Sirkus saapuu yliopistoon: Circus++ hankkeessa luotiin opetussuunnitelma nuoriso- ja sosiaalisen sirkuksen opettajankoulutukselle

Vuonna 2019 käynnistynyt Youth and Social Circus Arts - an innovative and inclusive education for Europe, Circus++ on Tampereen yliopiston koordinoima kansainvälinen Erasmus+-hanke. Projekti syntyi tarpeesta muodollisesti päteville ammattilaisille, joilla on sirkustaiteen lisäksi myös syvällistä pedagogista osaamista. Hankkeen tuloksena on luotu ensimmäinen eurooppalainen kandidaattitutkinto nuoriso- ja sosiaalisen sirkuksen opettajankoulutukseen.
Tampereen yliopisto ja Sorin Sirkus järjestävät kesäkuussa avoimen ja maksuttoman konferenssin. Ensimmäisen päivän ohjelma koostuu opetussuunnitelman esittelystä sekä sirkusalan ammattilaisten ja asiantuntijoiden puheenvuoroista. Osallistuminen on mahdollista myös Zoomin välityksellä. Toisena päivänä saadaan työpajatyöskentelyn muodossa maistiaisia tulevasta koulutuksesta.
Konferenssi: Circus Pedagogy – The Future of Creative Education
Aika: 15.–16.6. klo 9–17
Etäyhteys: Zoom meeting ID: 660 2471 1431
Paikka: Tampereen yliopisto, huone Pinni B1100, Kanslerinrinne 1, 33100 Tampere
Opetussuunnitelma rakentui sirkuksen tarpeita ja traditioita kunnioittaen
Liikuntakasvatuksen yliopisto-opettaja Joonas Kalarin mukaan sirkuksen parissa työskentelee laaja kirjo opettajia, joilla on usein taustalla oma taiteilijanura. Opetusmenetelmissä ja käytännöissä on paljon variaatiota. Yliopistotason koulutuksella pyritään vastaamaan siihen, ettei opetus perustuisi vain mallioppimiseen tai yrityksiin ja erehdyksiin, vaan tukena olisi myös teoriaa.
– Sirkustaiteessa on epävirallinen kouluttautumisen kulttuuri, joka tarkoittaa usein mestari-kisälli-tyyppistä oppimista. Tutkimuksessa todettiin, että alalla on tarvetta ja halua pätevöitymiselle ja lisäoppimiselle, kertoo yliopistolehtori ja kasvatustieteiden yksikön päällikkö Tiina Kujala.
Opetussuunnitelma rakentui vahvasti sirkuksen traditioita sekä esittävän taiteen luonnetta kunnioittaen. Luovuus on opetuksessa sekä väline että itsetarkoitus.
– Opetussuunnitelman päälinjoiksi muodostuivat sirkustekniikat, didaktiikka ja luovuus sekä nuoriso- ja sosiaalinen sirkus. Päälinjojen lisäksi kokonaisuus sisältää projektinhallintaan, kommunikaatioon sekä tutkimuksen tekemiseen liittyviä opintoja, Kalari kuvailee.
Opetussuunnitelmatyön jälkeinen seuraava vaihe on etsiä mahdollisuuksia koulutuksen toteuttamiseen kansallisesti tai yhteistyössä muiden eurooppalaisten yliopistojen kanssa. Sirkuspedagogiikkaan keskittyvä alempi yliopistotutkinto avaisi opiskelijoille väylän myös jatkokouluttautumiselle, vaikka tohtoriksi saakka. Kalari ja Kujala odottavat koulutuksen lisäävän sirkusaiheista tutkimusta.
– Toivomme, että sirkus löytäisi entistä vahvemmin paikkansa esittävien taiteiden kentässä teatterin, musiikin ja tanssin rinnalla.
Lisätietoja:
Tapahtuman ohjelma ja ilmoittautuminen: https://events.tuni.fi/socialcircus2022/
Hankkeessa on osallisena kansallisista yliopistoista ja sirkuskouluista koostuvia tiimejä Suomesta, Ruotsista, Irlannista, Ranskasta ja Tšekistä. Tampereen yliopiston lisäksi hankkeen muut yhteistyökumppanit ovat: Sorin Sirkus (FI), Stockholms Konstnärliga Högskola (SE), Circus Cirkör (SE), Galway Community Circus (IE), National University of Ireland Galway (IE), Le Plus Petit Cirque de Monde (FR), Cirqueon Centre for Contemporary Circus (CZ) sekä nuoriso - ja sosiaalisten sirkusten verkosto Caravan Circus Network (BE).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yliopisto-opettaja Joonas Kalari, 040 7547064, joonas.kalari@tuni.fi
Yliopistonlehtori, kasvatustieteiden yksikön päällikkö Tiina Kujala, 040 1904174, tiina.kujala@tuni.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Tampereen yliopistoon valittiin lähes 3700 uutta opiskelijaa1.7.2025 10:55:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopiston suomenkielisiin koulutuksiin on valittu yhteensä lähes 3700 uutta opiskelijaa yhteishaun, avoimen väylän haun ja siirtohaun kautta. Hakijamäärä ja hyväksyttyjen määrä kasvoivat edellisvuodesta. Tampereen yliopisto oli Suomen toiseksi suosituin yliopisto ensisijaisten hakemusten perusteella.
Rasvan kantasolut muistavat lihavuuden – kyky hillitä tulehduksia palautuu vasta vuosien päästä painonpudotuksesta25.6.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Lääketieteellisiin syihin perustuvassa painonpudotuksessa huomio kiinnittyy usein sen positiivisiin terveysvaikutuksiin. Uusin tutkimus kuitenkin osoittaa, että lihavuuden aiheuttamasta yleisestä tulehdustilasta palautuminen voi kestää vuosia.
290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.
Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote
Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.
Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote
Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme