Sisäistä turvallisuutta ja pelastustoimintaa on pidettävä yllä riittävällä ja pysyvällä rahoituksella

– Mikäli tavoitteena on olla turvallisuuden kärkimaa, pelastustoiminnan palvelut ja alan kehitys on turvattava nykyistä pitkäjänteisemmällä rahoituksella. Pelastustoiminnalle on osoitettava riittävät henkilöstö- ja talousresurssit yli hallituskauden yltävällä ohjelmalla, järjestön johtaja Kim Nikula sanoo.
Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL peräänkuuluttaa eduskuntavaalitavoitteissaan riittäviä talous- ja henkilöstöresursseja pelastajien määrän kaksinkertaistamiseksi ja alan koulutusjärjestelmän uudistamiseksi.
Henkilöstön saatavuus turvattava kaksinkertaistamalla alan koulutuspaikat
Suomi tarvitsee 2 500 pelastajaa vuoteen 2030 mennessä. Pelastuslaitoksissa hyvinvointialueilla on pelastajapula. Henkilöstövaje kasvaa vielä nykyisestä, kun pelastustoimen ammattilaisista eläköityy neljännes vuosikymmenen loppuun mennessä. Tämän lisäksi pelastustoiminnan palvelutasopuutosten korjaamiseen tarvitaan yli tuhat pelastajaa.
– Pelastustoimelle suunnattua rahoitusta on lisättävä. Viiden miljoonan euron pysyvä korostus valtion talousarviossa varmistaa pelastajien uudet koulutuspaikat ja kansalaisten avunsaannin, Nikula toteaa.
Alan osaamispääomaa kasvatettava koulutusuudistuksella
Pelastustoiminnan merkitys korostuu väestön ikääntyessä, ilmastonmuutoksesta johtuvien sään ääri-ilmiöiden lisääntyessä ja kaupungistumisen kiihtyessä. Tulevaisuuden toimintaympäristön ja työn vaatimusten muuttuessa myös alan koulutusta on uudistettava.
– Päättäjien on tunnistettava ja ennakoitava varautumiseen ja pelastustoiminnan suorituskykyyn vaikuttavat kriittiset tekijät. Riittävistä resursseista on huolehdittava päätöksenteossa mieluummin etu- kuin takapainotteisesti, Kim Nikula painottaa.
Pelastustoimen ja hätäkeskustoiminnan koulutusuudistus on toteutettava vuonna 2025. Uudistuksen lainsäädäntöhanke on käynnistettävä pikaisesti ja koulutuksen toteutukseen on varattava rahoitus valtion talousarviossa.
Rikoslakia päivitettävä pelastusalan ammattilaisten turvaksi
Ensilinjan auttajiin, ensihoitajiin ja pelastajiin, kohdistuva väkivalta ja sen uhka on toistuvasti mukana hälytystehtävillä kaduilla, julkisilla paikoilla ja yksityisasunnoissa.
- Auttajaan kohdistuvaa väkivaltaa ei saa hyväksyä työn ominaispiirteenä yhteiskunnassa eikä työpaikoilla. Ensihoitotehtävällä olevalle ensilinjan auttajalle on tarjottava lainsäädännöllinen viranomaissuoja. Väkivaltateosta on rangaistava saman rangaistusasteikon mukaisesti kuin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta tehdään, Nikula sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kim NikulaJärjestön johtaja
Puh:040 716 1805kim.nikula@spal.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL on Suomen suurin pelastushenkilöstön ammattijärjestö. Liitto ajaa ja valvoo pelastustoimen henkilöstön ja ensihoito- ja hätäkeskusammattilaisten etuja ja oikeuksia sekä edistää heidän hyvinvointiaan työelämässä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry
Pelastustoiminnan resurssit ja toimintaedellytykset turvattava tulevassa hallitusohjelmassa10.5.2023 12:24:04 EEST | Tiedote
Sisäinen turvallisuus ja laadukas pelastustoiminta on varmistettava nykyistä pitkäjänteisemmällä rahoituksella ja yli hallituskauden ulottuvilla ohjelmilla, Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL vaatii julkilausumassaan.
Ensihoitajien kohtaamiin uhka- ja väkivaltatilanteisiin on puututtava työpaikoilla ja yhteiskunnassa23.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Ensihoitajiin ja pelastaja-ensihoitajiin kohdistuva väkivalta ja sen uhka on vakava ongelma. Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL vaatii, että ensihoitajiin kohdistuva väkivalta rinnastetaan lainsäädännössä virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.
Pelastusalan ammattilaisille maksettavien korvausten kokonaismäärä voi nousta miljooniin euroihin Pohjois-Savossa15.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Työtuomioistuin on antanut välituomion kahden Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin jäsenen varallaolokanteesta Pohjois-Savon pelastuslaitoksen alueelta. Työtuomioistuin vahvisti välituomiossaan pelastusalan ammattilaisten vuosina 2013–2020 tekemän yksikönjohtajan varallaolon kokonaisuudessaan työajaksi.
Oulun kaupunki maksaa palomiehille varallaolosta miljoonakorvaukset12.1.2023 10:26:13 EET | Tiedote
Työtuomioistuin vahvisti joulukuussa sovinnon 17:ää Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin jäsentä koskevassa varallaoloasiassa. Työtuomioistuimen aikaisemmin antaman välituomion mukaan pelastusalan ammattilaisten vuosina 2012–2015 tekemä yksikönjohtajan varallaolo oli kokonaan työaikaa.
Satakunnassa mittavat korvaukset ensihoitajille virheellisestä työaikamuodosta1.12.2022 10:10:06 EET | Tiedote
SPALin jäsenyhdistyksen Satakunnan ensihoitajat ry:n aloitteesta käydyissä paikallisneuvotteluissa on saatu ratkaisu. Yhdistys vaati Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymää muuttamaan työaikamuodon jaksotyöstä yleistyöajaksi ja korvaamaan takautuvasti virheellisen työaikamuodon perusteella kertyneitä ylityösaatavia. Korvausten yhteismäärä on 1,6 miljoonaa euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme