaa voi kokeilla myös kepillä. Mikäli keppiin tarttuu jotain, on kyseessä todennäköisemmin joko jokin muu levä tai siitepöly.

Uimavesien hygieeninen laatu hyvä

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla läntisen Helsingin uimarannoilta. Kaikkien rantojen näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Aurinkolahden uimarannalta otettiin näyte viime viikolla havaittujen kohonneiden bakteeripitoisuuksien takia. Veden laatu Aurinkolahdessa oli uudessa näytteessä hyvä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uimarantojen veden lämpötila pysyi edelleen vuodenaikaan nähden suhteellisen viileänä. Rantojen veden lämpötila vaihteli tällä viikolla tutkituilla rannoilla 14–18 asteen välillä.

Uimakausi alkaa 15. kesäkuuta ja kestää elokuun loppuun saakka. Helsingin ympäristöpalvelut valvoo uimakauden ajan rantojen hygieniaa sekä veden laatua. Lisäksi näytteenoton yhteydessä seurataan veden lämpötilaa ja aistinvaraista laatua, kuten muun muassa jätteiden, öljyn ja sinilevien esiintymistä.

Sinilevät runsastuneet Helsingin merialueilla

Meriveden pintalämpötila on kohonnut viime viikosta, ja on Helsingin edustalla noin 17-asteista. Sinilevien määrät ovat kasvaneet viime viikosta, ja vedessä voi näkyä sinilevähippuja. Runsaimmat leväesiintymät havaittiin ulommilla merialueilla. Sinilevätilanne voi vaihdella rannoittain tuulten ja virtausten mukaan.

Sinilevistä valtalajeina olivat Aphanizomenon- ja Dolichospermum-suvun sinilevät, joista jälkimmäinen saattaa muodostaa myrkyllisiä kukintoja. Lisäksi vedessä oli vähäisiä määriä Nodularia-suvun sinilevää, joka tuottaa maksalle myrkyllisiä yhdisteitä. Samassa leväesiintymässä osa levämassasta voi olla myrkyllistä ja osa ei, joten sinileväiseen veteen tulee aina suhtautua kuin se olisi myrkyllistä. Sinilevien määrän odotetaan yhä kasvavan, mikäli sää jatkuu lämpimänä ja tuulet heikkoina. 

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä 

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä:

www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu)
meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat

Ympäristötarkastaja Lotta Kivikoski
puh. 040 3341614, uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue

tutkimusavustaja Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 5732051, anni.jylha-vuorio@hel.fi

Kuvat

Munkkiniemen uimaranta. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Leena Junnila
Munkkiniemen uimaranta. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Leena Junnila
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 16.1.202016.1.2020 17:08:34 EETTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 16.1.2020 >> Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 30.1.2020 klo 16:15 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Finlandiahuset öppet under ombyggnaden – projektplanen för den tillfälliga lokalen Lilla Finlandia klar för beslutsfattande15.1.2020 10:00:00 EETTiedote

Ombyggnaden av Finlandiahuset inleds i början av 2022. Arbetet med ombyggnaden kommer att pågå i omkring 2,5 år. En tillfällig lokal är en viktig del av de stegvisa arrangemangen i genomförandet av ombyggnaden. Finlandiahuset fortsätter som kongress- och evenemangscenter under hela ombyggnaden, delvis i den tillfälliga lokalen. Tack vare den tillfälliga lokalen, som fått namnet Lilla Finlandia, kan Finlandiahuset erbjuda nya typer av tjänster även för turister och invånarna i staden.

Finlandia Hall to serve customers during the renovation – decision to be made on the project plan for the temporary facilities called Little Finlandia15.1.2020 10:00:00 EETPress release

The renovation of Finlandia Hall is set to start in early 2022. The renovation project will last for approximately 2.5 years. The temporary facilities are a central part of the phased preparations made for the renovation. Finlandia Hall will continue to be used as a conference and event centre throughout the renewal project and some of the activities will be organised in the temporary facilities. Thanks to the temporary facilities, named Little Finlandia, Finlandia Hall is able to offer new kinds of services to residents and tourists alike.

Finlandia-talo palvelee perusparannuksen ajan – väistötila Pikku-Finlandian hankesuunnitelma päätöksentekoon15.1.2020 10:00:00 EETTiedote

Finlandia-talon perusparannus käynnistyy vuoden 2022 alussa. Perusparannus kestää noin 2,5 vuotta. Väistötila on keskeinen osa perusparannuksen toteutuksen vaiheittaista järjestelyä. Finlandia-talo jatkaa toimintaa kongressi- ja tapahtumakeskuksena koko perusparannuksen ajan osin väistötilassa. Pikku-Finlandiaksi nimetyn väistötilan ansiosta Finlandia-talo pystyy tarjoamaan uudenlaisia palveluja myös matkailijoille ja kaupunkilaisille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme