Sininauhaliitto

Sininauhaliitto aloittaa uuden ryhmätoiminnan päihteitä haitallisesti käyttävien läheiselle

Jaa

6.10. aloittava Kuivin jaloin -vertaistukiryhmä on tarkoitettu ihmisille, joiden arjen jaksamista kuormittaa huoli läheisen päihteiden käytöstä: aikuisille lapsille, puolisoille, sisaruksille, lapsenlapsille, vanhemmille tai ystäville.

Sininauhaliitto on jo useita vuosia tuonut esille päihteitä haitallisesti käyttävien ihmisten läheisten asemaa sekä järjestänyt heille toimintaa.

Uusi suljettu Kuivin jaloin -vertaistukiryhmä on ammatillisesti ohjattu. Ryhmäläiset sitoutuvat vuoden mittaiseen työskentelyyn. Ryhmä aloittaa viikoittaisilla tapaamisilla Sininauhaliiton tiloissa Helsingissä lokakuun alussa. Koronapandemiatilanteen niin vaatiessa kurssi siirtyy verkkoon.

Irti vanhasta taakasta – Oman tarinansa voi kirjoittaa uudelleen

Toisin kuin perinteiset vertaisryhmät, nyt aloittava ryhmä keskittyy uusien taitojen ja katsantokantojen oppimiseen.

– Vaikka vertaisryhmissä tyypillisesti tapahtuva arjen vaikeuksien toistuva jakaminen voi olla hetkellisesti huojentavaa, se saattaa myös johtaa saman tarinan toistamiseen ja vahvistamiseen, sanoo toinen ryhmän ohjaajista, Sininauhaliiton Läheiset ja päihteet -toiminnan kehittäjä Irene Komu.

Ryhmässä hyödynnetään toiminnallisia menetelmiä kuten kirjoittamisharjoituksia, kirjallisuusterapiaa, käytännönläheistä HOT-terapiaa (hyväksymis- ja omistautumisterapia) ja kehotietoisuusharjoitteita.

Vaikka ympärillä olisi kosteaa, läheisellä on oikeus selvitä kuivin jaloin, eli voida hyvin ja kirjoittaa tarinansa uudelleen.

– Yksi keskeinen osa ryhmän toimintaa on kirjoittaa oma tarinansa uudestaan (re-writing), suunnata ajatukset pois uhriutumisesta ja saada toivoa eteenpäin. On mahdollista löytää uusia näkökulmia ja aktivoida omia voimavarojaan, vaikka kantaa huolta päihteitä haitallisesti käyttävästä läheisestään, Komu toteaa.

Päihteidenkäyttäjän läheiset jäävät usein huomiotta

Haitallinen päihteidenkäyttö koskettaa ainakin satojatuhansia päihteiden käyttäjien läheisiä. Tutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta on kohdannut alkoholiin liittyviä ongelmia lähipiirissään (Pohjoisranta Burson – Marsteller, 2018). Heistä enemmistö kokee, että alkoholin käyttöön liittyviin ongelmiin ei ole saatavilla riittävästi apua. Läheiset jäävät usein osattomiksi myös ystävien ja sukulaisten tuesta tai lähipiirin suhtautuminen on kielteistä ja leimaavaa (Jurvansuu & Ringbom 2020).

– Myös Sininauhaliiton käytännön asiakastyöstä saatu kokemustieto vahvistaa tutkimustietoa. Läheiset kertovat vaikeudesta saada apua palvelujärjestelmästä, Komu sanoo.

Kuivin jaloin – ryhmä päihteitä käyttävän läheiselle, Helsinki


Aika:
tiistaisin klo 17.30-19.30, alkaen 6.10.2020, vuoden 2021 alusta tammi-maaliskuussa joka toinen viikko ja huhti-kesäkuussa kerran kuussa

Paikka: Sininauhaliitto, Opastinsilta 7 A, 00520 Helsinki

Ilmoittautuminen: 22.9. mennessä: irene.komu@sininauha.fi, 050 574 8809

Ohjaajat: Irene Komu ja Ilona Mäki, Sininauhaliiton Läheiset ja päihteet -työala

Hinta: Ryhmä on osallistujille maksutonAvainsanat

Yhteyshenkilöt

Irene Komu, Sininauhaliiton Läheiset ja päihteet -työalan kehittäjä

irene.komu@sininauha.fi

050 574 8809

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sininauhaliitto
Pasilanraitio 5, 2. krs
00240 HELSINKI

+358 50 5909 339http://www.sininauhaliitto.fi

Sininauhaliitto on runsaan sadan jäsenyhteisön yhteistyöverkosto, joka auttaa vaikeaan tilanteeseen joutuneita ihmisiä. Liiton ja sen runsaan sadan, ympäri Suomea toimivan jäsenyhteisön erityisosaamista ovat päihde- ja pelihaitat, riippuvuudet, mielenterveysongelmat, pitkäaikaisasunnottomuus sekä sosiaalinen työllistäminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sininauhaliitto

Sininauhaliitto, Kuntoutussäätiö ja Silta-Valmennusyhdistys vaativat, että lausunnolla olevan palkkatukiuudistuksen taloudellisen toiminnan määrittely tarkennetaan25.5.2022 12:20:20 EEST | Tiedote

Parhaillaan on lausunnolla hallituksen esitys julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta. Jos esitys toteutuu, sen taloudellista toimintaa koskeva ehto tulee aiheuttamaan merkittäviä rajoitteita järjestöjen ja säätiöiden työllistämistoimiin. Vaikutukset heijastuisivat monella tavalla niin järjestöjen tukityöllistettyihin kuin muihinkin hauraisiin ihmisiin, jotka järjestöjen toimintaan ja tukitoimiin osallistuvat.

Kaikilla on oikeus vanheta onnellisesti4.10.2020 13:00:00 EEST | Tiedote

Vanhustenviikon teema ”Onni on vanheta” on haastava monelle ikääntyneelle, sillä kaikilla ei ole taitoa tai edes halua vanheta, saati vanheta onnellisesti. Vanheneminen voi olla kurjaa, kivuliasta ja yksinäistä. Monelle ikääntyneelle yksin olemisesta tulee tottumus, ja keinot löytää uusia ihmissuhteita tai harrastuksia käyvät vähiin. Valitettavasti joidenkin ikääntyneiden ainoat kaverit ovat alkoholi ja lääkkeet.

Osallisuutta ruoka-avun rinnalle? Sininauhaliiton uusi julkaisu tuo kaivattua tietoa ruoka-avun osallistavista mahdollisuuksista ja haasteista30.9.2020 08:34:22 EEST | Tiedote

Osallisuutta ruoka-avun rinnalle? Havaintoja ja näkökulmia toiminnan ääreltä (Sininauhaliitto, 2020) valottaa ruoka-avun osallistavia mahdollisuuksia ja haasteita, joita osallistavaan prosessiin voi liittyä. Samalla julkaisu tuo olemassa olevaan kotimaiseen ruoka-apukirjallisuuteen näkökulmia toimijoiden suunnalta, joista tutkimustieto on ruoka-avussa käyvien kokemuksiin verrattuna vähäistä. Kaikkea uutta toimintaa ei aina otettu vastaan riemumielin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme