SKV Kiinteistönvälitys Oy

SKV-Barometri: Mitkä asiat mietityttävät ensiasunnon ostajia?

Jaa

SKV-Barometrin mukaan ensiasunnon ostajat pohtivat eniten asunnon ostoprosessin etenemistä, asumisen kustannuksia sekä asunnon ja taloyhtiön remonttitilannetta. SKV Kuopion toimiston myyntijohtaja Irja Savolainen kertoo vinkkejä ja neuvoja ensiasunnon ostajille.

Ensiasunnon ostajat pohtivat asuntoa etsiessään hieman eri asioita kuin jo aiemmin asuntokaupan tehneet ostajat. Viimeisimmässä SKV-Barometrissa tutkittiin, millaisista asioista ensiasunnon ostajat ovat kiinnostuneita ja mitkä asiat mietityttävät heitä.

"Kuluvana vuonna ensiasunnon ostajia on ollut liikkeellä saman verran kuin viime vuonna, ja heille asunnon hyvä kunto ja kohtuullinen hinta ovat tärkeitä kriteerejä. Kysytyimpiä ensiasuntokohteita ovat olleet kerrostalo- tai rivitaloasunnot asuinalueesta riippuen. Ensiasunnon ostajat ovat olleet eniten kiinnostuneita kaksioista ja kolmioista”, kertoo SKV Kuopion toimiston myyntijohtaja Irja Savolainen.

Ensiasunnon ostajat pohtivat eniten asunnon ostoprosessia, asumisen kustannuksia ja taloyhtiön remontteja. Lue Savolaisen vastaukset ensiasunnon ostajien yleisimpiin kysymyksiin: 

Mitä ensiasunnon ostajan tulisi kysyä välittäjältä?

”Ensiasunnon ostajan tulisi selvittää luotettavalta välittäjältä taloyhtiön tilanne sekä myytävän huoneiston kuntoon ja mahdolliseen lainaosuuteen liittyvät seikat. Jos esimerkiksi asunnossa on päätetty teettää kosteusmittaus kaupan ehtona, pitää odottaa mittauksen tuloksia ja hyväksyä ne ennen kauppaa. Ammattitaitoinen välittäjä kertoo ensiasunnon ostajalle kaiken, mitä kohteesta tulee tietää ostopäätöksen tueksi.”

Miten ensiasunnon ostoprosessi etenee?

”Aivan ensiksi kannattaa neuvotella rahoitus kuntoon eli pyytää lainalupaus pankilta. Tämän jälkeen voi aloittaa ensimmäisen kodin metsästyksen! Neuvoissa kannattaa luottaa ammattitaitoiseen välittäjään. Kun sopiva kohde löytyy, asunnon ostaja tekee kirjallisen ostotarjouksen ja täyttää yhdessä välittäjän kanssa tarjouskaavakkeen. On syytä muistaa, että asunto-osakkeiden kaupassa tarjous on sitova”, Savolainen muistuttaa.

Mikäli myyjä tekee vastatarjouksen, alkuperäinen tarjous raukeaa. Tällöin asunnon ostaja voi halutessaan neuvotella ja tehdä oman vastatarjouksensa tai vaihtoehtoisesti hyväksyä myyjän esittämän vastatarjouksen. Välittäjä on tässä tilanteessa kaikkia osapuolia varten ja neuvottelee kaupan osapuolten välillä, jotta kauppa syntyisi. Mikäli tarjous hyväksytään, välittäjä huolehtii kaupanjärjestelyistä.

Mitä kaikkea ensiasunnon ostajan tulisi ymmärtää taloyhtiön asiakirjoista?

”Välittäjä on velvollinen kertomaan ostajalle kaiken mahdollisesti ostopäätökseen vaikuttavan tiedon, jotta kauppa on lainmukainen ja turvallinen. Välittäjällä on välityslain mukainen selonottovelvollisuus ja myyjällä välittäjää kohtaan tiedonantovelvollisuus. Myös hyvä välitystapa velvoittaa ja säätelee välittäjän toimintaa” Savolainen sanoo.

Ostajan tulee perehtyä parhaansa mukaan kaikkeen hänelle annettuun tietoon.  Välittäjä käy yhdessä ensiasunnon ostajan kanssa läpi kaikki taloyhtiön paperit.

Mitä ensiasunnon ostajan tulisi kysyä taloyhtiön remonteista?

Yhdessä välittäjän kanssa kannattaa tutustua taloyhtiön kunnossapitotarveselvitykseen. Selvityksestä ilmenee tulevat remontit.

”Eniten kustannuksia aiheutuu isosta LVIS- saneerauksesta eli putki- ja sähköremontista. Muita kalliimpia remontteja ovat ikkuna-, julkisivu- ja kattoremontit. Tuleviin remontteihin on syytä varautua ostopäätöstä tehtäessä”, Savolainen neuvoo.

 

Yhteyshenkilöt

Irja Savolainen, myyntijohtaja, SKV Kiinteistönvälitys Kuopio
irja.savolainen@skv.fi
puh. 050 361 0637

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SKV Kiinteistönvälitys Oy
SKV Kiinteistönvälitys Oy
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.skv.fi/yhteystiedothttp://www.skv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SKV Kiinteistönvälitys Oy

SKV-Barometri: Sosiaalisen median hyödyntäminen, kaupunkien sisäinen eriytyminen sekä ostajien uudenlainen arvomaailma olivat kiinteistönvälityksen isoimpia trendejä vuonna 201814.12.2018 07:30Tiedote

Kysyimme SKV Kiinteistönvälityksen välittäjiltä, millaisia trendejä kiinteistönvälityksessä on ollut nähtävillä kuluvana vuonna. Isoimmiksi välityksen ilmiöiksi ovat välittäjien mukaan nousseet sosiaalisen median käyttö sekä myynnin että asunnon etsimisen välineenä, sekä kaupungin sisäinen eriytyminen ja ostajien uudenlainen arvomaailma. Tulevaisuudessa kiinteistönvälityksessä onkin entistä tärkeämpää ymmärtää asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja pystyä tarjoamaan niihin sopivat ratkaisut.

Muutoksia SKV Kiinteistönvälityksen johdossa – Anu-Elina Hintsa SKV:n liiketoimintajohtajaksi16.1.2018 14:39Tiedote

SKV Kiinteistönvälitys Oy:n ylimmässä johdossa tapahtuu muutos, kun KTM, VTM Anu-Elina Hintsa aloittaa SKV:n liiketoimintajohtajana 3.2.2018 nykyisen toimitusjohtaja Timo Kaislan siirtyessä konsernin ulkopuolelle. Samalla Realia Group -konserniin kuuluva SKV Kiinteistönvälitys siirtyy ylimmän johdon tittelin osalta muiden konserniyhtiöiden kanssa yhtenäiseen käytäntöön, jossa yhtiötä johtaa liiketoimintajohtaja. Anu-Elina Hintsa on viimeksi toiminut Realia Group -konsernin strategia- ja integraatiojohtajana, ja hän jatkaa uudessa tehtävässään Realia Group -konsernin johtoryhmän jäsenenä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme