MIELI Suomen Mielenterveys ry

Sixten Korkman MIELI ry:n podcastissa: ”Ongelmien ennaltaehkäisy on tehokkain keino vahvistaa taloutta”

Jaa
Mielen puolikkaat -podcastissa vieraillut taloustieteilijä Sixten Korkman panostaisi lapsiperheisiin, koulutukseen ja mielenterveyspalveluihin.

Taloustieteilijä Sixten Korkmanin mielestä valtion velkaantumisongelmaa ei ratkaista vain leikkauksilla tai verotusta kiristämällä. Korkman painottaa mielenterveysjärjestö MIELI ry:n Mielen puolikkaat -podcastissa, että erityisesti työkyvyttömyys ja sosiaaliset ongelmat tulevat yhteiskunnalle kalliiksi, jos niitä ei hoideta ajoissa. Eläketurvakeskuksen mukaan vuonna 2022 mielenterveyden häiriöiden perusteella myönnettiin toiseksi eniten työkyvyttömyyseläkkeitä.

”Ei pitäisi keskustella pelkästään menoleikkauksista tai veronkiristyksistä vaan tilannetta voidaan parantaa esimerkiksi sellaisilla toimilla, jotka lisäävät ihmisten kykyä osallistua työelämään. Silloin puhutaan muun muassa juuri mielenterveysongelmien ennaltaehkäisystä. Näin voisimme vähentää työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä tai lisätä osatyökykyisyyttä”, Korkman sanoo podcastissa.

Terapiatakuu käyttöön

Muita kustannusvaikuttavimpia toimia velkaantumisen pysäyttämiseksi ovat Korkmanin mukaan lapsiperheiden tukeminen, varhaiskasvatuksen vahvistaminen, resurssien lisääminen koulutukseen sekä kulttuurin, liikunnan ja harrastusten mahdollistaminen kaikille. Konkreettisena keinona Korkman nosti esiin myös terapiatakuun.

”Vaikka Suomi on velkaantumassa, niin meillä pitää olla varaa panostaa etenkin lapsiin, lapsiperheisiin ja nuoriin. Mielenterveysongelmista kärsiville nuorille täytyisi olla matalan kynnyksen palveluja saatavilla kohtuullisen ajan puitteissa. Olisi tärkeää, että esimerkiksi paljon puhuttu terapiatakuu toimisi käytännössä”, Korkman sanoo.

2000 euroa per jokainen suomalainen

Korkman toteaa Mielen puolikkaat -podcastissa, että mielenterveyshäiriöistä johtuva 11 miljardin kulu vuosittain on kansantaloudellisesti todella mittava.

”Jos kustannuksia katsotaan kansalaisten näkökulmasta, niin mielenterveyskustannukset maksavat jokaiselle suomalaiselle vuosittain noin 2000 euroa. Nelihenkiselle perheelle se tarkoittaa 8000 euroa vuodessa”, Korkman sanoo.

Korkmanin mukaan on hyvä pitää mielessä, että erityisesti erilaiset mielenterveysongelmat ovat inhimillisiä tragedioita, joita ei mitata rahassa.

”Humanistisesta näkökulmasta kaikilla täytyy olla mahdollisuus kehittyä ja saavuttaa tavoitteitaan, kukoistaa ja elää rikasta elämää. Sen täytyy olla tärkein tavoite ja silloin emme puhu pelkästään taloudesta", Korkman sanoo.

Mielen puolikkaat -podcast ilmestyy kerran kuussa. Jaksot löytyvät Soundcloudista, Spotifysta sekä Applen ja Googlen podcast-alustoilta. Podcastia tuottaa MIELI Suomen Mielenterveys ry, jonka perustehtävä on mielenterveyden edistäminen ja ongelmien ehkäisy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viivi Virtanen
MIELI ry:n viestintä
Viestinnän asiantuntija
+358 40 662 9022
viivi.virtanen@mieli.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Talous- ja työllisyystavoitteet eivät toteudu, ellei väestön toimintakykyyn satsata19.4.2023 10:41:08 EEST | Tiedote

Liikunnalla ja kulttuurilla on tutkitusti hyvinvointivaikutuksia, jotka vähentävät merkittävästi sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksista että mielenterveyden häiriöistä johtuvia sairauspoissaoloja. Seuraavaan hallitusohjelmaan on kirjattava konkreettiset toimet, joilla kaikenikäisten toimintakykyä voidaan vahvistaa, vaativat Suomen Olympiakomitea, Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry ja MIELI Suomen Mielenterveys ry.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme