Sitra

Sitran työpaperi hahmottelee kestäviä talouden toipumistoimia koronashokkiin

Jaa

Koronaepidemian aiheuttamaan taantumaan pitää välittömän kriisin hellitettyä vastata tavoilla, jotka samalla vauhdittavat siirtymää hiilineutraaliin kiertotalouteen.

Koronapandemia ja toimet sen torjumiseksi koettelevat rajusti Suomen taloutta, työllisyyttä ja hyvinvointia. Tänään julkistettu Sitran työpaperi [liitteenä] esittää harkittavaksi toipumista tukevia keinoja, joilla voidaan samalla ratkaista ekologista kestävyyskriisiä.

Suomi ja EU ovat jo käynnistäneet miljardiluokan taloustoimia, mutta niitä tultaneen tarvitsemaan vielä merkittävästi lisää. Johtaja Mari Pantsar Sitrasta muistuttaa, että välittömän kriisin hellitettyä tehtävillä valinnoilla on ratkaiseva merkitys siihen, kuinka hyvin pystymme vastaamaan ilmaston kuumenemiseen, kuudenteen sukupuuttoaaltoon ja luonnonvarojen ehtymiseen.

”Ekologisen kestävyyskriisin ratkaiseminen edellyttää mittavia ja kattavia toimia, joilla ei ole varaa odottaa. Siksi kaikkea elvytystä kannattaa punnita siltä kannalta, miten se voisi samalla tukea talouden uudistamista pitkällä aikavälillä kestäväksi”, Pantsar sanoo.

Kestävä toipumispaketti edellyttää perusteellista valmistelua ja isoja päätöksiä. Siksi yhteiskunnallinen keskustelu kannattaa käynnistää hyvissä ajoin. Sitran työpaperi ehdottaa harkittavaksi seitsemän mahdollista keinoa, jotka toivottavasti rohkaisevat muita esittämään lisää vaihtoehtoja.

”Työmme viittaa siihen, että toipumistoimilla voidaan monin tavoin auttaa samalla ratkaisemaan ilmastokriisiä, luontokatoa ja luonnonvarojen hupenemista. Suomella voi nyt olla myös keskeinen rooli kestävän elvytyksen edistäjänä sekä EU:ssa että kansainvälisesti”, arvioi vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen Sitrasta.

7 kestävää tapaa tukea taloutta ja työllisyyttä

  • Kestävä investointipaketti I ohjaisi lisävaroja julkisiin investointeihin kuten valtion ja kuntien joukko- ja kevyen liikenteen hankkeisiin
  • Kestävä investointipaketti II tukisi yksityisiä investointeja esimerkiksi rakennusten energiaremontteihin ja teollisuuden vähäpäästöisiin ratkaisuihin
  • Korotettu kotitalousvähennys kohdentuisi kotitalouksien energiaremontteihin ja uusiutuvan energian käyttöönottoon
  • Kestävien ratkaisujen hankintatuki soveltaisi erinäisiä tukia kansalaisten kestäviin hankintoihin määräaikaisesti korotettuna
  • Kansainvälisen liikenteen siirtymätuki kytkisi tuen alojen vähäpäästöisiin ratkaisuihin kuten energiatehokkaisiin kalustohankintoihin
  • Kestävän teknologian kilpailutus edistäisi investointeja kotimaiseen uusiutuvaan energiaan kuten merituulivoimaan
  • Kestävän kehityksen verouudistus alentaisi välittömästi työn verotusta, mikä kriisin laannuttua kompensoitaisiin korottamalla vastaavasti ympäristö- ja kulutusveroja

Lisätietoja:

Mari Pantsar, johtaja, Sitra, 050 382 0755
Oras Tynkkynen, vanhempi neuvonantaja, Sitra, 050 512 1584

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme