Kainuun ELY-keskusKainuun ELY-keskus

Soiden suojelu etenee Kainuussa

Jaa

Kainuun ELY-keskus käynnisti huhtikuussa 2021 HELMI-elinympäristöohjelmaan kuuluvan soidensuojelun toteuttamisen yksityismailla. Yksityismaita hankitaan suojeluun korvausta vastaan ympäristöministeriön myöntämällä määrärahalla.

Soidensuojelulla parannetaan suoluonnon monimuotoisuutta. Kuvassa Heinikankaan suoalue Paltamossa. Kuva: Kari Kemppainen, ELY-keskus.
Soidensuojelulla parannetaan suoluonnon monimuotoisuutta. Kuvassa Heinikankaan suoalue Paltamossa. Kuva: Kari Kemppainen, ELY-keskus.

Soidensuojelun tavoitteena on pyrkiä säilyttämään suotyypit ja suoyhdistymätyypit edustavina ja toimivina verkostoina. Samalla pyritään turvaamaan uhanalaisille suotyypeille ominainen lajisto. Suojelun lisäksi myös soihin kohdistuvilla ennallistamistoimenpiteillä parannetaan suoluonnon monimuotoisuutta sekä ilmaston- ja vesienlaatua. Soidensuojelu on osa HELMI-elinympäristöohjelmaa, joka on ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma.

Maanomistajat voivat suojella omistamiaan suoalueita vapaaehtoisesti. Neuvotteluja maanomistajien kanssa käydään ensisijaisesti HELMI-soidensuojelun täydennysehdotuskohteista, joiden luontoarvot on inventoitu vuosina 2013–2014. Nämä suokohteet on todettu arvokkaiksi ja merkittäviksi monimuotoisuuden kannalta.

Maanomistaja voi halutessaan perustaa omistamalleen suokohteelle yksityisen suojelualueen, jolloin maanomistajuus säilyy entisellään. Yksityisellä suojelualueella myös metsästysoikeus säilyy metsänomistajalla tai metsänomistaja voi halutessaan vuokrata metsästysoikeuden metsästysseuralle. Suojelukaupalla hankitun alueen metsästysoikeus puolestaan irtisanotaan kaupanteon jälkeen ja alue siirtyy Metsähallituksen hallintaan.

HELMI-elinympäristöohjelma antaa metsänomistajalle erityisen mahdollisuuden tarjota korvausta vastaan suojeluun alueita, jotka ovat puuntuotannollisesti kannattamattomia jouto- ja kitumaan suoalueita pienmetsäsaarekkeineen ja reunametsineen. Suojelukorvaukset ovat metsänomistajille verotonta tuloa.

Suojelualueen perustamiseen vaikuttavat syyt löytyvät yleensä alueen hyödyntämismahdollisuuksista. Useimmiten metsänomistajat, jotka päätyvät tekemään luonnonsuojelukohteesta kaupat valtion kanssa, pitävät kohteen metsätaloudellista merkitystä vähäisenä, mutta luonnonsuojelullisia arvoja tärkeinä. Yksityistä suojelualuetta perustettaessa puolestaan koetaan tärkeänä, että tila säilyy jälkisukupolville ja antaa mahdollisuuden metsästysoikeuden säilyttämiselle.

HELMI-elinympäristöohjelma

HELMI-elinympäristöohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma. Ohjelman tarkoitus on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä pienvesiä ja rantaluontoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
luonnonsuojelunasiantuntija Kari Kemppainen,
p. 0295 033 565, kari.kemppainen@ely-keskus.fi

Kuvat

Soidensuojelulla parannetaan suoluonnon monimuotoisuutta. Kuvassa Heinikankaan suoalue Paltamossa. Kuva: Kari Kemppainen, ELY-keskus.
Soidensuojelulla parannetaan suoluonnon monimuotoisuutta. Kuvassa Heinikankaan suoalue Paltamossa. Kuva: Kari Kemppainen, ELY-keskus.
Lataa
Akonsuo-Kuohusuo Puolangan ja Hyrynsalmen kuntien alueella. Kuva: Kari Kemppainen, Kainuun ELY-keskus.
Akonsuo-Kuohusuo Puolangan ja Hyrynsalmen kuntien alueella. Kuva: Kari Kemppainen, Kainuun ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuun TE-toimiston johtajaksi on valittu Pauli Piilma17.1.2022 15:41:56 EET | Tiedote

Kainuun TE-toimiston johtajan virkaan on valittu OTK, varatuomari Pauli Piilma. Virka on määräaikainen ja valinta on tehty 31.12.2024 saakka. Piilma aloittaa tehtävässä 1.2.2022. Piilmalla on pitkä kokemus organisaatioiden johtamisesta sekä muutosjohtamisesta. Hän on toiminut muun muassa kunnanjohtajana, Finnveran eri tehtävissä (viimeisimmäksi aluejohtajana) sekä TE-keskuksen johtajana vastaten mm. TE-toimistojen ohjauksesta ja valvonnasta. Piilma siirtyy uuteen tehtäväänsä Kajaanin ammattikorkeakoulun projektipäällikön tehtävästä. TE-toimiston johtaja vastaa TE-toimiston palveluiden tuloksellisuudesta ja palvelulupauksen täyttämisestä, strategisesta johtamisesta, sidosryhmäyhteistyöstä, resurssien kohdentamisesta kustannustehokkaasti ja asiakaslähtöisesti tuloksellisuutta edistävällä tavalla sekä muutosten toimeenpanosta. Viran sijoituspaikka on Kajaani. Työ- ja elinkeinopalvelut (TE-palvelut) on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaan kuuluva, työnantajia ja työnhakijoita palvel

Maataloustukia hakeneiden tilojen peltotarkastukset valmistuneet Kainuussa21.12.2021 12:05:35 EET | Tiedote

Vuonna 2021 maataloustukia hakeneiden tilojen peltotarkastukset ovat valmistuneet. Tänä vuonna Kainuussa oli 678 viljelytukien hakijaa. Eläintuotantotiloja näistä oli 244 tilaa, joista 151 kpl oli lypsykarjatiloja. Yleisin päätuotantosuunta oli heinänviljely, jota harjoitti noin puolet tiloista. Viljelytukia kaikkinensa on viime vuosina maksettu Kainuuseen yhteensä reilut 26 miljoonaa euroa vuodessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme