Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Självständighetsdagen och självständighetsdagsafton firas i Helsingfors med många avgiftsfria evenemang

Dela

Helsingfors firar Finlands 104-årsjubileum genom att ordna tiotals kostnadsfria evenemang på självständighetsdagsafton och på självständighetsdagen den 5 och 6 december runt om i staden. Syftet med evenemangen är att fira återvändandet till stadslivet och att stödja återhämtningen av kultur- och evenemangssektorn. Under evenemang följs coronasäkerhetsanvisningarna.

Evenemangen är kostnadsfria och riktar sig till personer i alla åldrar i Helsingfors. Det bjuds bland annat på musik- och teaterföreställningar, pjäser, eldcirkus, rap-verkstäder och Kuorojen kierros (Körernas tur).

”Under coronatiden har merparten av stadslivet stått stilla. Även om coronakrisen inte är över vill vi fira återgången till stadslivet på självständighetsdagsafton den 5 december och under veckorna före jul. Programmet kommer också att stöda återhämtningen av kultur- och evenemangssektorn. Vi vill ordna evenemangen på självständighetsdagsafton eftersom aftonen är festdag också under många andra finska högtider. Vi vill göra självständighetsdagsaftonen hoppfull, vacker och glad samtidigt som vi visar vår förståelse för att coronatiden har varit full av sorg, ensamhet och förlust för många människor”, säger Tommi Laitio, sektorchef inom kultur- och fritidssektorn, om kvällens program.

Förutom på självständighetsdagsafton står staden värd för ett mångsidigt program under de tidiga julveckorna. Det fullständiga programmet för självständighetsdagen och december finns på webbplatsen för event.hel.fi/sv Evenemangen och avsedda för människor i alla åldrar och kostnadsfria om inte annat uttryckligen anges. Programändringar är möjliga.

Plock ur programutbudet för söndagen den 5 december:

 • Stadsmuseets julmarknad bjuder på hantverk och juldelikatesser. I julmarknaden deltar till exempel Uusix-verkstäderna, Vanhankaupungin suklaa, Kaffe Obscura och Café Ursula. Lör. 4 december och sön. den 5 december kl. 11.00– 17.00
 • Hassan Maikal meet and greet -rim och rap-verkstad Kampens idrottscentrum den 5 december kl. 13–14.
 • Glädjefylld självständighetsdagsafton på Berghälls bibliotek! den 5 december: Balalaukku dossier-musikal och clowneriföreställning kl. 13.00–13.25, barnteaterföreställningen Pönttö kl. 14.00 –14.25, körföreställningen ILO Ensemble kl. 15.45,
 • Eld- och ljusshow för hela familjen i Rönnbacka ungdomspark den 5 december kl. 16–17. Verket skapas av eld- och ljusshowgruppen Belenos Group of Arts.
 • Skridskoåkning för hela familjen på självständighetsdagen till ackompanjemang av DJ Rno på Åggelby konstisbana den 5 december kl. 18.30–20.30.
 • Mångkulturella dansföreställningar och rapartister på Lillhoplax ungdomsgård den 5 december kl. 17–22.
 • På Kuorojen kierros den 5 december kl. 16–18 uppträder ett tjugotal körer i olika delar av Helsingfors. Till slut förflyttar körerna sig till Helsingfors centrumområde. Turen avslutas med Vårt land, som framförs samtidigt i olika delar av centrumet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Mer information

För självständighetsdagsaftons evenemang avsätter Helsingfors stads kultur- och fritidssektor ett säranslag på 120 000 euro. Sektorn omfattar biblioteks-, kultur-, idrotts- och ungdomstjänsterna. Enheterna har fått bestämma sina respektive program själva.

 • Bibliotekservicehelheten omfattar stadsbiblioteket och de nationella utvecklingstjänsterna för Finlands nationella bibliotek som hör till helhetens ansvarsområde
 • Kulturservicehelheten omfattar HAM Helsingfors konstmuseum, Helsingfors stadsmuseum, Helsingfors stadsorkester, kulturcentralerna och tjänsten för kulturfrämjande. Dessutom ansvarar kulturservicehelheten för stadens kulturpolitik.
 • Idrottsservicehelheten ansvarar för idrotten och idrottspolitiken samt för ordnandet av motion och idrott, för idrottsanläggningarna och för campingområden.
 • Ungdomsservicehelheten står för ungdomsarbetet och ungdomspolitiken.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Den anrika Georgsgatans simhall renoveras för att bli ännu mer kundorienterad30.11.2021 10:54:09 EET | Tiedote

Den nyklassiska och stämningsfulla Georgsgatans simhall som byggdes på 1920-talet kommer att undergå en grundrenovering och servicereform under de närmaste åren. Reformen syftar till att utveckla simhallens tjänster så att de blir ännu mer kundorienterade och miljövänligare. Stadsbor och kunder erbjuds möjlighet att påverka framtida reformer redan under slutet av året och våren 2022.

Historiallinen Yrjönkadun uimahalli uudistuu entistä asiakaslähtöisemmäksi30.11.2021 09:20:55 EET | Tiedote

1920-luvulla rakennettu uusklassinen ja tunnelmallinen Yrjönkadun uimahalli tulee kokemaan peruskorjauksen ja palveluiden uudistuksen lähivuosina. Uudistuksella tullaan kehittämään uimahallin palveluita entistä asiakaslähtöisemmiksi ja ympäristöystävällisemmiksi. Kaupunkilaisille ja asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta vaikuttaa tuleviin uudistuksiin jo loppuvuoden ja kevätkauden 2022 aikana.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum