Sinnittely ei kannata. Väkivaltaan saa apua joulunakin
Suomessa jopa kolmannes lapsista joutuu kokemaan kaltoinkohtelua tai väkivaltaa tai altistuu perheväkivallalle kotonaan. Huostaanotettuja lapsien määrä on erittäin korkea, tällä hetkellä jopa yli 11 000. Luvut kertovat siitä, että lapsiperheet eivät saa tarvitsemaansa apua riittävän varhain. Yksi haasteista on väkivallasta puhumisen vaikeus.
– Väkivallan merkit voivat olla ilmassa jo pitkään, mutta usein väkivalta aiheuttaa sen osapuolille häpeän ja syyllisyyden tunteita. Ne tekevät puhumisesta ja avun hakemisesta vaikeaa. Kotona saatetaan sinnitellä väkivallasta tai sen pelosta huolimatta etenkin jouluna, jolloin perheen yhdessäolon tärkeyttä korostetaan, ETKL:n kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen sanoo.
Perheen läheisillä voi olla merkittävä rooli ammattiavun saamiseksi ajoissa. Läheinen voi tehdä puhumisen helpommaksi ottamalla väkivallan ja turvallisuuden puheeksi. Kuuntelu ja avun saamisen mahdollisuuksista kertominen ovat osoituksia luottamuksesta ja tahdosta muuttaa tilanne paremmaksi. Jos ilmapiiri on riitaisa, omaa ja perheen turvallisuutta voi parantaa keskustelemalla ammattiauttajan kanssa.
ETKL:n maksuttomat chatit auttavat arkipäivisin kodin uhkaaviksi muuttuneissa tilanteissa. Tänä vuonna jo yli 2000 on saanut ohjeita ja neuvoja Apua väkivaltaan sekä Lasten ja nuorten -chateissa. Chatit ovat maksuttomia ja niissä voi keskustella nimettömästi ammattilaisen kanssa. Nettiturvakoti.fi -osoitteesta löytyy yleisemmin tietoa turvallisuustilanteen tarkistamiseksi sekä ohjeet oman väkivaltaisen käyttäytymisen hallitsemiseen.
Turvakoti tarjoaa suojan, kun kotiin jääminen on väkivallan, uhkailun tai pelon takia mahdotonta tai vaarallista. Noin 150 lasta ja aikuista viettää tämän joulun ETKL:n jäsenyhdistysten 19 turvakodissa. Avopalveluihin voi tulla käsittelemään lähisuhteisiin liittyviä väkivaltakysymyksiä myös silloin, kun ei halua, tarvitse tai voi mennä turvakotiin. Palveluita on tarjolla kaikille väkivallan osapuolille. Myös väkivaltaa käyttänyt tarvitsee apua käytöksensä muuttamiseksi.
Palvelut eivät ole itsestäänselvyys
Lähisuhdeväkivalta ja perheen jaksamisen ongelmat ovat yleisimpiä syitä hakea apua ETKL:n jäsenyhdistyksistä. Niiden ylläpitämät turvakodit ja lähisuhdeväkivallan avopalvelut auttavat vuosittain yli 10 000 ihmistä ympäri Suomen. ETKL auttaa kaikkiaan lähes 24 000 henkilöä vuodessa, joista lapsia oli noin 7000. Palvelujen saatavuudesta tulevaisuudessa kannetaan kuitenkin huolta.
Jos järjestöjen toiminta-avustuksiin ei varauduta riittävästi perhekeskuksia ja tulevaisuuden sote-keskuksia kehitettäessä, tulee se näkymään Suomen palvelu- ja tukiketjuissa. Järjestöt tuottavat tällä hetkellä sosiaalipalveluista lähes viidenneksen ja mittavan määrän muuta tukea. Niillä on merkittävä rooli erityisesti lasten ja perheiden palveluissa.
Järjestöjen ottaminen voimavaraksi uusiutuvassa rakenteessa tarkoittaa järjestöjen toiminnan tukemista sekä osallisuutta palveluketjujen kehittämisessä. Jos palveluissa tunnistettaisiin väkivalta useammin ja otettaisiin herkemmin puheeksi, nykyistä useampi väkivaltaa tai sen uhkaa kokenut saisi apua ajoissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiina Muukkonen, kehittämispäällikkö
tiina.muukkonen@etkl.fi
044 526 5256
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI
09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla30.4.2025 10:24:00 EEST | Tiedote
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Ensi- ja turvakotien liittokokous: Vauvaperheiden avuntarpeeseen on vastattava viipymättä28.4.2025 14:32:01 EEST | Tiedote
Apua hakevat vauvaperheet ovat merkittävästi huonommassa kunnossa kuin aikaisemmin. Ensi- ja turvakotien liiton ensikotien asiakkaat kokevat palveluun tullessaan yleisesti stressiä, ahdistuneisuutta sekä sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää pelkoa. Moni asiakas on kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa ja muita pitkäaikaisesti vaikuttavia traumaattisia kokemuksia.
Vieraannuttava vanhempi voi aiheuttaa lapselle elinikäisiä seurauksia25.4.2025 08:29:23 EEST | Tiedote
Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa, jolla on kielteiset seuraukset lapsen turvalliselle kasvulle ja kehitykselle. Vieraannuttaminen rikkoo lapsen oikeutta ylläpitää suhdetta vanhempiinsa ja hänelle merkityksellisiin läheisiin. Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään tänään 25.4.
“Niin kohtelias, että viha osuu vain läheisiin” – Ensi- ja turvakotien liiton kampanja kääntää katseet lähisuhdeväkivallan tekijään10.4.2025 14:24:19 EEST | Tiedote
Suomessa jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Silti lähisuhdeväkivalta tunnistetaan heikosti. Ensi- ja turvakotien liiton uusi kampanja kääntää katseen väkivallan tekijän auttamiseen ja haluaa muuttaa lähisuhdeväkivallan käsittelyn tapoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme