Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Sonkajärven keskivedenkorkeuden nostamiseen lupa

Jaa
Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Sonkajärven kunnalle luvan Sonkajärven keskivedenkorkeuden nostamiseen. Luvan saajalle on myönnetty käyttöoikeudet hanketta varten tarvittaviin alueisiin.

Sonkajärven keskivedenkorkeuden nosto toteutetaan rakentamalla pohjapato Sonkajärven lasku-uomaan Aittokoskeen.

Sonkajärven keskivedenkorkeus nousee 30 cm. Keskivedenkorkeuden muutos aiheutuu pääasiassa matalimpien vedenkorkeuksien noususta kesällä, mikä ei juurikaan vaikuta tulvien korkeuksiin. Sonkajärvellä keskivedenkorkeuden nousun myötä pysyvästi vesialueeksi muuttuvien alueiden pinta-ala on yhteensä 17 hehtaaria.

Hankkeen suurimmat muutokset ajoittuvat kesäaikaan ja mataliin vedenkorkeuksiin. Pohjapadon avulla järven vedenkorkeudet pysyvät aiempaa ylempänä. Tämä helpottaa rantojen käyttöä ja vesillä liikkumista kesien kuivimpina aikoina. Myös kalaston elinolot ja kalastusmahdollisuudet paranevat. Pohjapato on mitoitettu siten, että se ei lisää tulvia.

Hankkeista aiheutuu jonkin verran maa-alueiden vettymistä. Osa haitankärsijöistä on antanut suostumuksensa hankkeelle. Muille kuin suostumuksen antaneille on määrätty maksettavaksi korvauksia. Sonkajärvellä korvausten määrä on yhteensä noin 44 000 euroa.

Hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat käyttöoikeudet on myönnetty rakenteiden sijoittamista varten ja pysyvästi vesialueeksi muuttuviin alueisiin siltä osin kuin ne eivät ole hakijan omistuksessa.

Päätökset löytyvät Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelusta helposti, kun asiakohtaan kirjoittaa päätöksen numeron.

Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelu (ylupa.avi.fi)

Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.

Lisätietoja

ympäristöneuvos Riitta Ikäheimo p. 0295 016 828
ympäristöylitarkastaja Tomi Puustinen p. 0295 016 873 (poissa 17.3.–31.3.2023)
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työtapaturmasta ylikulkuritilällä päiväsakkoja ja yhteisösakkoa30.5.2023 14:00:32 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi 26.5.2023 puutavaran sahauksen ja muun jatkojalostamisen alalla toimivan yrityksen Keitele Timber Oy:n työturvallisuusrikoksesta 15 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta yrityksen tuotantopäällikön sekä tehdaspalvelupäällikön kummankin 20 päiväsakon sakkorangaistukseen. Yrityksen tuotantojohtajan osalta syytteet hylättiin, koska käräjäoikeuden mukaan hänen työtehtäviinsä ei ole varsinaisesti kuulunut työturvallisuuspuutteiden käytännön havainnointi.

Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion työsyrjinnästä – isännöintitoimiston johtajalle sakkoja26.5.2023 13:06:20 EEST | Tiedote

Turkulaisen isännöinti- ja kiinteistöhuoltoyhtiön toimitusjohtaja tuomittiin työsyrjinnästä 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Toimitusjohtaja oli purkanut teknisen isännöitsijän työsuhteen ainakin osin sen vuoksi, että työntekijä oli ilmoittanut yhteistoiminta-asiamiehelle työpaikan yhteistoiminnan laiminlyönneistä uutta työajan seurantajärjestelmää käyttöön otettaessa. Työnantaja tuomittiin myös maksamaan työntekijälle 800 euroa kärsimyskorvausta. Työntekijän oikeudenkäyntikuluja työnantaja joutui korvaamaan lähes 13 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme