Tampereen yliopisto

Sirkus saapuu yliopistoon: Circus++ hankkeessa luotiin opetussuunnitelma nuoriso- ja sosiaalisen sirkuksen opettajankoulutukselle

Jaa

Millaisia taitoja vaaditaan sirkusopettajalta ja kuinka niitä voitaisiin opettaa yliopistossa? Näihin kysymyksiin mietittiin vastausta Circus++-hankkeessa, jonka tuloksia esitellään kesäkuisessa konferenssissa Tampereen yliopistolla ja Sorin Sirkuksessa. Lämpimästi tervetuloa mukaan seuraamaan konferenssia!

Nuoriso- ja sosiaalisessa sirkuksessa tarjotaan sirkusta välineenä käyttäen onnistumisen ja voimaantumisen kokemuksia nuorille sekä erityistarpeisille ryhmille. Kuva: Katérina Flora
Nuoriso- ja sosiaalisessa sirkuksessa tarjotaan sirkusta välineenä käyttäen onnistumisen ja voimaantumisen kokemuksia nuorille sekä erityistarpeisille ryhmille. Kuva: Katérina Flora

Vuonna 2019 käynnistynyt Youth and Social Circus Arts - an innovative and inclusive education for Europe, Circus++ on Tampereen yliopiston koordinoima kansainvälinen Erasmus+-hanke. Projekti syntyi tarpeesta muodollisesti päteville ammattilaisille, joilla on sirkustaiteen lisäksi myös syvällistä pedagogista osaamista. Hankkeen tuloksena on luotu ensimmäinen eurooppalainen kandidaattitutkinto nuoriso- ja sosiaalisen sirkuksen opettajankoulutukseen.

Tampereen yliopisto ja Sorin Sirkus järjestävät kesäkuussa avoimen ja maksuttoman konferenssin. Ensimmäisen päivän ohjelma koostuu opetussuunnitelman esittelystä sekä sirkusalan ammattilaisten ja asiantuntijoiden puheenvuoroista. Osallistuminen on mahdollista myös Zoomin välityksellä. Toisena päivänä saadaan työpajatyöskentelyn muodossa maistiaisia tulevasta koulutuksesta. 

Konferenssi: Circus Pedagogy – The Future of Creative Education
Aika: 15.–16.6. klo 9–17
Etäyhteys: Zoom meeting ID: 660 2471 1431
Paikka: Tampereen yliopisto, huone Pinni B1100, Kanslerinrinne 1, 33100 Tampere

Opetussuunnitelma rakentui sirkuksen tarpeita ja traditioita kunnioittaen

Liikuntakasvatuksen yliopisto-opettaja Joonas Kalarin mukaan sirkuksen parissa työskentelee laaja kirjo opettajia, joilla on usein taustalla oma taiteilijanura. Opetusmenetelmissä ja käytännöissä on paljon variaatiota. Yliopistotason koulutuksella pyritään vastaamaan siihen, ettei opetus perustuisi vain mallioppimiseen tai yrityksiin ja erehdyksiin, vaan tukena olisi myös teoriaa.

– Sirkustaiteessa on epävirallinen kouluttautumisen kulttuuri, joka tarkoittaa usein mestari-kisälli-tyyppistä oppimista. Tutkimuksessa todettiin, että alalla on tarvetta ja halua pätevöitymiselle ja lisäoppimiselle, kertoo yliopistolehtori ja kasvatustieteiden yksikön päällikkö Tiina Kujala.

Opetussuunnitelma rakentui vahvasti sirkuksen traditioita sekä esittävän taiteen luonnetta kunnioittaen. Luovuus on opetuksessa sekä väline että itsetarkoitus.

– Opetussuunnitelman päälinjoiksi muodostuivat sirkustekniikat, didaktiikka ja luovuus sekä nuoriso- ja sosiaalinen sirkus. Päälinjojen lisäksi kokonaisuus sisältää projektinhallintaan, kommunikaatioon sekä tutkimuksen tekemiseen liittyviä opintoja, Kalari kuvailee.

Opetussuunnitelmatyön jälkeinen seuraava vaihe on etsiä mahdollisuuksia koulutuksen toteuttamiseen kansallisesti tai yhteistyössä muiden eurooppalaisten yliopistojen kanssa. Sirkuspedagogiikkaan keskittyvä alempi yliopistotutkinto avaisi opiskelijoille väylän myös jatkokouluttautumiselle, vaikka tohtoriksi saakka. Kalari ja Kujala odottavat koulutuksen lisäävän sirkusaiheista tutkimusta.

– Toivomme, että sirkus löytäisi entistä vahvemmin paikkansa esittävien taiteiden kentässä teatterin, musiikin ja tanssin rinnalla.


Lisätietoja:

Tapahtuman ohjelma ja ilmoittautuminen: https://events.tuni.fi/socialcircus2022/ 

Hankkeessa on osallisena kansallisista yliopistoista ja sirkuskouluista koostuvia tiimejä Suomesta, Ruotsista, Irlannista, Ranskasta ja Tšekistä. Tampereen yliopiston lisäksi hankkeen muut yhteistyökumppanit ovat: Sorin Sirkus (FI), Stockholms Konstnärliga Högskola (SE), Circus Cirkör (SE), Galway Community Circus (IE), National University of Ireland Galway (IE), Le Plus Petit Cirque de Monde (FR), Cirqueon Centre for Contemporary Circus (CZ) sekä nuoriso - ja sosiaalisten sirkusten verkosto Caravan Circus Network (BE).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopisto-opettaja Joonas Kalari, 040 7547064, joonas.kalari@tuni.fi

Yliopistonlehtori, kasvatustieteiden yksikön päällikkö Tiina Kujala, 040 1904174, tiina.kujala@tuni.fi

Kuvat

Nuoriso- ja sosiaalisessa sirkuksessa tarjotaan sirkusta välineenä käyttäen onnistumisen ja voimaantumisen kokemuksia nuorille sekä erityistarpeisille ryhmille. Kuva: Katérina Flora
Nuoriso- ja sosiaalisessa sirkuksessa tarjotaan sirkusta välineenä käyttäen onnistumisen ja voimaantumisen kokemuksia nuorille sekä erityistarpeisille ryhmille. Kuva: Katérina Flora
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Typen paikallinen kierrätys jätevesistä sähkön avulla parantaisi maatalouden huoltovarmuutta7.7.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Typpi on maataloudessa määrällisesti eniten käytetty lannoite. Typpikaasun muuntaminen viljelyskasveille sopivaan muotoon ammoniakkitypeksi kuluttaa huomattavan paljon fossiilista energiaa ja aiheuttaa merkittäviä hiilidioksidipäästöjä. Ammoniakkitypen kierrätys jätevesistä takaisin lannoitekäyttöön uusiutuvaa sähköenergiaa käyttäen vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja auttaa huoltovarmuuden kasvattamisessa, paljastaa DI Veera Koskue väitöskirjassaan.

Älykkäät pehmorobotit tarttuvat esineisiin paineilman avulla4.7.2022 10:36:48 EEST | Tiedote

Uusilla paineilmalla toimivilla antureilla pehmorobotit pystyvät aistimaan ilman ainuttakaan sähköistä komponenttia. Antureilla varustetut poimimisrobotit havaitsevat kohteensa muodon ja pystyvät tarttumaan poimittavaan kappaleeseen automaattisesti. Tulevaisuudessa tällaisia robotteja voidaan käyttää elektroniikalle haastavissa olosuhteissa, esimerkiksi voimakkaassa säteilyssä tai magneettikentässä.

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme